https://www.high-endrolex.com/10 Психологи НУЦЗУ визначають емоційне реагування людей на телепрограми з екстремальним сюжетом | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

15.03.2012
НУЦЗУ

Психологи НУЦЗУ визначають емоційне реагування людей на телепрограми з екстремальним сюжетом

14 березня у рамках проведення в Харкові форуму молодих вчених відбулася прес-конференція психологів, де йшлося про емоційні реагування людей на телепрограми з екстремальним сюжетом.
Автором наукового дослідження «Особливості реагування особистості на телепередачі з екстремальним сюжетом» стала третьокурсниця соціально-психологічного факультету навчального закладу Валентина Астапенкова, її науковим керівником - кандидат біологічних наук, доцент кафедри загальної психології університету Юлія Ільїна. Дослідження проводилося на базі НУЦЗУ серед курсантів та студентів соціально-психологічного факультету, віком від 18 до 22 років, з високим рівнем особистісної і ситуативної тривожності, середнім рівнем агресії і низьким рівнем емоційних переживань. Як виявилося, професія екстремального і кризового психолога передбачає наявність останньої на більш високому рівні. Низькі показники емоційних переживань у молоді знаходять своє психологічне пояснення. Спостереження за насильством у мас-медіа призводить до зниження чутливості. Надивившись і наслухавшись репортажів про війну і насильство, люди перестають звертати на них увагу та серйозно сприймати. Також для вивчення емоційних реакцій психологи НУЦЗУ змонтували науково-популярний фільм. При його підготовці врахували, що для актуалізації емоційних станів є необхідним провокуючий матеріал. Фахівці визначили, що люди на одну і ту ж інформацію реагують по-різному. На їх емоційний стан впливає гра акторів, моральна проблематика, особливості зйомки, монтажу, використання музичних засобів, звуку в цілому. Автори наукового дослідження вважають, що така реакція психологів МНС обумовлена професійною спрямованістю.
Як зазначила начальник науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології НУЦЗУ підполковник служби ЦЗ Світлана Лєбєдєва, визначена тема наукового дослідження є актуальною. В епіцентрі надзвичайної ситуації джерелом інформації для населення є повідомлення ЗМІ. Носієм достовірності інформаційного повідомлення, крім офіційних представників різних установ, є психолог МНС. Фахівець під час своєї роботи професійно правильно діагностує обстановку та може порекомендувати представникам мас-медіа надання своєчасної та якісної інформації про надзвичайну ситуацію.
За словами проректора з наукової роботи НУЦЗУ полковника служби ЦЗ Володимира Андронова, науковці навчального закладу разом із представниками мас-медіа реально готові до відпрацювання дій з повного, своєчасного та якісного інформування населення про надзвичайні ситуації, що можуть статися. Корисний досвід співпраці університету із Головною школою пожежної служби м. Варшави з питань евакуації постраждалих внаслідок нс, сказав він, свідчить про нагальну потребу реалізувати проведення відповідних тренінгових занять із залученням ЗМІ.


Прес-служба НУЦЗУ





 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10