https://www.high-endrolex.com/10 Екскурсія по Чорнобильській зоні – враження на все життя! | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

08.04.2011
ЧІПБ НУЦЗУ

Екскурсія по Чорнобильській зоні – враження на все життя!

    6 квітня, напередодні 25-ї річниці аварії на Чорнобильській атомній електростанції, 48 курсантів третього курсу факультету пожежно-рятувальної діяльності Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України (м. Черкаси) у супроводі начальника курсу підполковника служби цивільного захисту Олега Ножка, начальника відділу соціально-гуманітарної роботи підполковника служби цивільного захисту Станіслава Щіпця та старшого викладача кафедри техніки факультету пожежно-рятувальної діяльності капітана служби цивільного захисту Ігоря Бурляя відвідали місто Чорнобиль.
    По дорозі екскурсанти бурхливо обговорювали те, що очікують побачити, та ділилися відомими фактами про страшні події жахливої техногенної катастрофи, що сталася на ЧАЕС в ніч на 26 квітня 1986 року.
    На в’їзді до Чорнобиля черкащани перетнули контрольно-пропускний пункт 30-ти кілометрової зони відчуження, яка згодом вразила їх своєю безлюдністю і старими, занедбаними будинками, що вже поросли мохом і травою.
    Зустріли екскурсантів пожежники-рятувальники (серед яких є й випускники АПБ) ДПЧ-2 по охороні ДСП ЧАЕС (державного спеціалізованого підприємства Чорнобильська атомна електростанція) ГУ МНС України в Київській області. Вони пригостили гостей смачним обідом, показали приміщення своєї пожежно-рятувальної частини, де є навіть «живий» куточок, продемонстрували оперативно-рятувальну техніку, що використовується по охороні Чорнобильської зони, та саму атомну електростанцію. Курсанти навіть не приховували цікавості та захоплення від побаченого, адже станція являє собою ряд величезних будівель, де працюють тисячі людей!
    Останнім, найбільш вражаючим етапом екскурсії стало місто Прип’ять, яке спорожніло у перші дні після аварії на ЧАЕС і залишається таким дотепер. Пусті вулиці та дитячі майданчики, пусті та холодні будинки, парк відпочинку з атракціонами, що мали розпочати роботу 1 травня 1986 року, але так і не зробили цього...
    Завершуючи насичену і пізнавальну подорож по Чорнобильській зоні, курсанти АПБ говорили про те, що, дійсно, краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Адже все те, що вони досі читали про сучасний Чорнобиль, чули по радіо чи дивилися по телевізору, неможливо порівняти з побаченим на власні очі... Враження від екскурсії тісно переплелися із невимовним жалем та співчуттям до тих, хто колись покидав рідні домівки лише на кілька днів і більше ніколи не зміг повернутися, із вдячністю пожежникам, лікарям, працівникам ЧАЕС, військовим, інженерам. будівельникам та решті ліквідаторів (представникам різних професій) аварії на ЧАЕС та її наслідків, які, виконуючи свій професійний і громадянський обов’язок, проявили надзвичайний особистий героїзм та ціною власного здоров’я і життя врятували майбутнє свого народу; і з надією на те, що більше ніколи не станеться подібного лиха.
    А курсант 3 курсу АПБ Віталій Жмінько записав віршованими рядками свої роздуми про Чорнобиль та подвиг пожежників, які першими вступили у смертоносний бій з атомом 26 квітня 1986 року на 4-му енергоблоці ЧАЕС. Серед цих пожежників були випускники Черкаського пожежно-технічного училища (нині – АПБ імені Героїв Чорнобиля МНС України) Володимир Правик та Віктор Кібенок – начальники пожежних караулів, лейтенанти внутрішньої служби, яким за виняткову особисту мужність, самовідданість та високий професіоналізм, проявлені під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, було посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу, нагороджено орденом Леніна та відзнакою Президента України – зіркою «За мужність».
Чорнобиль – і в серці тривога,
Чорнобиль – печатка гірка.
Назавжди залишиться з нами
Прогресу помилка страшна.
Ніколи ми їх не забудем –
Героїв, що власним життям
Спинили смертельну загрозу,
Й пішли всі разом в небуття
І ця кровоточуча рана
Ще довго болітиме нам,
Бо атом, жорсткий і безжальний,
Ще довго блукатиме там –
По тихих, безлюдних хатинах,
По проклятих, темних місцях.
Чорнобиль – трагедія світу,
Й велика проблема людська.

Чорнобиль – в минуле дорога,
Чорнобиль – печалі ріка,
Безсмертним залишиться подвиг
Пожежників В. Правика і В. Кібенка!
 



 

 

 
сектор ЗГ та ЗМІ АПБ,
фото курсанта 3 курсу Володимира Головні
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10