https://www.high-endrolex.com/10 Світлана Лєбєдєва: «Ризик професійного вигоряння може бути зменшений за допомогою саме психотренінгових технологій» | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

13.05.2011
НУЦЗУ

Світлана Лєбєдєва: «Ризик професійного вигоряння може бути зменшений за допомогою саме психотренінгових технологій»

Мета даного тренінгу – надання найбільш ефективної допомоги в реадаптації психологів МНС України, а саме: відреагування негативних емоцій, корекція настрою, мотивації, профілактика професійного вигоряння, тривожності, стресових реакцій і як наслідок – успішна соціально-психологічна адаптація,  зазначає  майор служби цз Марина Лім. (До речі, кандидатську дисертацію«Особливості надання екстреної психологічної допомоги постраждалим при аваріях на шахтах Донеччини Марина Іванівна захищала вчора, 12 травня, в НУЦЗУ). На часі донецькі психологи МНС застосовують лише елементи тренінгу «Антистрес». Автор і розробник тренінгу, кандидат психологічних наук, т.в.о. начальника  науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології Національного університету цивільного захисту України, майор служби цз Світлана Лєбєдєва має намір найближчим часом виїхати у Донецьк, аби особисто зустрітися із екстремальними психологами Донецького ГУ МНС і провести психокорекційний тренінг.
Психокорекційні тренінг «Антистрес» для психологів МНС України повинен проводиться відразу після закінчення аварійно-рятувальних робіт МНС України, протягом 7 годин. Кожні 2 години необхідно робити 15-хвилинні перерви. Учасники, в залежності від методики і заданого контексту (цілей і завдань вправи), працюють індивідуально, в парах, трійках і цілою групою. У процесі тренінгу використовуються 17 музичних композицій. Основна умова у підборі музики – непоширення музичних композицій у засобах масової інформації, використання стандартних музичних композицій, говорить Марина Лім. У цілому, тренінг включає в себе: різні психотехніки зв’язкового дихання; спрямовані візуалізації; тілесно-орієнтовані та рухові психотехніки; комунікативні технології; техніки релаксації; медитації. Психокорекційні тренінг «Антистрес» із застосуванням інтенсивних психотехнологій впливає на зміну емоційних станів психологів МНС України після роботи в осередку надзвичайної ситуації; сприяє соціально-психологічній адаптації особистості, особливо таких її складових, як загальна адаптивність, прийняття себе, емоційний комфорт; знижує рівень загальної дезадаптованості, сприяє поліпшенню міжособистових відносин, формуючи гнучкість у спілкуванні та емпатичность; сприяє профілактиці професійної деформації екстремальних психологів, запевняє розробник психокорекційного тренінгу «Антистрес» Світлана Лєбєдєва. Стаючи свідком людських трагедій (соціальних, природних, техногенних катастроф), психолог МНС України не може бути байдужим. Мова йде про необхідність вироблення такого емоційного балансу, при якому психолог МНС України не ставши «черствим», здатний буде співпереживати, але виниклі при цьому емоції не будуть для нього руйнівними, і він зможе зберігати стан психологічної рівноваги та високої працездатності. Саме психокорекційний тренінг «антистрес» спрямований на формування цього емоційного балансу, запевняють Марина Іванівна і Світлана Юріївна. Від того, наскільки ефективно буде проведений даний тренінг для психологів МНС України, залежить ефективність їхньої подальшої діяльності, а також тяжкість і тривалість психологічних наслідків, що впливають на їх власний психічний стан. Незважаючи на всю важливість і актуальність даної проблеми, питання відновлюваного періоду для фахівців екстремальних видів діяльності залишаються відносно новими в даний час і для практичної психології, і для психологічної практики, підкреслює екстремальний психолог, кандидат психологічних наук, майор служби цз Світлана Лєбєдєва.
 
 
 
 
 
Лариса Кошеварова
Національний університет цивільного захисту України
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10