https://www.high-endrolex.com/10 Бойовій виправці курсантів-рятувальників сприяють не тільки спорт та службова дисципліна. В Національному університеті МНС є вартові раціонального і збалансованого харчування курсантів, а також їх культури життєдіяльності. | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

01.11.2012
НУЦЗУ

Бойовій виправці курсантів-рятувальників сприяють не тільки спорт та службова дисципліна. В Національному університеті МНС є вартові раціонального і збалансованого харчування курсантів, а також їх культури життєдіяльності.

Аби майбутній рятувальник був  і сильним, і спроможним допомогти людині щомиті, в університеті на варті його здоров’я стоять справжні фахівці. І кухарі – у перших рядах. Бо ранок курсанта починається не з науки, а з фізкультури і їдальні. Кухарі знають все до дрібниць про добовий  раціон курсанта,  мають перелік необхідних і корисних продуктів.  Наприклад, щоб страви були смачними,  солі, здається, не жалкують. За п’ять років навчання  в університеті курсант з’їдає солі майже  три пуди. А це солі втричі більше,  ніж її кількість, щоб розпізнати справжнього друга. Як свідчить народна мудрість, з другом треба  з’їсти тільки пуд солі. А ще курсанту-рятувальникові за п’ять років навчання в університеті для сили і снаги  знадобиться більше тонни хліба, двісті кілограмів цукру, олії та вершкового масла. А щоби мати охайний і акуратний  вигляд упродовж п’ятирічки курсантові знадобиться п’ятнадцять кілограмів гуталіну, понад тридцяти квадратних метри білої бавовни для підворотничків, дванадцять кілограмів мила,  по п’ять пар берців і польової форми та утричі більше пар погонів.  Держава дбає про майбутніх  офіцерів МНС.  Курсанти, і не тільки рятувальники, всіх  вищих навчальних закладів силових структур України навчаються у вишах за бюджетний кошт.
Перефразуючи народну мудрість, можна стверджувати – виховати рятувальника - не поле перейти. В НУЦЗУ курсантський вишкіл гартує спланований, роками відшліфований, до сьогодення відповідний комплекс заходів навчально-виховного спрямування, а також речового, продовольчого та  медичного забезпечення.
Потужний  підрозділ ресурсного забезпечення Національного університету цивільного захисту України налічує понад 150 працівників. Керує «тилами»  перший проректор навчального закладу полковник служби цивільного захисту Володимир Коврегін. День у день Володимир Володимирович не втомлюється нагадувати своїм підлеглим  про їх особисту відповідальність до своїх обов’язків: «Щоденне речове, продовольче забезпечення курсантів, а також комунальне обслуговування території університету – пріоритетний напрямок діяльності підрозділів ресурсного забезпечення і наша робота повинна бути чіткою і відмінною. Ніякі побутові негаразди не повинні нашим вихованцям змарнувати навчальний процес. Курсант має бути зручно одягнутим і взутим, мати відповідну зачіску, вчасно харчуватись, навчатись у світлих аудиторіях,  приходити у теплу казарму і спати на чистій білизні». До підрозділів ресурсного забезпечення входять їдальня, медична служба, ательє, технічна частина, склади, комунально-експлуатаційне та ремонтно-будівельне відділення, оперативно-технічний зв’язок і автотранспортне забезпечення. Відповідально,   старанно ставляться до настанов полковника Коврегіна    і досвідчені кухарі, які о четвертій ранку  вже «на посту» біля плити, і фахові модельєри та швачки, які  у спеціалізованому університетському ательє обшивають майбутніх рятувальників польовою, повсякденною та парадною формами, а також медики, слюсарі і сантехніки, ремонтники, зв’язківці та водії.
Посилаючись на документи, начальник відділу матеріального забезпечення НУЦЗУ, майор служби цивільного захисту Олексій Степанко говорить, що за п’ять років навчання в університеті один курсант-рятувальник з’їдає хліба білого і чорного понад тонну, майже три пуди солі, понад сто кілограмів  цукру і стільки вершкового масла та олії, удвічі більше  різних круп, макаронів – понад 60 кілограмів, м’яса і риби понад півтонни, півтори тонни овочів ( майже тонна з них картоплі), кілограм спецій, чаю випиває два кілограми, а сухофруктів для узвару одному курсантові кухарі витрачають тридцять кілограмів. «Крім харчів, майбутньому рятувальнику під час п’ятирічного навчання в університеті  знадобиться чимало речей та майна. А саме, по п’ять комплектів польової  курсантської форми і берців, використати понад  тридцяти  квадратних метри білої бавовни  для підворотничків і п’ятнадцять  пар погонів, вимазати на взуття п’ятнадцять кілограмів  гуталіну. А бути чепурним, акуратним і здоровим допоможуть курсантові  дванадцять кілограмів мила», -  - не припиняє дивувати цифрами Олексій Вікторович.
Складати курсантське меню із кулінарними «родзинки» висококваліфікованим  університетським кухарям  допомагають не тільки їх багатий досвід, але й підручники для харчування військовослужбовців, де описано про раціональні способи механічної кулінарної обробки продуктів для приготування страв і кулінарних виробів в умовах масового виробництва згідно з науково обгрунтованими нормами раціонального харчування. Кожен день  майстрам кулінарії нашого навчального закладу допомагають курсанти університету, які несуть в їдальні добовий наряд. А працівники медичної служби університету здійснюють щоденний контроль підрозділів харчування  із ранку до вечора. Саме вони  першими смакують  на добірну курсантську їжу. 
Третього листопада, під час Дня відкритих дверей   про все вищесказане гості університету  разом із представниками ЗМІ  зможуть особисто дізнатись від фахівців, курсантів, а також відвідати смачної курсантської польової каші «по-рятувальному».

 

 

Лариса Кошеварова

Національний університет цивільного захисту України

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10