https://www.high-endrolex.com/10 У стилі народних традицій | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

13.04.2011
ЧІПБ НУЦЗУ

У стилі народних традицій

    Студенти Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України (м. Черкаси) вирішили поквапити весняне тепло, відтворивши давній український обряд закликання весни у фольклорно-етнографічній композиції «Веснянки», а допомагали їм у цьому працівники виховного відділу факультету цивільного захисту та техногенної безпеки.
    Звичай водити хороводи, співати веснянки та влаштовувати ігри на весняну тематику зберігся подекуди на Україні до наших днів. Такий спосіб відзначення приходу весни шанується як жива народна традиція, що являє собою досить специфічний обряд із чітко визначеним порядком дійства й усталеним пісенним супроводом. Веснянки складають один із найцікавіших за змістом та найбагатший емоційно фольклорно-пісенний цикл. Це пісні молодості й краси, в яких звучить оптимізм та світлі ліричні мотиви.
    В Академії пожежної безпеки «Веснянки» влаштували 7 квітня, на свято Благовіщеня. Участь у фольклорно-етнографічній композиції взяли студенти Максим Деревянко (35 С), В’ячеслав Крячун (21 С), Ольга Ковтюх (34 С ), Альона Луценко (26 С ), Дмитро Рижко (16 С), Максим Слободянюк (26 С), Роман Славінський (34 С), Ірина Соколовська (33 С), Альона Федорченко (18 С), а також викладачі та працівники виховного відділу факультету ЦЗ та ТБ Григорій Очеретянко, Анжела Демченко, Леся Мандрик, Ольга Шаповал та Людмила Вороновська. Усі вони були вбрані у сучасний стилізований український одяг та національні костюми різних регіонів України. Головну роль Весни виконувала Наталка Качур (33 С), а національний звичай «топтання рясту» демонстрував Віктор Ліпей (32 С).
    Серед тих, хто мав змогу долучитися до українського фольклору й отримати насолоду від чудового виступу аматорів, були учасники пленарного засідання двох наукових заходів, що саме в цей день розпочали свою роботу на базі академії: Четвертої міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні проблеми технічних та природничих наук у забезпеченні діяльності служби цивільного захисту» та Третьої міжвузівської науково-практичної конференції «Філософські та соціально-гуманітарні аспекти техногенної безпеки».
    Весну, за уявленнями наших предків, приносять на крилах птахи, тому учасникам конференції та керівництву навчального закладу студенти презентували обереги із зображенням птахів, які виготовили власноруч.

Людмила Вороновська,
доцент кафедри філософії
і мовної підготовки
факультету ЦЗ та ТБ АПБ;
сектор ЗГ та ЗМІ АПБ
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10