https://www.high-endrolex.com/10 Хвилина мовчання … | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

26.04.2016
ЧІПБ НУЦЗУ

Хвилина мовчання …

30 років минає з того часу, коли в розмірене життя українців увійшли слова «радіація» та «Чорнобиль». День 26 квітня 1986 року провів у людській свідомості межу «до Чорнобильської катастрофи» і «після» неї. Аварія на ЧАЕС – найбільша екологічна катастрофа XX століття, яка зачепила долю мільйонів наших громадян. І найстрашніше те, що наслідки невидимого ворога людей – радіації – ще довго будуть нагадувати про себе…
Сумарний випад радіоактивних речовин після вибуху на ЧАЕС становив 50 мільйонів Кюрі, що дорівнює вибуху понад 500 атомних бомб, подібних до тих, які було скинуто на Хіросіму у 1945 році. Катастрофа спричинила різке погіршення екологічної ситуації на значній частині території України та держав-сусідів.
Першими, хто тієї пекельної ночі вступив у боротьбу із смертоносним атомом, були пожежні. Вони гасили вогонь, що виник в результаті вибуху на 4-му реакторі ЧАЕС, незважаючи на надвисокий рівень радіації, зазнаючи смертельної дози опромінення, і ціною власного життя врятували не тільки свою державу, але й усю Європу від загрози ядерного лиха!
За традицією вночі 26 квітня в Черкаському інституті пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля НУЦЗ України біля монументу Героям Чорнобиля керівництво навчального закладу, на чолі з виконуючим обов’язки начальника Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля НУЦЗ України Олександром Тищенком, працівники та вихованці вшанували пам’ять героїв-ліквідаторів аварії на ЧАЕС хвилиною мовчання. На заході також були присутні представники німецької делегації – члени спілки «Допомога дітям Чорнобиля» Ііріке Хертель, Александер Хертель, Маріус Зулінскі та Наталія Валерієва. Вони пам’ятають та шанують подвиг ліквідаторів аварії на ЧАЕС та були горді побувати там, де навчалися 353 випускника, які боролися із страшною радіаційною катастрофою.
О 1 годині 23 хвилини 50 секунд (саме тоді, коли 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався вибух) на плацу ЧІПБ курсанти з палаючими вогниками в руках вишикувалися у формі Чорнобильського дзвону.
Потім усі присутні взяли участь у покладанні свічок та квітів до монументу Героям Чорнобиля.
В інституті, який носить ім’я Героїв Чорнобиля, знають, що Герої не вмирають, вони ідуть у безсмертя, бо назавжди лишаються у наших серцях!


 


Сектор зв’язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10