RSS

Новини навчальних закладів

10.12.2020
ІДУ НД ЦЗ

Взаємозв’язок теорії і практики – основа побудови навчального процесу на кафедрі авіації та авіаційного пошуку і рятування

10 грудня кафедрою авіації та авіаційного пошуку і рятування спільно з Головним авіаційним координаційним центром з пошуку і рятування ДСНС проведено міжвідомчий науково-практичний семінар «Наукове супроводження системи авіаційного пошуку і рятування. Підготовка персоналу її пошуково-рятувальних сил на засадах уніфікації освітнього та сертифікаційного процесів».
Участь у семінарі взяли фахівці пошуково-рятувальних сил ДСНС, Міноборони, Національної гвардії, Держприкордонслужби та цивільної авіації України. Цей захід проводиться щорічно і вже став традиційним.
Семінар проведено у двох віртуальних кабінетах: «Результати наукового супроводження системи авіаційного пошуку і рятування у 2020 році» та «Проблеми підготовки персоналу пошуково-рятувальних сил на засадах уніфікації освітнього та сертифікаційного процесів».
Учасники семінару обговорили питання посилення зв’язку теоретичного навчання з практикою проведення пошукових та аварійно-рятувальних робіт з ліквідації надзвичайної ситуації, пов'язаною з авіаційною подією. У виступах відмічається пряма залежність ефективного і якісного функціонування системи авіаційного пошуку і рятування від рівня кваліфікованої компетентності фахівців центральних органів виконавчої влади, які мають у підпорядкуванні підрозділи авіації та широко профільної професійної підготовки персоналу суб’єктів безпосереднього проведення авіаційних робіт з пошуку і рятування.
Викладачами кафедри авіації та авіаційного пошуку і рятування презентовано удосконалені навчальні програми, які засвідчили тісний зв’язок теорії з практикою. Основу програм складають три групи курсів: базові (foundation), обов'язкові (core) та курси за вибором (electives). Базові курси пропонують загально-теоретичні основи підготовки авіаційного рятувальника. Обов'язкові (core) курси складають інваріантне ядро будь-якої програми. Елективна частина програми безпосередньо пов'язана зі сферою спеціалізації і є набором курсів, за допомогою котрих слухачі поглиблюють і відточують набуті знання. Навчальні програми кафедри містять у собі комбінацію двох програм, кожна з яких відповідає якійсь одній конкретній спеціальності та ступені важкості. Таким чином, в основі розробки програм лежать принципи системної інтеграції змісту навчання.
Реалізація компетентнісного підходу в тематиці програм дає змогу сформувати зміст підвищення кваліфікації в напрямі відображення особистісних компонентів людської культури. Цей підхід є підґрунтям оволодіння слухачами  компетентностями вирішувати важливі практичні завдання, предметно характеризувати та аналізувати авіаційну подію, прогнозувати її наслідки, виробляти надійні критерії оцінювання результатів власної діяльності як у звичних умовах так і в динамічно змінених, а також виявляти відповідальність за результат власного навчання та професійної діяльності.
Результати роботи семінару стануть підґрунтям подальшого розвитку освітніх програм підвищення кваліфікації практиків системи авіаційного пошуку і рятування, імплементацією альтернативних методів навчання і викладання, аби якісніше забезпечувати різноманітні потреби все більшого числа слухачів підвищення кваліфікації.
Організатори висловили щиру подяку усім учасникам міжвідомчого науково-практичного семінару за активну участь в роботі, змістовні доповіді і плідну працю та отримані позитивні враження, а учасники дали високу оцінку підготовці та проведенню семінару і відзначили високий його науковий та організаційний рівень.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території зі значним поширенням гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» в умовах карантинних обмежень семінар проведено в режимі ONLINE.

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.