RSS

Новини навчальних закладів

30.06.2016
НУЦЗУ

Пам’яті колеги…

Своєю професією пишаюсь
І в дитинстві, і в далекій юності я ніколи не думав, що доля мене зведе з державною пожежною охороною.
Так вийшло, що, навчаючись у сільській школі з 1954 по 1964 рік, я активно брав участь, особливо після 5-го класу, у всіх гуртках, які були в школі. Особливо у квітоводстві, садоводстві, тому після 8-го класу брав участь у висадженні головної клумби Виставки досягнень народного господарства СРСР і був нагороджений медаллю «Учасник виставки народного господарства».
Потім грав на кларнеті в шкільному оркестрі, малював газети шкільні. А ось в 9 – 11 класах став механізатором шкільної виробничої бригади з вирощування кукурудзи та буряків.
Працював в залежності від видів сільгоспробіт і на гусеничному, і на колісному тракторах, які були в школі.
Після закінчення школи поступав в Автомобільно-дорожній інститут. Не поступив. І став слюсарем-складальником на заводі «Комунар». Готуючись до армії, закінчив курси водіїв ДОСААФ. Але все змінилося, коли раптово в Київському райкомі комсомолу (знімався з обліку перед призовом) зустрів старшого лейтенанта Єсекова Д. - секретаря комсомольської організації Харківського пожежно-технічного училища. Ось він і запропонував йти учитися до пожежного училища. Це був 1966 рік, з першого жовтня іде мій підрахунок навчання і роботи в державній пожежній охороні. Будучи курсантом і після закінчення, я і до сьогодні пам’ятаю своїх командирів Ступакова , Криворучко В.Г., Гуро І.М. Вони, перші мої командири, навчили мене поважати військову форму, любити професію, вміти підпорядковуватися наказам, поважати дисципліну і бути старанним.
Пишаюсь і пам’ятаю всіх викладачів, які давали нам професіональні знання. Це були спеціалісти пожежної справи, інженери з великої літери.
Потім практична робота, з 1969 року і по 2000 рік я був у складі державної пожежної охорони. Як кажуть, від курсанта до полковника.
Обіймав різні посади. Спочатку після закінчення ХПТУ працював інспектором пожежної частини Московського району міста Харкова, потім старшим інженером Червонозаводського району міста Харкова. І мені щастило. Щастило на наставників, практичних працівників. Давискіба Я.І., Гупало І.Ф., Черкашин А.З., Фандрамок А.Д…Це вони мене зробили професіоналом. Навчили всім вимогам працівника державного пожежного нагляду.
В період навчання в Інженерно-будівельному інституті я був призначений інженером нормативно-технічного відділення управління пожежної охорони в Харківській області. Чесно кажучи, я весь час думав потрапити саме до цього відділення Управління пожежної охорони. Тому що саме тут формується і гартується професіонал, інженер пожежної охорони. Моїми вчителями-наставниками були Халін Н.Ф., Підкопай О.І., Молотний М.М.
Обов’язково хочу згадати Сумцова О.С., Третьякова Д.Г., Петренка І.М. Це були не просто вчителі, наставники, це були батьки.
Працюючи в апараті управління, відчув масштабність. Будівництво готелю «Мир», цирку, Куп’янського литейного заводу, Лозовського кузнечно-механічного заводу, Браковського свиновідкормлювального комплексу на 80 тис. голів та інші. Ці об’єкти доводилось контролювати, вести будівництво, спілкуватися з проектувальниками, будівельниками та органами влади. Після закінчення ХІСІ у 1978 році був призначений на посаду начальника 1-ї СВПЧ з охорони Дзержинського району. І життя пішло зовсім по-іншому. Бути керівником не великим - це відповідальність. Відповідальність за людей, за техніку, за організацію роботи інженерно-інспекторського складу, за забезпечення пожежної безпеки об’єктів району. А ще одна із особливостей - це вміти спілкуватися з партійними органами, органами влади, прокуратури, міліції, а також з керівниками об’єктів району. Дзержинський район центральний, інтелігентний. Тут велика кількість науково-проектних організацій, а також об’єктів з масовим перебуванням людей. Театри, кінотеатри, готелі.
Працюючи на цій посаді 5 років, пройшов велику школу практичного керівника. Що залишилось в пам’яті за ці роки - гасіння великої пожежі на складах у Жовтневому районі, пожежа на складі готової продукції заводу ім. Малишева, пожежа в Дзержинському районі в Будинку побуту по вул. 23 Серпня. Саме за останню пожежу був нагороджений медаллю за «Відвагу на пожежі».
В ці роки величезна робота проводилася у зв’язку із підготовкою об’єктів до проведення Олімпіади-80 в Москві. А через місто Харків несли Олімпійський вогонь - і не просто несли. В Дзержинському районі його зустрічали, всі учасники пробігу, розміщалися в готелях на території Дзержинського району. Так і ночував до ранку в Дзержинському районі. А це і цілодобові чергування на об’єктах, і паспортизація об’єктів, і т. і.
З 1983 року був призначений начальником відділу державного пожежного нагляду м. Харкова, а в 1986 році - заступником начальника відділу держпожнагляду області. В ці роки в пам’яті залишилася така робота, як виконання спеціальної Постанови кабінету Міністрів «По забезпеченню пожежної безпеки об’єктів з масовим перебуванням людей».
Це була цільова державна програма, на яку було виділено величезні кошти тільки для виконання протипожежних вимог і приведення цих об’єктів в зразковий протипожежний стан. Друге -це створення міжколгоспних депо. А також підготовка до 150-ти річчя пожежної охорони м. Харкова. А це і створення скверу «Красний пожежний», спорудження скульптури в цьому сквері і організація конкурсу Харківської спілки художників по відображенню героїзму пожежних. І так до 1992 року…
З 2 березня 1992 року я був призначений старшим викладачем циклу ОДПО ХПТУ МВС СССР ім.Г.І. Петровського. Де начальником тоді був В.Г.Палюх, під керівництвом якого працював більше 20-ти років.
Педагогічна робота - це зовсім інше, ніж практична робота. Але маючи практичний досвід діяльності органів держпожнагляду, досвід лекторської майстерності, моя нова посада не була для мене важкою. Ознайомившись із спеціальною літературою з педагогіки, лекційної майстерності та, використавши поради колишнього заступника ХПТУ Харченка В.П., я до 2000 року очолював одну із кафедр ХІПБ, потім АПБУ.
З 2000 року я на пенсії, але і зараз працюю на вільному наймі, готуючи спеціалістів пожежної справи. Змінюються часи, роки, вимоги, але на мою думку, не змінюється ставлення до своєї роботи, до відповідальності за підготовку фахівців.

В.П. Єременко
14.12.2011
Підготувала прес-служба НУЦЗУ

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.