https://www.high-endrolex.com/10 Фахівці науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології НУЦЗУ поділились досвідом із білоруськими колегами | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

08.11.2012
НУЦЗУ

Фахівці науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології НУЦЗУ поділились досвідом із білоруськими колегами

З 31 жовтня до 2 листопада на базі Державної установи освіти «Командно-інженерний інститут» МНС Республіки Білорусь відбулися перші навчально-методичні збори психологів МНС Республіки Білорусь. З метою розвитку та зміцнення міжнародного співробітництва, підвищення професійної майстерності у сфері надання екстреної психологічної допомоги населенню, постраждалому внаслідок надзвичайної ситуації техногенного, природного або соціального походження та на особисте запрошення МНС Республіки Білорусь у зборах взяли участь представники науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології Національного університету цивільного захисту України.
Відкрив збори заступник міністра МНС Республіки Білорусь полковник внутрішньої служби Ласута Г.Ф. Звернувшись до присутніх, Геннадій Федорович зазначив: «Мы изучали опыт всех министерств, где есть психологические службы, в том числе и за рубежом, в странах Европейского союза и учли эту информацию при создании Центра кризисной психологической помощи пострадавшим на базе нашего института, взяв за основу взяли модель построения подобной структуры в МЧС Украины».
Представники науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології Національного університету цивільного захисту України ознайомили білоруських колег з історією та сучасним станом розвитку харківської школи екстремальної психології; алгоритмом надання екстреної психологічної допомоги постраждалим в осередку надзвичайної ситуації; методами роботи психолога МНС з різними категоріями постраждалих від нс; техніками купіювання негативних психічних станів, що виникають у постраждалого населення та рятувальників в умовах проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації техногенного, природного та соціального походження.
Окремо для психологів МНС України був виділений день для проведення практичних занять з білоруськими колегами та демонстрації для них професійних навичок, які мають українські психологи з організації та проведення «інформаційної терапії» та рятування потенційного суїцидента в осередку надзвичайної ситуації.
Науковці НУЦЗУ змогли ознайомитися з історією Державної установи освіти «Командно-інженерний інститут», матеріально-технічною та науково-методичною базою підготовки майбутніх рятувальників Республіки Білорусь. Особливо запам’яталось відвідування фахівцями лабораторії Національної бібліотеки Республіки Білорусь, яка була відкрита у 2006 році. Науковці науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології доторкнулись до світової скарбниці людської мудрості. Наявність в бібліотеці більш ніж 7 млн. джерел наукової думки, вільний он-лайн доступ до найбільших бібліотек світу не залишили байдужими українських фахівців. Усі вони стали читачами Національної бібліотеки Республіки Білорусь, отримавши не тільки читацький квиток, але й можливість користування світовими наробками, перебуваючи далеко за межами Мінська.
Наприкінці зборів, зазначає начальник науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології Національного університету цивільного захисту України підполковник служби ЦЗ Світлана Лєбєдєва, в урочистій обстановці кожен з психологів МНС Республіки Білорусь отримав свідоцтво про проходження циклу занять та ознайомлення з методикою роботи психологів МНС України з надання екстреної психологічної допомоги постраждалим в осередку надзвичайної ситуації.
Підбиваючи підсумки роботи міжнародного форуму, начальник Центру кризової психологічної допомоги постраждалим МНС Республіки Білорусь Д.В. Шахновский зазначив, що проведений захід став першим, але не останнім кроком у двосторонніх стосунках психологів МНС братських народів України та Білорусі. Достатньо лише відзначити, що білоруських колег дуже зацікавив досвід фахівців науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології Національного університету цивільного захисту України з підготовки психологів силових міністерств та відомств України до успішного проведення ЄВРО-2012. Тож, у перспективі відношень – зустріч щодо більш глибокого ознайомлення з таким досвідом напередодні підготовки та проведення Чемпіонату світу з хокею у Мінську в 2014 році.

 

Прес-служба НУЦЗУ, фото – Віталія Христенка
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10