https://www.high-endrolex.com/10 Німецька делегація побувала у Харкові | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

21.05.2010
НУЦЗУ

Німецька делегація побувала у Харкові

20 травня у Національному університеті цивільного захисту України у Харкові побувала делегація іноземних громадян у складі бургомістра м.Барби (на Ельбі) землі Саксонія-Ангальт, ФРН, пана Йенса Штрубе, професора Манфреда Рюмланда – координатора міжнародного проекту з гуманітарних питань «Миргородський проект», а також генерального директора Мюритцької клініки Манфреда Гайлфусса та її провідного спеціаліста Крістіана Котте. Саме вони провели майстер-клас у науково-дослідній лабораторії управління у кризових ситуаціях університету для викладачів та курсантів навчального закладу з надання екстреної медичної допомоги у надзвичайних ситуаціях.
Вельмишановні гості мали нагоду ознайомитись із навчально-методичною та матеріальною базою, роботою структурних підрозділів університету, функціонуванням та призначенням навчальної пожежно-рятувальної частини, науково-дослідної лабораторії управління у кризових ситуаціях, а також побувати на заняттях з відпрацювання дій щодо виявлення та знешкодження вибухонебезпечних предметів, рятування людини з навчальної башти 4-го поверху, рятування постраждалих внаслідок надзвичайних ситуацій на воді та дорожньо-транспортної пригоди.
Непідробно зворушливою була зустріч курсантів, які у травні минулого року проходили стажування у пожежно-рятувальній школі міста Хейротсберг, земля Саксонія-Ангальт (ФРН) у рамках реалізації програми заходів, передбачених міжнародним проектом «Миргородський проект», із своїми німецькими наставниками та викладачами. Пригадували не тільки проведені практичні заняття, а й курйози побутових ситуацій та дозвілля, наприклад, перемогу українських рятувальників у футбольних матчах. До речі, один із них закінчився із рахунком 18:0 на користь курсантів Національного вишу МНС. Тоді протягом десяти днів українські рятувальники набували євростандартів у питаннях з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, знайомились з організацією діяльності пожежних Німеччини, системою підготовки кадрів для пожежної охорони і рятувальних служб, матеріально-технічною базою пожежно-рятувальних підрозділів професійної та добровільної пожежної охорони землі Саксонія-Ангальт Федеративної Республіки Німеччина. Курсанти МНС мали можливість практично застосувати теоретичні знання, отримані в університеті, представити на високому рівні досягнення МНС та Національного вишу МНС, запровадити отриманий європейський досвід у системі підготовки аварійно-рятувальних сил. Це було високо оцінено міністром внутрішніх справ паном Хефелем Манном та бургомістром міста Йенсом Штрубе. Очільник міністерства внутрішніх справ за результатами проведення практичних занять, в яких брали участь курсанти Національного університету цивільного захисту МНС, дав високу оцінку рівню знань та професійної підготовки вихованців вищого навчального закладу МНС. А сьогодні майбутні рятувальники відзвітували про використання набутого євродосвіду перед своїми німецькими викладачами.
Бургомістр міста Бірбі-на-Ельбі Йенс Штрубе зазначив, що, незважаючи на відмінний стан побратимських зв’язків, їх потрібно зміцнювати та розширювати. «Я не приховую, - зазначає він, - що наша Пожежна охорона технічно забезпечена краще, але в організаційному плані та плані підготовки фахівців ваші професіонали мають суттєву перевагу. І в цьому на власні очі я мав переконатись».
Минулорічний випускник факультету оперативно-рятувальних сил Національного університету цивільного захисту України, а сьогодні інспектор СДПЧ-2 м. Донецька лейтенант служби цивільного захисту Михайло Хацько, який був у складі української делегації у Німеччині, говорить, що участь курсантів МНС у практичних заняттях із відпрацювання призвичаювання до високих температур, гасіння пожеж у гаражі, житловому приміщенні, пошуку людей у задимленому приміщенні за допомогою тепловізорів, а також рятування людей внаслідок дорожньо-транспортних пригод, рятування людей з-під завалів надало змоги не тільки підвищити їх фаховий рівень, а й набути досвіду з організації рятувальної справи у німецьких колег.

Слід нагадати, що попередньої домовленості щодо проведення стажування наших курсантів у Німеччині було досягнуто під час візиту делегації Національного вишу МНС до міста Хейротсберг, очолюваної першим проректором з навчальної та методичної роботи полковником служби цивільного захисту Олегом Назаровим, у квітні 2008 року.
Сьогоднішній візит німецьких колег зміцнив уже закладене підґрунтя для більш тісного і плідного співробітництва у пожежно-рятувальній галузі між Національним вишем МНС та пожежною охороною Німеччини. У перспективі – передача пожежного авто та обладнання для українських рятувальників.


 

Вікторія Коленко, прес-служба Національного університету цивільного захисту МНС, фото - Ігоря Котова.
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10