https://www.high-endrolex.com/10 БРОНЗОВИЙ ТА СРІБНИЙ ПРИЗЕРИ ЧЕМПІОНАТУ СВІТУ З КУЛЬОВОЇ СТРІЛЬБИ НАВЧАЮТЬСЯ В АКАДЕМІЇ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

16.08.2010
ЧІПБ НУЦЗУ

БРОНЗОВИЙ ТА СРІБНИЙ ПРИЗЕРИ ЧЕМПІОНАТУ СВІТУ З КУЛЬОВОЇ СТРІЛЬБИ НАВЧАЮТЬСЯ В АКАДЕМІЇ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ

    Курсант 3 курсу Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України, майстер спорту міжнародного класу з кульової стрільби Дарія Шаріпова повернулася із бронзовою медаллю з 50-го Чемпіонату світу з кульової стрільби, який проходить один раз на чотири роки.

    Цього разу кращі стрілці планети (30 збірних команд) з’їхалися до Німеччини. Змагання проходили у м. Мюнхен з 29 липня по 15 серпня. По суті, вони стали розіграшем олімпійських ліцензій на ігри 2012 року в Лондоні (Великобританія) та першість світу серед юніорів. За загальною кількістю здобутих нагород лідером стала збірна команда Китаю. На її рахунку 10 золотих, 16 срібних та 5 бронзових медалей; на другому місці росіяни – 9 золотих, 4 срібні, 10 бронзових медалей. Україна здобула 23 нагороди: 5 золотих, 6 срібних, 12 бронзових медалей та дві олімпійські ліцензії.

    Жіноча юнацька збірна України з кульової стрільби, у складі якої виступали Дарія Шаріпова, Ольга Голубченко (м. Дніпропетровськ) та Євгенія Борисова (м. Одеса), стала бронзовим призером чемпіонату світу у командних змаганнях зі стрільби із малокаліберної гвинтівки з 50 метрів із загальною кількістю 1772 (93) очок. Друге місце вибороли спортсменки збірної Австрії (1772 (99) очок), перше – збірної Чехії, які встановили світовий юніорський рекорд (1780 очок).
В особистому заліку курсант Академії пожежної безпеки Дарія Шаріпова у числі 120 спортсменок виступала у трьох вправах та посіла 20-ті місця у вправах ГП-4 (у стрільбі з пневматичної гвинтівки з 10 метрів стоячи) та МГ-9 (стрільба із малокаліберної гвинтівки) і 9 місце у вправі МГ-5 (стрільба із малокаліберної гвинтівки з 50 метрів – 60 пострілів стоячи, лежачи, з коліна).

     Дарія Шаріпова займається стрільбою з 10 років. У цей вид спорту її привів випадок – звичайне шкільне оголошення із запрошенням до спортивної школи, тренером якої є Віктор Нагній. Дарія спробувала і... захопилася. Незабаром стрільба стала її головним хобі. Вже за рік дівчинка почала займати перші та призові місця на чемпіонатах України зі стрільби серед юніорів, а на деяких чемпіонатах навіть була абсолютним чемпіоном. У чотирнадцять років вона стала майстром спорту з кульової стрільби, а в шістнадцять – майстром спорту міжнародного класу. Серед найвагоміших досягнень спортсменки – участь в Олімпійських іграх 2008-го року (Китай), друге особисте місце серед юніорів на Чемпіонаті Європи з кульової стрільби у 2008 році (Швейцарія), перші місця серед дорослих на Чемпіонатах України 2009 та 2010 років.

    2010 рік – останній рік юніорства Дарії Шаріпової. Зважаючи на останні досягнення, двадцятирічна дівчина має всі шанси з часом увійти до складу дорослої збірної України з кульової стрільби. У складі збірної завжди виступають три стрілці. За своїм потенціалом та показниками у спорті черкаська спортсменка впевнено займає четверту позицію в Україні серед дорослих. Нині вона готується до чергового Відкритого Кубку України, присвяченого пам’яті ЗТУ Клименко В.С. та Клименко Н.О., який відбудеться у вересні у м. Сімферополі.
    Серед призерів-юніорів цьогорічного Чемпіонату світу з кульової стрільби є ще один черкащанин – випускник Черкаської загальноосвітньої середньої школи №30, майстер спорту міжнародного класу з кульової стрільби Сергій Куліш. У вправі ГП-6 (стрільба з гвинтівки з 10 метрів) він виборов срібну перемогу в командному заліку (перше місце виборола збірна Китаю, третє – Росії) та друге місце в особистому заліку (594 очок), та обігравши росіянина Олександра Дрягіна (593 очок) та поступившись перемогою товаришу по команді Сергію Касперу (595 очок).

    Зараз молодий спортсмен знаходиться на Олімпійських іграх у Сінгапурі. Ліцензію до участі в них він завоював у березні цього року на Чемпіонаті Європи з кульової стрільби з пневматичної зброї у м. Меракері (Норвегія). Сергій Куліш виступав у складі юнацької збірної України у вправі ГП-6 (стрільба з гвинтівки з 10 метрів) і серед 60 учасників виборов друге місце, набравши 697,8 очка. Його успіхи на декілька пострілів перевершив лише спортсмен із Німеччини (698,9 очка).
    На сьогоднішній день Сергій Куліш та Дарія Шаріпова – двоє найсильніших стрілців Черкаської області. З початку нового навчального року Сергій розпочне опановувати професію пожежника-рятувальника як студент першого курсу факультету цивільного захисту та техногенної безпеки Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля. З цього приводу відмінниця навчання Дарія Шаріпова доброзичливо жартує, що Сергій вирішив «наступати їй на п’яти» не лише у стрільбі, а й у навчанні також.

 

На фото: моменти Чемпіонату світу з кульової стрільби; Дарія Шаріпова; Сергій Куліш.
Фото Сергія Федоренка та з сайту http://www.shooting-ua.com/index.htm

Світлана Єренкова



 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10