https://www.high-endrolex.com/10 Майже сто мультимедійних матеріалів розробили фахівці центру інформаційних технологій і викладачі Національного університету цивільного захисту України | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

03.11.2011
НУЦЗУ

Майже сто мультимедійних матеріалів розробили фахівці центру інформаційних технологій і викладачі Національного університету цивільного захисту України

Центром інформаційних технологій НУЦЗУ за замовленням та при консультуванні викладачів кафедри пожежної профілактики в населених пунктах згідно з навчальною програмою дисципліни „Спеціальне водопостачання” створено програмний тренажер „Випробування на водовіддачу внутрішнього водопроводу”. Тренажер призначений для навчання (з можливістю тестування вірності прийнятих рішень та виконаних дій) та підготовки практичних працівників пожежних підрозділів до проведення реальних випробувань та обробки їх результатів (з коментарями щодо дій, які не відповідають вимогам або рекомендаціям нормативних документів). Це одна із останніх робіт. Тренажер використовують під час занять.
Результатом спільної діяльності кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт стала розробка мультимедійного програмного тренажера із формування навичок прийняття рішень начальником караула при руйнуванні будівлі. Алгоритм тренажера спирається на реальні надзвичайні події у Дніпропетровську та Євпаторії. Бажаючим перевірити свої знання пропонується увійти у роль начальника караулу підрозділу МНС, який прибув першим до місця, де зруйнована будівля. Провести розвідку, загасити вогонь, знайти і врятувати потерпілих – це не повний перелік завдань, які йому треба виконати. У тренажері використана ролева відео зйомка, ЗD комп’ютерне моделювання, записи радіообміну. У ролі «акторів» на реальному завалі були викладачі кафедр університету і курсанти. Тренажер вже використовують під час занять з організації аварійно-рятувальних робіт. Ця мультимедійна розробка користується попитом і є практичним посібником для працівників МНС.  
Також, однією із останніх новинок цітовців є мультимедійний навчальний посібник «Рятувальні роботи при автобусних аваріях». В ньому розглянуто тактику та техніку рятувальних робіт при аваріях з автобусами, які розроблені рятувальниками Швеції.
Посібник має наступну структуру: стратегія рятувальних робіт, рятувальні роботи з автобусом на колесах, рятувальні роботи з автобусом на даху, рятувальні роботи з автобусом на боці, фіксація автобусу, вилучення постраждалого з-під автобусу, підйом та фіксація автобусу, евакуація пасажирів з автобусу, підготовка постраждалих до транспортування, виконання всього комплексу рятувальних робіт. Ось фрагменти мультимедійного навчального посібника “Рятувальні роботи при автобусних аваріях”.
Пропонуємо перелік деяких програмних матеріалів, які можна придбати в університеті:
Спасательные работы на транспорте. Учебный видеофильм.
Спасательные работы на воде зимой. Учебный видеофильм.
Спасательные работы на разрушеных зданиях и химических предприятиях. Учебный видеофильм.
Способы транспортировки пострадавшего. Учебный видеофильм.
Організація аварійно-рятувальних робіт. Електронний підручник.
Рятувальні роботи при автобусних аваріях. Мультимедійний навчальний посібник.
Тушение пожара в жилом зданиии. Разведка.
Тушение пожара в жилом зданиии. Тушение пожара в жилой комнате на 3-м этажк.
Тушение пожара в жилом зданиии. Спасание людей.
Подготовка психолога к выезду на ликвидацию чрезвычайной ситуации.
Программный тренажер по формированию навыков принятия решений начальником караула при обрушении жилого дома.
Мультимедийное учебное пособие Современные системы пожарной автоматики.
Зараз фахівці Ц І Т і викладачі НУЦЗУ працюють над створенням програмного тренажера «Ліквідація наслідків ДТП із легковим автомобілем».
 
 
 
 
 
 
 
Лариса Кошеварова
Національний університет цивільного захисту України
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10