https://www.high-endrolex.com/10 На Харківщині справжню школу життя проходять майбутні рятувальники | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

16.05.2011
НУЦЗУ

На Харківщині справжню школу життя проходять майбутні рятувальники

14-го травня на базі навчально-тренувального полігону Національного університету цивільного захисту України, що у селі Фігурівка, розпочався табірний збір для курсантів-першокурсників. Вітаючи присутніх, ректор навчального закладу генерал-лейтенант служби ЦЗ Володимир Садковий, побажав майбутнім рятувальникам успіхів у здобутті знань і практичних навичок. У таборі створено всі умови для комфортного навчання та дозвілля. Сьогодні 286 першокурсників проходять тут справжню школу життя для майбутніх рятувальників: 76 курсантів факультету пожежної безпеки, 165 - факультету оперативно-рятувальних сил, 5 курсантів соціально-психологічного факультету та 40 факультету цивільного захисту. Тут на них чекають випробування не тільки фізичні: легкоатлетичні кроси, навчальні переходи, чергування у навчальній пожежно-рятувальній частині, відпрацювання навичок рятування людей на воді, гасіння пожеж, ліквідації наслідків будь-яких надзвичайних ситуацій техногенного чи природного характеру, а й моральні. За словами начальника табірного збору, проректора по службі університету полковника служби ЦЗ Олега Семківа, саме в таких умовах розкривається справжня товариська підтримка, формується курсантське братство.
На відкритті табірного збору було продемонстровано комбіновану спортивну естафету з елементами фізичної підготовки та фрагментами занять з навчальних дисциплін. Вона включала 13 етапів: подолання водної перешкоди, біг пересічною місцевістю, плавання, плавання в одязі, рятування потерпілого на воді, підйом-переворот на перекладині, гирьовий спорт, розмінування та знешкодження знайдених боєприпасів, аварійно-рятувальні роботи, пожежний розрахунок з триколінною драбиною, надягання ОЗК, самогасіння, надання першої медичної допомоги в умовах небезпечної зони, перетягування канату, стометрова смуга перешкод, саморятування з 4-го поверху учбової башти тощо.
Традиційним став спортивний захід з перетягування канату між першокурсниками та офіцерами. Як завжди, перемогли молоді, енергійні, відчайдушні.
«Тут ми проходимо справжні випробування, – говорить першокурсник факультету оперативно-рятувальних сил молодший сержант служби ЦЗ Вадим Біда. – Для нас, майбутніх рятувальників, такі навчання вкрай необхідні. Це наш обов’язок – правильно спрогнозувати поведінку людини у тій чи іншій надзвичайній ситуації, правильно зробити бойовий розрахунок, своєчасно ліквідувати наслідки пожежі, а також зберегти життя постраждалого та своє. У таборі ми й маємо змогу це відпрацювати».

Після урочистостей та показових навчань на гостей, ветеранів, батьків заходу чекав святковий концерт, організований силами курсантів та студентів навчального закладу.
Беззаперчно, після проходження справжньої школи майбутні рятувальники стануть фізично та морально загартованішими.

Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, фото – Ігоря Котова
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10