https://www.high-endrolex.com/10 Микола Юрим: Якби людина не посилювала парниковий ефект викидами вуглекислого газу, метану, окисів азоту та інших газів, то його присутність була б корисною для людства. Потепління на планеті є і буде нерівномірним | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

23.11.2012
НУЦЗУ

Микола Юрим: Якби людина не посилювала парниковий ефект викидами вуглекислого газу, метану, окисів азоту та інших газів, то його присутність була б корисною для людства. Потепління на планеті є і буде нерівномірним

У Харкові українські та російські екологи, фахівці з питань оцінки впливу та причин виникнення надзвичайних ситуацій природно-техногенного характеру провели перший Міжнародний науковий форум з екологічних проблем.  21 листопада в Національному університеті цивільного захисту України на кафедрі охорони праці та техногенно-екологічної безпеки відбулася І Міжвузівська науково-методична конференція «Екологічні аспекти регіонального партнерства в надзвичайних ситуаціях».
Доповіді науковців, які були презентовані учасникам конференції, торкалися  причин виникнення, оцінки впливу надзвичайних ситуацій природного-техногенного характеру та їх наслідків на навколишнє середовище. Кожна доповідь закінчувалась обговоренням існуючих проблемних питань та пошуком шляхів щодо успішного їх вирішення. Так, фахівці Інституту географії НАН України зосередили увагу присутніх на тому, що картографічне дослідження просторових особливостей розподілу небезпек і ризиків є важливим засобом географічного прогнозування з метою запобігання НС на території України. Сучасне системне геоінформаційне картографування спирається на створення розподілених географічних баз даних, які створюють основу для укладання атласних творів, систем карт або розроблення інтерактивних геоінформаційних систем (ГІС). У зв’язку з об’єднанням традиційного для географічної картографії напряму моделювання зі структурами баз даних виникає новий об’єкт досліджень, який потребує вивчення з боку геоінформатики, картографії та географії. Метою розроблення Атласу НС в Україні є узагальнення уявлень про можливості виникнення і розвитку НС, забезпечення доступності візуального сприйняття і аналізу цієї інформації для широкого кола користувачів, включаючи представників органів державного і місцевого управління, освітян, науковців, неурядових організацій, громадськості, міжнародної спільноти.

Науковці Національного університету цивільного захисту України Ігор Абрамов, Олександр Васюков та Євгенія Варивода  доводили, що проблематика визначення та оцінки впливів надзвичайних ситуацій  на навколишнє середовище не знижує своєї актуальності протягом багатьох років. Техногенні аварії і катастрофи з екологічними наслідками складають 15-20 % від загальної кількості НС. Переважно – це аварії на магістральних трубопроводах і залізничному транспорті, хімічні аварії з викидом шкідливих продуктів, вибухи метану на вугільних шахтах. Статистичні данні свідчать про загрозливий стан НС в Україні. Так, упродовж 2011 р. у країні зареєстровано 221 НС, які згідно з Державним класифікатором НС, класифікуються наступним чином: техногенного характеру – 134, природного – 77, соціального – 10. На фоні тенденції зменшення кількості НС у порівнянні з 2010 роком кількість НС техногенного характеру зросла на 3,1 відсотки.

Крім того, учасники конференції приділили увагу екологічному стану українських та російських річок та водоймищ. Керівництво Харківського регіонального управління водних ресурсів проінформували учасників конференції про здійснення державного моніторингу поверхневих водних об’єктів Харківської області. З метою врегулювання водних відносин на транскордонних річках відповідно до Угоди між Урядами Росії і України «Про спільне використання і охорону транскордонних водних об'єктів» Російською та Українською Сторонами здійснюється програма спільного аналітичного контролю за гідрохімічним станом водних об'єктів та встановлені вимоги по дотриманню гідрологічних і гідрохімічних показників у прикордонних створах.

Конференція була організована під егідою ректора НУЦЗУ генерал-лейтенанта служби цивільного захисту, професора Володимира  Садкового та начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області Романа Квартенко. Голова конференції – доктор технічних наук, професор Володимир  Андронов, проректор з наукової роботи НУЦЗУ.

За матеріалами конференції видано збірку тез доповідей, в якій опубліковано 102 тези авторів, що представляють 43 організації. Кількість учасників свідчить про широкий інтерес до проблем, що виникають при надзвичайних ситуаціях різного характеру і направленості та потребують їх вирішення.

Пропонуємо відвідувачам сайту кілька  тез доповідей учасників конференції.

Абрамов І.Б., Васюков О.Є., Варивода Є.О. Національний університет цивільного захисту України
ОЦІНКА ВПЛИВУ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ  НА НАВКОЛИШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ

Самохвалова А.И., Архипов О.В., Строгина Т.С. Харьковский национальный университет строительства и архитектуры
ЗАЩИТА ВОДНЫХ ОБЪЕКТОВ ПРИ СБРОСЕ СТОЧНЫХ ВОД  В МАЛЫХ НАСЕЛЕННЫХ ПУНКТАХ С ПРИМЕНЕНИЕМ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ОКИСЛИТЕЛЬНЫХ КАНАЛОВ

Жук В.М.  Харківське регіональне управління водних ресурсів
ЗДІЙСНЕННЯ ДЕРЖАВНОГО МОНІТОРИНГУ ПОВЕРХНЕВИХ ВОДНИХ ОБ’ЄКТІВ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Руденко Л.Г., Путренко В.В., Волошин С.М. Інститут географії НАН України, Міністерство надзвичайних  ситуацій України
ІНФОРМАЦІЙНИЙ ПРОДУКТ ЩОДО АНАЛІЗУ РИЗИКІВ ТА НЕБЕЗПЕК ВИНИКНЕННЯ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ  В УКРАЇНІ

Юрим М.Ф., Борщишин І.Д. Львівський державний університет безпеки життєдіяльності
Екологічні аспекти зміни клімату нашої планети

Костянтин Карпець, викладач кафедри охорони праці та техногенно-екологічної безпеки, кандидат географічних наук НУЦЗУ, прес-служба НУЦЗУ

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10