https://www.high-endrolex.com/10 19 вересня – День винахідника і раціоналізатора | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

21.09.2015
ЧІПБ НУЦЗУ

19 вересня – День винахідника і раціоналізатора

Розвиток технічної творчості та винахідництва є одним із основних завдань науково-технічної діяльності кожного ВНЗ інженерного профілю. Предметною областю наукових досліджень працівників нашого інституту передусім є пожежна безпека, захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, діяльність Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, а об’єктами винаходів є нові екологічно безпечні вогнегасні речовини, високоефективне обладнання, способи та методи їх подачі для пожежогасіння; універсальне, високоефективне, надійне аварійно-рятувальне обладнання та технічні засоби для Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту тощо.
Науковцями інституту ведеться винахідницька робота, результатом чого є отримання протягом 2012-2015 років 9 патентів на корисні моделі та винаходи, подання 2 заявок на корисні моделі. Активну участь у винахідницькій роботі беруть науковці інституту: доктор технічних наук, професор Віктор Костенко, кандидати технічних наук, доценти Ігор Маладика, Денис Ступак, Олег Мирошник та Андрій Березовський, кандидати технічних наук Олександр Землянський і Олег Землянський, Денис Колесніков та інші.
У серпні 2015 року науково-педагогічні працівники інституту взяли участь у конкурсі винахідницьких і раціоналізаторських проектів і робіт у сфері цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки, що був оголошений Українським науково-дослідним інститутом цивільного захисту. З огляду на перспективність використання в роботі практичних підрозділів ДСНС України, конкурсною комісією для участі у фінальному етапі за номінацією «Новітні технології» було відібрано розробку старшого викладача кафедри пожежно-профілактичної роботи Валентина Мельника «Геоінформаційна система (ГІС) підтримки прийняття рішень для ліквідації надзвичайних ситуацій під час перевезення небезпечних вантажів у Черкаській області». Дана програма забезпечує автоматизований збір інформації щодо реагування при виникненні надзвичайних ситуацій, при перевезенні небезпечних вантажів за вказаним видом небезпечного вантажу та представлення зібраної інформації у вигляді звіту з можливістю перегляду та друку. Також програма забезпечує просторовий аналіз розташування техногенних, природних та соціальних об’єктів у можливій зоні ураження та визначення оптимальних шляхів проїзду частин реагування до місця НС.
Своїм творчим пошуком та завзяттям винахідники і раціоналізатори сприяють розвитку науково-технічного прогресу, національної економіки, зростанню інтелектуального потенціалу суспільства. Тому, хотілося б побажати новаторам науково-технічної сфери нових творчих здобутків, плідних ідей та втілення їх у життя.




ВНДР

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10