https://www.high-endrolex.com/10 У Львові відкрили пам’ятний знак Героям-ліквідаторам аварії на ЧАЕС | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

26.04.2011
ЛДУ БЖД

У Львові відкрили пам’ятний знак Героям-ліквідаторам аварії на ЧАЕС

З нагоди 25-ї річниці Чорнобильської катастрофи, у Львівському державному університеті безпеки життєдіяльності відбувся мітинг-реквієм та відкриття пам’ятного знаку ветеранам та випускникам - героям-ліквідаторам аварії на ЧАЕС. У заходах взяли участь Голова Львівської обласної державної адміністрації Михайло Цимбалюк, Голова Львівської облради Олег Панькевич, міський голова Львова Андрій Садовий, ректор Львівського державного університету безпеки життєдіяльності Михайло Козяр, ветерани та випускники навчального закладу, які приймали участь у ліквідації аварії на ЧАЕС, працівники, курсанти та студенти.
У церкві Покрови Пресвятої Богородиці, яка розташована на території навчального закладу відбувся поминальний молебень за жертвами Чорнобильської катастрофи. Курсанти, студенти, персонал та гості віддали шану ветеранам, випускникам та працівникам навчального закладу, які вершили велику справу задля нашого здорового і щасливого майбутнього.
Вартість пам’ятника близько 150 тис. гривень. Кошти на його зведення надали працівники Університету, облуправління МНС України, випускники різних років, ветерани навчального закладу та усі небайдужі люди.
Вшановуючи ліквідаторів Чорнобильської катастрофи Голова Львівської облдержадміністрації Михайло Цимбалюк зазначив: « У цей скорботний день, відкриттям пам’ятника героям-ліквідаторам аварії на ЧАЕС, ми вшановуємо їхній подвиг, низько вклоняємося світлій пам'яті людей, які ціною власного життя врятували життя мільйонів. Вони йшли на смерть, не думаючи про нагороди, відзнаки, пільги. І ми повинні пам’ятати, якою ціною дісталася перемога».
Ректор університету Михайло Козяр вручив нагороди учасникам ліквідації аварії та зазначив: «2011 рік проголошений Президентом України - роком вирішення Чорнобильських проблем. Чорнобиль продемонстрував могутність і безсилля людини водночас. Він довів, що людський розум має необмежені можливості, але лише за умови повної відповідальності за вчинки та дії кожного. Сьогодні ми згадуємо наших героїв-рятівників, які першими задля збереження життя та здоров’я майбутніх поколінь жертовно кинулися в бій з пекельним атомом. Наше пріоритетне завдання - належно дбати про тих, чиї долі понівечив Чорнобиль».
Серед перших, хто вступив у двобій зі стихією в ті дні був і загін курсантів-добровольців тоді Львівського пожежно-технічного училища, а нині Львівського державного університету безпеки життєдіяльності у складі: Олександра Свентицького , Івана Блашка, Юрія Колачука, Олександра Дремлюги, Василя Ільюка, Сергія Климчука, Миколи Придіуса, Юрія Сауляка, Віктора Авраменка на чолі з командиром, нині полковником у відставці Михайлом Судніциним. Вони на 150-метровій висоті, над розверзнутим кратером четвертого реактора, вершили одну з найскладніших операцій з ліквідації наслідків Чорнобильської аварії.
Серед багатьох тисяч ліквідаторів аварії на ЧАЕС є нинішні працівники та ветерани університету: Олександр Гаврилко, Ігор Іванейко, Артур Лебідь, Андрій Харчук, Орест Юренц, Анатолій Антонюк, В’ячеслав Кошеленко та нині покійні Богдан Грицай та Іван Біленко. Саме завдяки мужності таких людей вдалося приборкати ядерну стихію на Чорнобильській АЕС, на їх прикладі в університеті виховують моледе покоління рятувальників.
Спеціально до річниці трагедії в музеї історії Університету оновлена експозиція виставки присвяченої Чорнобильській трагедії.

 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10