https://www.high-endrolex.com/10 Газета «Слобідський край»: «Ми не очікували, що сьогодні нам продемонструють підводні рятування. Я взагалі ніколи такого не бачив, лише по телевізору, та вживу це набагато цікавіше, навіть трохи страшно» | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

31.03.2011
НУЦЗУ

Газета «Слобідський край»: «Ми не очікували, що сьогодні нам продемонструють підводні рятування. Я взагалі ніколи такого не бачив, лише по телевізору, та вживу це набагато цікавіше, навіть трохи страшно»

«Побачити все, або як вчаться харківські рятувальники»
26 березня школярі майже з усіх областей України змогли взяти участь у спеціальних навчаннях курсантів і студентів Національного університету цивільного захисту України. Такого прийому гості не очікували. 
  День відкритих дверей
Професія рятувальника не менш небезпечна, ніж військового або міліціонера. Проте юнаків і чоловіків, які хочуть працювати у цій галузі та віддавати себе служінню народу й батьківщині, не стає менше. Цього року Національний університет цивільного захисту України вирішив показати майбутнім абітурієнтам, чому саме доводиться навчатися у стінах цього закладу. Вперше День відкритих дверей набув такого масштабу, було залучено всі підрозділи та кафедри. Школярі та їхні батьки з таких областей, як Полтавська, Дніпропетровська, Київська, Тернопільська, Сумська, Одеська, Запорізька, Донецька, Луганська, Львівська, Рівненська, Кіровоградська та жителі Республіки Крим, а також діти з двадцяти шкіл Харківщини мали змогу на власні очі побачити усю «кухню» рятувальників. Усього зібралося близько 500 осіб. Так, з Алушти до Харкова приїхали Олександра, учениця 9 класу, разом із мамою.
«Тут уже навчається мій брат, та ми ніколи не бачили, що саме він вивчає і як це відбувається, лише чули з його розповідей. Тому сьогодні приїхали сюди. Сподіваюся, що за два роки я теж вступлю сюди, але доки я ще не визначилася, на який саме факультет. Гадаю, що сьогоднішня екскурсія мені в цьому значною мірою допоможе, адже ми зможемо все побачити, особливо мене цікавить, як тут вчаться дівчата», – розповідає Олександра.
Зустріч із професією
Бажаючи могли пройти коридорами університету та зазирнути в усі його куточки. Та це була лише перша частина Дня відкритих дверей, яка завершилась зустріччю гостей із ректором НУЦЗУ, генерал-лейтенантом служби цивільного захисту Володимиром Садковим. У своїх побажаннях ректор перш за все наголошував на тому, що це важка професія і щоб ніхто не мріяв про пишні лаври та цілком розумів, на який ризик доведеться йти, обравши цю професію.
Після цього гостей перевезли автобусами на територію університету по вулиці Баварська, будинок 7, де на спеціалізованому навчальному полігоні пройшло тактичне навчання курсантів і продовжилося знайомство з навчальною базою. Спочатку глядачам представили показові виступи рятувальників на воді. На спеціальному озері, розташованому на території полігону, гості побачили, як слід рятувати людину, яка провалилася під кригу, та як працює команда аквалангістів.
«Ми не очікували, що сьогодні нам продемонструють підводні рятування. Я взагалі ніколи такого не бачив, лише по телевізору, та вживу це набагато цікавіше, навіть трохи страшно, хоча й знаєш, що це лише тренування. Хотілось би також такому навчитися, хочеться рятувати людей, допомагати їм. Сподіваюсь, що ми з братом разом вступимо сюди», – ділиться враженнями Роман з міста Краснопілля Сумської області.
Після показового виступу на воді гостей університету розподілили на групи та провели по всій території університету. Бажаючі змогли відвідати лабораторії спеціальної хімії та хімічних технологій, науково-дослідні лабораторії у кризових ситуаціях, сучасний болдиронговий клас, де вчаться альпіністи, піротехнічний клас, зимовий сад і самі казарми, де, власне, й мешкають курсанти. Але найцікавіше почалось потім.
Коли всі гості зібралися після екскурсії, курсанти університету продемонстрували всі свої навички у рятуванні людей. Глядачам показали, як саме відбувається гасіння пожежі з літака. Для таких тренувань на території полігону стоїть справжній літак, що само по собі є великим плюсом, адже хлопці ще під час навчання вже знають справжні розміри машини. Приголомшені гості спостерігали за кожним кроком хлопців, які вміло гасили полум’я піною. Не відставали й інші підрозділи. За пожежниками йшла інша група рятувальників, що знімала людину через вікно з будинку. Поруч ще одна рятувальна група зупиняла витік аміаку, а позаду них курсанти рятували людей, що потрапили у ДТП. Таким чином, на майданчику одночасно працювало декілька рятувальних бригад. Для роботи з «постраждалими» стояв намет психологічної допомоги. Ця професія потребує особливих знань і практики, бо не кожний у змозі допомогти людині пережити складні події життя. Заступник начальника науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології Віталій Христенко пояснює: «Часто трапляється так, що чоловік не зможе допомогти в окремій ситуації, там потрібна жінка, та буває й навпаки. Тому в нашому університеті вчаться й дівчата. Ми вчимо складним ситуаціям, а не загальній психології, як в інших вишах, тому слід розуміти, що це особлива робота і проблеми у людей тут теж особливі».
 
А ви звідки?
Та як же вдалося зібрати стільки людей цього дня? Справа в тому, що на зимових канікулах усім студентам і курсантам було завдання: піти у рідну школу розповісти та запросити усіх бажаючих на незвичайний День відкритих дверей в Національному університеті цивільної оборони. Також запрошення відвідати навчальний заклад було розміщено й на сайті університету. Проте такої кількості людей навіть не очікували, що всіх приємно вразило. Саме таким, здавалось би, нехитрим чином вдалося зібрати цього дня близько 500 осіб з різних міст.
«Особисто ми дізналися про це власне з сайту університету. Син давно планує вступити сюди, хоче бути пожежником, а тут випала така нагода, тож ми, не розмірковуючи, приїхали, щоб знати, як він проводитиме наступні п’ять років життя. Хотілося побачити, де вони будуть жити та що саме робити, як проходять заняття, на чому вони тренуються, та взагалі, було цікаво все. Та ми не очікували побачити стільки! Чесно кажучи, це вражає! Будемо сподіватися, що наступного року і він буде серед цих хлопців», – каже Галина Анатоліївна, що приїхала із сином з Криму, міста Саки.
Після завершення показових виступів усіх гостей пригостили смачною гарячою польовою кашею, що додала присутнім не лише сил, а й настрою. Цього дня батьки й діти повною мірою змогли побачити, як мешкають і чого саме навчаються наші майбутні рятувальники. Тож тепер кожний може вирішити, на яку спеціальність вступати до університету – пожежника, кінолога або, можливо, психолога.
 
 
 
 
 
Анна ШУМЕЙКО позаштатний кореспондент, 
газета «Слобідський край», № 38,  29 березня 2011     
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10