https://www.high-endrolex.com/10 Льодолазний сезон викладача кафедри Національного університету цивільного захисту України | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

18.03.2011
НУЦЗУ

Льодолазний сезон викладача кафедри Національного університету цивільного захисту України


Льодолазний сезон 2011 року обіцяв бути дуже напруженим. Адже чотири етапи Кубку світу та чемпіонат Світу з льодолазіння проходили із зовсім невеликими перервами. Для Валентина Сипавіна, викладача кафедри пожежної та рятувальної підготовки Національного університету цивільного захисту України, він видався ще й досить драматичним.
Перший етап відбувався у Південній Кореї. Подорож на інший край Землі обіцяв бути захоплюючим. Змагання такого рівня вперше проводились в цій країні. Але перед змаганнями довелось понервувати: візу видали за декілька днів до вильоту та ще й в новинах передавали про загострення конфлікту з Північною Кореєю. Ще й в день вильоту стає відомо, що другий етап, який мав відбутися в Італії, скасовано через загибель одного з організаторів. Але квитки вже на руках...
Одразу після новорічних свят, а саме 4-го січня розпочалась його велика подорож: Харків-Київ-Гельсинки-Сеул. Дев’ять годин в літаку тривали довше, ніж хотілося б. Харків’ян із декількома російськими спортсменами в аеропорту зустрічали волонтери-перекладачі. У готелі зустрілися друзі з інших країн. До речі, учасниками змагань стали 50 чоловіків та 30 жінок із 14 країн світу. Україну представляв Валентин Сипавін. «Переїзд в невелике селище в невисоких горах, обід у місцевому ресторані, в якому я наважився з’їсти тільки рис, - згадує спортсмен, - декілька пролітаючих бойових літаків у бік Північної Кореї, урочисте відкриття змагань - і почалось! Першого дня у кваліфікаційному турі займаю на своїй трасі 2 місце! Непоганий початок! Наступного дня у півфіналі стаю п’ятим та потрапляю у фінал. Декілька годин на відпочинок, знову змагання – фінал. Перед стартом трішечки хвилююсь, але розпочинаю подолання траси спокійно і впевнено. Швидко спливають 11 хвилин, відведені на проходження траси. Не встигаю до фінішу пролізти 4 зачіпки. Але відчуваю, що це мій майже максимальний результат. Росіяни подбадьорюють – поки що перший результат. Але попереду виступи найсильніших чотирьох спортсменів. Один з них припускається помилки, але інші – світові лідери попередніх декількох років – проходять трасу чітко і не набагато, але випереджають мене. В ітоговому протоколі я четвертий. Це поки що мій найкращий результат на міжнародних змаганнях!».
В силу того, що переважна більшість спортсменів квитки на літаки не повернула, вони вирішили замість скасованого італійського етапу їхати у Францію на місцевий фестиваль для тренування. Валентин весь час подорожує із російськими друзями. Після чого переїжджає до Італії, знов тренується і вирушає до Швейцарії.
З минулого року йому тут все здається знайомим. У кваліфікації Валентин знову другий на своїй трасі. Ввечері вирішує для акліматизації залізти на швидкість на двадцятиметрову бурульку. І вже під самим верхом наскрізь проколює собі руку у передпліччі!
Перша думка, пригадує Валентин, - ось і все, сезон закінчився... Місцеві лікарі пропонують накладати шви, але поміркувавши, він вирішує, що втрачати є що і відмовляється, щоби наступного дня продовжити участь у змаганнях! Тільки попросив у лікарів бинт, щоб змінити пов’язку.
Наступного ранку рука набрякла, але все ж таки спортсмен продовжує змагатись. З 18 атлетів, що увійшли до півфіналу, він буквально на «одній руці» чіпляється за вісімку фіналістів! Неймовірно! Звісно, що з сімкою найсильніших льодолазів планети важко змагатись в такому стані. Під крики вболівльників, а їх збирається на цих змаганнях чимало, Валентин долає трасу. Важко, але він намагається лізти вгору. Відведений час спливає і спортсмен закінчує виступ ефектним падінням із зависанням на страхувальній мотузці. Він стає восьмим, хоча і показує однаковий результат із сьомим місцем.
Часу на відновлення до наступних змагань не вистачає, і до Румунії Валентин приїхав із травмованою рукою, де у кваліфікаційному раунді показав восьмий результат. Але у півфіналі на трасі є декілька елементів, що потребують максимального навантаження лівої руки. Він не встигнув нічого зрозуміти: рука сама відпускає льодоруб - і спортсмен зависає на страховці. В ітоговому протоколі він стає тільки десятим.
Повернувшись на Україну, Валентин намагається якнайшвидше відновити травмовану руку: тренуватись в повну силу неможливо. Але перед останніми змаганнями в Росії він посідає четверту сходинку у світовому рейтингу. Принциповим суперником Валентина стає іспанець, який відстає від нього всього на 2 бали. Якщо він випередить його в Росії хоча б на одне місце, то Валентин втратить свою четверту позицію. І ще декілька атлетів можуть наздогнати його. Кіров, як завжди. зустрічає морозом і складними трасами на змаганнях. У кваліфікації він стає дев’ятим – не дуже добре. Але у півфіналі у запеклій боротьбі виходить у фінал із третім результатом! Наступнго дня він сповнений сил та енергії. Впевнено долає карниз, вертикальну стінку, карниз, льодовий циліндр, ще декілька карнизів. Залишається ще один льодовий циліндр, 5 зачіпок до фінішу та ще 2 хвилини часу! Він вбиває льодоруб у кригу, вбиває другий, переносить на нього вагу тіла. В цей час він прорізує цей льодовий циліндр і Валентин падає. Поки страхуючий спускає його на землю, Валентин чує поздоровлення із вдалим виступом. Поки що другий результат, а попереду ще 2 спортсмени. Один з них помиляється і зривається майже на початку траси. Таким чином Валентин стає третім на Чемпіонаті Світу з льодолазіння! Це найвища мить щастя!
Вже потім церемонія ногородження, вручення медалі, яку жадав Валентин… Так, додому він їхав із думками, що все вдалось, навіть більше, ніж планували з тренером. Так закінчувався Його сезон міжнародних змагань з льодолазіння!
Але відпочивати ще зарано, тому що найближчим часом відбудуться змагання в Києві та Москві, в яких Валентин Сипавін теж планує взяти участь!

Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, фото – Валентина Сипавіна
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10