https://www.high-endrolex.com/10 Водолазна справа України набирає оберти...Із нотатків водолаза Валерія Бондаря з 1-ої Міжнародної конференції «Водолазна справа України-2010» | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

21.06.2010
НУЦЗУ

Водолазна справа України набирає оберти...Із нотатків водолаза Валерія Бондаря з 1-ої Міжнародної конференції «Водолазна справа України-2010»

З 15 по 18 червня 2010 року, згідно Окремого доручення Першого заступника Міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи В.М. Антонця, на базі Спеціального морського загону ОРС ЦЗ у м. Керч, було проведено конференцію з організації спеціальних водолазних робіт та підводного розмінування.

На конференції були присутні близько ста делегатів з України та Росії, що представляли різні міністерства, відомства, підприємства й установи. Так як конференція проходила під егідою МНС, то майже половина її учасників була з нашого Міністерства. Це, насамперед, керівники водолазних підрозділів з Головних управлінь областей, Автономної республіки Крим, міст Київ та Севастополь, фахівці з водолазної та піротехнічної справ, інші спеціалісти. Серед запрошених на конференцію значну частку складали представники МО, СБУ, МВС та інших силових структур. Велику кількість гостей та учасників становили представники фірм-виробників водолазного і спеціального обладнання, науковці, економісти, підприємці, адміністративні службовці таких, наприклад, структур, як НАК «Нафтогаз України», тощо.

 Делегацію з нашого Університету складали завідувач курсами гірничої, рятувальної та спеціальної підготовки Кулаков С.В. і викладач кафедри ПТ та АРР, водолазний спеціаліст Бондар В.В. Крім них, Харківщину на конференції представляли: капітан сл. ц.з. Сорокін В.М. (НЦ м.Мерефа, викладач підготовки рятувальних підрозділів), ст. сержант сл. ц.з. Гармаш Д.Ю. (нач. відділення підводного розмінування ГУ МНС), прапорщик сл. ц.з. Ларічкін А.Ю. (ст. водолаз-сапер), а також  представник фірми «Бриг-ЛТД» Томашук Р.О. та лікар-спецфізіолог Матвейчук С.В.

Вже від самого початку, конференція торкнулась найважливіших і найболючиших питань розвитку водолазної справи в країні: недосконалість законодавчої бази, відсутність єдиних стандартів до використання спорядження, слабкість у матеріально-технічному забезпеченні, розмиті стратегічні цілі у розвитку підводної діяльності тощо.

                      

Багатьох «зачепив за живе» емоційний, запальний, а багато в чому й вистражданий виступ Сидоренка В.П. – водолазного спеціаліста з Академії ВМС ім. Нахімова, - наставника великої кількості фахівців-водолазів.

Велику зацікавленість викликала поява та виступ на конференції із роботою «Хронічні водолазні захворювання», спецфізіолога Матвейчук Світлани, особистий рахунок якої складає декілька сотень врятованих від кесонної хвороби водолазів.

        

    Грунтовним та виваженим був виступ полковника Окіпняка А.С. із Кам`янця-Подільського – вчителя переважної більшості офіцерів-водолазів інженерних військ та військ цивільної оборони.

Полеміку викликав і сам виступ Бондаря В.В., із доповіддю «Підготовка водолазів в системі МНС». Було зрозумілим, що більш досвічені представники елітарних традиційних водолазних шкіл по-професійному критично оцінюють виникнення нового центру підготовки – Національний університет цивільного захисту України. Але критика була конструктивною, дружньою. Схвальний відгук на виступ представників НУЦЗУ дав один з найпочесніших учасників конференції – заступник начальника інституту № 40 ВМФ Росіїської федерації, капітан 1-го рангу, глибоководник-випробувач, Герой Росії Храмов А.Г.

За поданням Кулакова С.В., у межах конференції, було проведено «круглий стіл» представників різних відомств, що проводять підготовку водолазів в Україні. За висновками їхньої роботи, до головуючих на конференції було подано Пропозиції, що лягли до основи Резолюції з діяльності конференції. Сюди входили питання розробки програми розвитку водолазної справи в Україні, створення чіткої вертикалі підпорядкування водолазних підрозділів, питання матеріально-технічного забезпечення та пільг для водолазів. Дані Резолюції було вирішено надіслати на ім`я Міністра МНС України.

Велике захоплення у всіх учасників Конференції викликали практичні заняття та демонстрації техніки й обладнання, а також заходи із показового знешкодження вибухонебезпечних пристроїв.

На завершення роботи Конференції учасники висловили побажання зробити її проведення щорічним, піднявши статус до міжвідомчого та міждержавного.

 

Прес-служба

 Національного університету цивільного захисту України        

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10