https://www.high-endrolex.com/10 Фахівці НУЦЗУ провели заняття з безпеки життєдіяльності у Харківському спеціалізованому НВК для дітей із вадами слуху | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

29.04.2016
НУЦЗУ

Фахівці НУЦЗУ провели заняття з безпеки життєдіяльності у Харківському спеціалізованому НВК для дітей із вадами слуху

29 квітня науково-педагогічні працівники, слухачі магістратури та курсанти Національного університету цивільного захисту України у підшефному Харківському обласному спеціальному загальноосвітньому навчально-виховному комплексі для дітей із вадами слуху провели «надзвичайні» заняття з безпеки життєдіяльності у рамках Дня цивільного захисту. Як діяти у разі виникнення пожежної небезпеки та як зберегти своє здоров’я при виникненні цієї непередбачуваної ситуації..., коли в неї потрапила людина, що не чує. Саме ці питання лягли в основу проведення «надзвичайних» занять. За задумом, осередком непередбачуваної ситуації стала актова зала, де виникла умовна пожежа. Коли пролунав сигнал тривоги, слухачі магістратури навчального закладу «допомогли» педагогам і дітям своєчасно евакуюватись із небезпечних зон. Цього дня школярі змогли спостерігати гасіння реальної пожежі, пожежно-рятувальну техніку в дії, продемонстровану навчальною пожежно-рятувальною частиною НУЦЗУ. Підбивши підсумки евакуаційних заходів на плацу спеціалізованого НВК, магістр управління старший лейтенант служби цивільного захисту Сергій Смолянінов визначив: «Враховуючи специфіку такого навчального закладу, особливу відповідальність при виникненні будь-якої надзвичайної ситуації несуть викладачі. Таким чином, після почутого сигналу тривоги вони правильно та своєчасно розпочали евакуаційні заходи. Діти, залишивши свої місця у кабінеті, вишикувались один за одним, поклавши праву руку на плече своєму однокласникові. Навприсядки і прикриваючи ніс та рот долонею, школярі ланцюжком за своїм викладачем покинули небезпечну зону». Захоплюючим моментом заходу став епізод із рятування «постраждалого» з третього поверху будівлі. Школярі не приховували свого хвилювання, коли третьокурсники факультету оперативно-рятувальних сил врятували «постраждалого».
Вихованці інтернату розширили свої знання з безпеки життєдіяльності. Від слухачів магістратури Антона Алейникова, Сергія Смолянінова та Бориса Жирового вони дізналися, як правильно та своєчасно діяти у разі виявлення вибухонебезпечних та підозрілих предметів, у разі вибуху хімічно небезпечних речовин, ознайомились із засобами індивідуального захисту органів дихання – протигазами, респіраторами тощо, а також із різноманітними засобами захисту шкіри від хімічно небезпечних речовин та радіонуклідів.
Викладач кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт Валерій Бондар провів для вихованців інтернату майстер-клас з правил поведінки на воді та біля водоймищ.
Як зазначила заступник директора спеціалізованого НВК Галина Кукліна: «Діти складають найбільшу групу ризику, особливо ті, які мають фізичні вади. У пошуках цікавого вони найчастіше спричиняють надзвичайні ситуації або ж стають їх жертвами. І попередити, поінформувати їх про небезпеку, познайомити із першочерговими діями з ліквідації надзвичайних ситуацій і правилами збереження здоров'я та життя свого і близьких людей — головна мета усіх дорослих. Колектив нашого навчального закладу радіє, що має таких шефів-рятувальників, які протягом майже чотирнадцяти років допомагають нам засвоювати справжню науку безпеки життя».
Проведення Дня цивільного захисту у підшефному освітньому закладі є традиційним заходом. Щороку проводячи його, фахівці НУЦЗУ намагаються включати до програми проведення більше практичних епізодів з відпрацювання дій при виникненні надзвичайних ситуацій різного характеру.День цивільного захисту пройшов. Очі дітлахів світилися, кожен з них з непідробною цікавістю спостерігав за тим, що відбувається. А це значить, що проведений захід був пізнавальним і корисним. І, безумовно, тепер, сподіваємось, лихо омине тих людей, яким де в чому не посміхнулась доля, якщо поруч будуть рятувальники.


 

Вікторія Коленко, Національний університет цивільного захисту України, фото - Ігоря Котова, відео Ахмадуліної Дар`ї

 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10