https://www.high-endrolex.com/10 До 75-річчя духового оркестру Національного університету цивільного захисту України | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

04.04.2011
НУЦЗУ

До 75-річчя духового оркестру Національного університету цивільного захисту України

У підготовці матеріалу про історію духового оркестру навчального закладу дуже допомогли автору статті спогади випускників ХПТ 1938-1939 років. Стало вочевидь, коли торкаєшся  джерел створення нашого університету, стає зрозумілішим його сьогодення. Темпи, наробки і здобутки, завзятість та небайдужість вихованців, викладачів і керівництва до розвитку та іміджу свого навчального закладу були започатковані одразу із часів створення навчального закладу, ще в 1928 році. Гасло «Тільки вперед, не зупинятись на досягнутому» актуальне для вишу і нині. Пам’ятаючи минуле, закріплюючі гарні традиції, кожного дня вся громада великої Планети «Національний університет цивільного захисту України» додає  нові сторінки до свого хронікально-документального літопису.

Харченко Всеволод Петрович був слухачем Харківського пожежного технікуму в1936-1939 рр. Після його закінчення багато років працював на різних посадах у нашому навчальному закладі (з 1939-го до 1976-го). На початку свого навчання в технікумі у вересні 1936 року він записався у щойно створений гурток духового оркестру. Із спогадів полковника внутрішньої служби Всеволода Харченка:
- Я до техникума играл в духовом оркестре. И вот из слушателей 1-го и 2-го курсов в техникуме создали кружок духового оркестра. В его состав входило немало слушателей, которые уже играли на различных духовых инструментах, поэтому наш оркестр быстро набирал силы. Дирижером был назначен Пономарев Николай Васильевич. Буквально через 2-3- месяца мы уже играли «Интернационал», марши, вальсы, фокстроты и другие музыкальные произведения. Учитывая хорошие данные оркестра и его быстрое художественное становление, начальник техникума Лагно Федор Прокопьевич 6 ноября 1936 года издал приказ: «Слушателей техникума, членов кружка духового оркестра, из подразделений техникума исключить. Духовой оркестр, в строевом отношении, считать отдельным подразделением. Слушателей, участвующих в духовом оркестре, от всех нагрузок и нарядов, не связанных с учебой и специальной боевой подготовкой, освободить. За достигнутые результаты дирижеру оркестра Пономареву Н.В. объявить благодарность и премировать деньгами в сумме 300 руб. Слушателей, участвующих в духовом оркестре и учащихся только на «хорошо» и «отлично» наградить деньгами в сумме 100 руб. каждого».


 

Кожної суботи та неділі слухачі технікуму на обід ходили строєм на чолі із оркестром. Їдальні в будівлі технікуму не було і слухачів строєм водили три рази на день в їдальню барачного типу, яка розташовувалась на території Будинку культури ім. Леніна (зараз БК міліції по вулиці Раднаркомівській). В 1937 році цей барак згорів і слухачі пожежного технікуму почали харчуватись в їдальні Автодорожнього інституту (він також, як і ХПТ був в системі НКВД). Ходили також строєм,  три рази на день. Полковник Сухоруков Федір Васильович, який навчався в ХПТ в 1936-38 рр., теж був записаний у музичний гурток, і він також заохочувався грошима за участь і гру у духовому оркестрі. Ось його спогади: «Наш духовой оркестр часто по праздникам приглашали играть во Дворец пионеров (в бывшем здании ВУЦИК, которое находилось на пл.Тевелева – ныне площадь Конституции), которое было разрушено в годы Великой отечественной войны. Духовой оркестр Харьковского пожарного техникума часто приглашали на выпускные вечера в школы, на торжества в организации и учреждения».
Музика духового оркестру ХПТ звучала у міських парках культури та відпочинку, на святах  та урочистих заходах Харкова. Традиції культурно-музичного розвитку  нашого навчального закладу шануються і збагачуються  сьогоднішніми музикантами духового оркестру. Щоденні репетиції оркестрантів допомагають віртуозній, натхненній, майстерній та злагодженій грі  на  Фестивалях, конкурсах, концертах, урочистих заходах, подіях і святах. Кожний новий творчий здобуток музикантів Національного університету цивільного захисту України є запорукою їх особистої популярності та іміджу всього навчального закладу в цілому.
І на останок. Історія береже у своїх скринях багато цікавого і корисного. Звертання до неї і вивчення фактів нікому не завадить, а тільки збагатить особистий кругозір, піде на користь у виховній роботі із майбутніми рятувальниками.                                                                                                                        Якщо у Вас є цікаві факти, листи, документи, фото, кіноплівки щодо історії розвитку нашого навчального закладу – поділіться цим багажем із нами. Сектор із взаємодії з громадськістю та ЗМІ НУЦЗУ і надалі розміщатиме на сайті новин Інтернет-публікації у рамках хронікально-документального проекту «Годы. События. Люди».

 

 

Лариса Кошеварова

Національний університет цивільного захисту України

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10