https://www.high-endrolex.com/10 Представники інституту взяли участь у заходах до 153-ї річниці перепоховання Тараса Григоровича Шевченка | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

22.05.2014
ЧІПБ НУЦЗУ

Представники інституту взяли участь у заходах до 153-ї річниці перепоховання Тараса Григоровича Шевченка

Як умру, то поховайте
Мене на могилі,
Серед степу широкого,
На Вкраїні милій,
Щоб лани широкополі,
І Дніпро, і кручі
Було видно, було чути,
Як реве ревучий...
Т. Г. Шевченко

 


Сьогодні українці відзначають 153 річницю перепоховання праху українського поета, художника і громадського діяча Тараса Шевченка на Чернечій горі у м. Каневі. Хоч день Шевченкової смерті датується 10 березня, та для багатьох його співвітчизників i нащадків 22 травня – день не менш важливий, адже спочивати в українській землі у Каневі було останньою волею Кобзаря.
Традиційно урочистості розпочалися з молебню і запалення свічок в Успенському соборі міста. Після цього відбувся 5-ти кілометровий піший хід «Останнім шляхом Кобзаря» від собору до Тарасової гори та покладання квітів на могилу поета.
У заходах взяли участь керівництво Черкаської обласної та міської влади, духовенство, представники громадських організацій. Від навчального закладу були присутні вихованці інституту на чолі з т.в.о. проректора Національного університету – начальника Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля Національного університету цивільного захисту України генерал-майором с.ц.з. Василем Миколайовичем Андрієнком, а від ДСНС України у Черкаській області – начальник генерал-майор с.ц.з. Віктор Михайлович Гвоздь та перший заступник Сергій Іванович Сташенко.
Далі дійство продовжилося в приміщенні Будинку-музею Т. Г. Шевченка, де відбулося нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об'єднаймося ж, брати мої». А завершальним етапом став Міжнародний фестиваль хорового співу «Чернеча гора».

Довідка. Тарас Шевченко був похований 12 березня 1861 року на Смоленському кладовищі в Санкт-Петербурзі. Через два місяці його перепоховали. З Санкт-Петербурга труну з прахом Кобзаря відправили залізницею до Москви. Далі тіло поета привезли на конях в Київ, потім пароплавом - до Канева, де всі бажаючі востаннє попрощалися з поетом в Успенському соборі. Через кілька років місце поховання - Чернечу гору - перейменували в Тарасову. У 1934 році в Каневі був відкритий музей Шевченка, а в 1939-му - побудовано новий пам'ятник.

 

 



Сектор зв’язків із ЗМІ та роботи з громадськістю

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10