https://www.high-endrolex.com/10 14 ГРУДНЯ – ДЕНЬ ВШАНУВАННЯ УЧАСНИКІВ ЛІКВІДАЦІЇ АВАРІЇ НА ЧАЕС | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

14.12.2010
ЧІПБ НУЦЗУ

14 ГРУДНЯ – ДЕНЬ ВШАНУВАННЯ УЧАСНИКІВ ЛІКВІДАЦІЇ АВАРІЇ НА ЧАЕС

    14 грудня увійшло у свідомість черкащан не лише як день визволення міста від фашистських загарбників, а й як день вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.
    Аварія на Чорнобильській атомній електростанції стала для українського народу суворим випробуванням, екзаменом, який гідно витримали ліквідатори, серед яких були пожежники, транспортники, будівельники, медики, вертольотчики та інші спеціалісти. Ніч 26 квітня 1986 року залишиться на багато століть в історії України як чорна ніч Чорнобильської трагедії, адже вона призвела до колосальних втрат не тільки у матеріальному вимірі, а й у чисельності постраждалих людей.
    14 грудня було визначене Днем вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС не випадково. Адже саме цього дня у 1986 році було завершено будівництво саркофагу – гігантського укриття над четвертим енергоблоком, на зведення якого пішло 300 000 тонн бетону, 7000 тонн сталі довгі місяці будівництва та моральні й фізичні зусилля тисяч людей. Побудоване укриття приборкало неконтрольоване розповсюдження радіоактивного забруднення. Але «чорнобильські проблеми» крають серце України і понині.
    Тож кожного року 26 квітня та 14 грудня громадськість міста Черкаси (як і інших населених пунктів країни) збирається на мітинги, присвячені сумним «чорнобильським» датам, щоб вшанувати подвиг ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Традиційно заходи розпочинаються в Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України біля монументу Героям Чорнобиля, на якому викарбувані прізвища 350 випускників цього навчального закладу, які брали участь в ліквідації аварії та її наслідків. Серед них – лейтенанти внутрішньої служби Володимир Правик та Віктор Кібенок, яким за мужність і самовідданість, проявлені при ліквідації аварії на ЧАЕС, було посмертно присвоєно високе звання Героїв Радянського Союзу, а пізніше – Почесну відзнаку Президента України зірку «За мужність».
    Цього року участь у мітингу, крім особового складу АПБ, традиційно взяли численні гості, серед яких були офіційні особи – представники владних структур області й міста, керівники місцевих громадських організацій, що опікуються справами ліквідаторів, представники ГУ МНС України в Черкаській області, представники мас-медіа, ветерани пожежно-рятувальної служби та велика кількість черкащан – безпосередніх учасників ліквідації аварії на ЧАЕС. Під час мітингу прозвучало багато виступів, адже такі дати не залишають байдужими нікого…
    По завершенню мітингу присутні поклали вінки та квіти до монументу Героям Чорнобиля та виїхали на заходи, які продовжилися в центрі міста біля пам’ятника «Жертвам Чорнобиля» та на Пагорбі Слави, де відбулося вшанування пам‘яті визволителів Черкас від фашистських загарбників.


 

 

Світлана Єренкова
Фото Сергія Федоренка

 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10