https://www.high-endrolex.com/10 Молодь пам’ятає ветеранів | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

12.05.2011
ЧІПБ НУЦЗУ

Молодь пам’ятає ветеранів

    9 травня, в День Перемоги курсанти Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України (м. Черкаси) відвідали могилу ветерана Великої Вітчизняної війни, першого очільника свого навчального закладу Олега Едуардовича Стояновича, щоб вшанувати його світлу пам'ять.
    О.Е. Стоянович був першим начальником Черкаського пожежно-технічного училища МВС СРСР (нині – АПБ імені Героїв Чорнобиля МНС України), очолював його з 10 січня 1973 року по 29 червня 1981 року та пішов у відставку полковником внутрішньої служби.
Народився 13 липня 1923 року у м. Севастополь. Службу в Радянській Армії розпочав у роки Великої Вітчизняної війни рядовим, потім був призначений командиром відділення. З 1946 по 1968 рік проходив службу на різних посадах у Харківському та Львівському пожежно-технічних училищах, Вільнюській школі підготовки офіцерського складу МВС СРСР. З листопада 1968 по листопад 1972 року працював на посаді заступника начальника УПО МВС СРСР у Львівській області.
    Олег Едуардович довгий час захоплювався пожежно-прикладним спортом, мав звання майстра спорту СРСР з пожежно-прикладного спорту та неодноразово ставав чемпіоном та призером чемпіонатів Радянського Союзу з ППС.
    Вклад О.Е. Стояновича у створення та становлення наймолодшого в Україні пожежно-технічного навчального закладу – неоціненний. За час його керівництва Черкаське пожежно-технічне училище мало чимало вагомих досягнень, започаткувало ряд спортивних та бойових традицій.
    Особовий склад училища під безпосереднім керівництвом О.Е. Стояновича брав участь в охороні громадського порядку та підтриманні протипожежного режиму у столиці Радянського Союзу м. Москві під час проведення Олімпіади-80.
    Після виходу на пенсію Олег Едуардович продовжував брати активну участь у громадському житті свого навчального закладу, був членом Ради ветеранів, працював викладачем. У 2001 році ним був написаний посібник з пожежно-стройової підготовки.
Помер шановний ветеран у 2006 році. Серед особистих нагород О.Е. Стояновича, які нині зберігаються у його рідних, – ордени “Слави” ІІ (1944 р.) та ІІІ ступенів (1944 р.), медалі “За взяття Кенігсберга” (1945 р.) та “За відвагу на пожежі” (1975 р.), а також 9 ювілейних медалей.


 

Сектор ЗГ та ЗМІ АПБ
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10