https://www.high-endrolex.com/10 Газета «Слобідський край». Привітні, культурні та непохитні – харківські стражі порядку готуються до Євро–2012 | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

28.02.2011
НУЦЗУ

Газета «Слобідський край». Привітні, культурні та непохитні – харківські стражі порядку готуються до Євро–2012

Як рятувальникам не розгубитися у разі надмірної уваги до них цікавих до всього нового закордонних гостей? 23 лютого, у День захисника Вітчизни, харківські охоронці громадського порядку вчилися захищати цю саму Вітчизну під час проведення в місті матчів Євро–2012.
Високі матерії
У тренінгу «Психологія і безпека Євро–2012», що проходив на базі Академії внутрішніх військ МВСУ, взяли участь заступники командирів із виховної роботи підрозділів внутрішніх військ МВС України та представники цього закладу. Знання, отримані під час навчань, офіцери передадуть особовому складу підпорядкованих їм підрозділів.
За словами  начальника науково-дослідницького центру Академії внутрішніх військ, кандидата психологічних наук Ігора Приходька, навчання було спрямовано на підвищення професійної, соціально-психологічної та інтеркультурної компетенції фахівців із виховної роботи. Правоохоронців навчали толерантно поводитися під час проведення масових заходів, пояснювали психологію натовпу. Крім того, офіцерам довелося заглибитися у філософські питання та навчитися «сприймати себе і зовнішній світ» (незрозуміло: чи то до тренінгу вони цього не вміли, чи то сприймали світ недостатньо адекватно) та «ідентифікувати себе з Євро–2012».
Посміхаємось і махаємо
Якщо розглядати більш матеріалістичні та зрозумілі пересічним громадянам завдання тренінгу, то одним з найсуттєвіших можна назвати вміння спілкуватися. Йдеться, у першу чергу, про спілкування з іноземними туристами. Як зазначають тренери, принаймні на час проведення Євро–2012 правоохоронцям доведеться навчитися поводитися культурно та чемно. Оскільки в усьому цивілізованому світі звикли до того, що до людини у формі завжди можна звернутися за допомогою, нашим стражам порядку доведеться відповідати такому стандарту. При цьому зрозуміти гостей вони мають у будь-якому випадку: навіть коли на заваді стоїть мовний бар’єр, допоможуть жести й і міміка, значення яких опановували під час тренінгу. Не забули тренери і про ЗМІ: правоохоронцям розповіли, як треба спілкуватися з пресою. «Адже бувають випадки, коли наші співробітники провокують неприємні ситуації, стикаючись із журналістами, – визнав Ігор Приходько. – Тому їх треба навчати відповідати на запитання, особливо якщо вони каверзні».
Як «відокремити зерна від плевелів»
Особливу увагу приділили тренери охороні громадського транспорту, зокрема метрополітену. Як пояснила в. о. начальника науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології Національного університету цивільного захисту України, кандидат психологічних наук Світлана Лєбєдєва, правоохоронці мають розпізнати серед вболівальників потенційних хуліганів, котрі розхитуватимуть вагони та чинитимуть інші неподобства, і не пускати їх до підземки. Ознаками правопорушників, за словами тренера, можуть бути міміка, збуджена поведінка та «верткі» очі... «Перед Євро–2012 співробітники внутрішніх військ повинні розвивати в собі спостережливість», – підкреслила Світлана Лєбєдєва.
Для того, щоб ефективно підтримувати порядок під час футбольного форуму, правоохоронці мають знатися на психології фанатів. «Фанат не розуміє окриків на свою адресу, – пояснила Світлана Лєбєдєва. – Потрібні інші підходи».
Зазвичай у наших стражів порядку єдиний підхід до футбольних фанатів – це гумові палиці, але... «Фанат фанату – різниця, – резонно зазначає тренер-психолог. – Якщо це росіяни – це одні фанати, якщо французи – зовсім інші. Хтось розуміє тільки палиці, а з кимось можна розмовляти. Якщо в нас буде можливість провести тренінг з бійцями спецпідрозділів, які зазвичай застосовують силу, я рекомендуватиму їм переглянути свою поведінку. Хоча б на період Євро–2012, адже європейські вболівальники не звикли до такого ставлення». Ось така політика подвійних стандартів: бий своїх, щоб чужі боялися.
Фан-зона – зона небезпеки
Звичайно ж, правоохоронці відпрацювали й поведінку в надзвичайних ситуаціях. Фахівці науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології НУЦЗУ вивчали досвід німецьких колег, які проводили у 2006 році чемпіонат світу з футболу, і дійшли висновків, що найнебезпечнішими місцями для людей є не стадіони, де проходять матчі, а «стихійні» фан-зони.
«Надзвичайні ситуації виникають тоді, коли вболівальники не потрапили на спортивний захід, а завітали до якогось затишного громадського місця (бару або кафе), господар якого заздалегідь продумав усе: великий телеекран, що дозволить спостерігати за жаданою подією найкомфортніше, набір напоїв, котрі задовольнять «духовну» потребу в алкогольному супроводженні перегляду та водночас підсилюють емоції вболівальників тощо. Таке скупчення людей ніким, окрім персоналу закладу, не контролюється. А в закладів зазвичай своєрідні методи підтримання порядку», – красномовно змальовує апокаліптичні картини Євро–2012 заступник начальника науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології Віталій Христенко.
Для того щоб уникнути можливих небезпечних ситуацій (пожежа, паніка, масова сутичка тощо), під час тренінгів психологи моделюють поведінку великого скупчення людей. «У фан-зоні люди – у вирі найсильніших емоційних переживань від матчу, а можливо, ще й під впливом алкоголю. Вони з життєрадісних та добродушних людей можуть перетворитися на «масу», яка «змітатиме» все на своєму шляху, навіть своїх же товаришів, – розглядає варіант жахливих подій Віталій Христенко. – Якщо вчасно не втрутитися, не проконтролювати ситуацію, то наслідки можуть призвести до психологічних розладів людини та захворювань нервової системи. У перші хвилини після непередбачуваної ситуації екстремальний психолог допомагає уникнути подальшого розвитку негативних розладів, основна увага акцентується на постраждалому населенні, а потім надається психологічна допомога працівникам МНС».
Фото на пам’ять
Готуються правоохоронці і до більш приємних, але не менш надзвичайних ситуацій. «Приїжджаючи до незнайомої країни, гості передусім зустрічаються із представниками правоохоронних органів – з людьми у формі. І якщо поведінка останніх буде некоректною, може виникнути почуття неприязності. Подібна ситуація може скластися, наприклад, при зустрічі із рятувальниками МНС. Фани можуть попросити приміряти форму, розгорнути пожежний рукав, залізти на пожежну машину, аби сфотографуватись, – знову фантазує, але вже на більш позитивні теми, Віталій Христенко. – І підрозділи МНС повинні бути до цього психологічно готовими, аби не відштовхнути, не нашкодити. Адже в цьому випадку ми – імідж країни».
Гуртом і в обруч легше пролазити...
Як саме навчали співробітників внутрішніх військ поводитися дружньо та діяти згуртовано? Звичайно, просто лекціями не обійшлося. Психологія – наука тонка і шляхи її воістину несповідимі...
Одну з вправ фахівці продемонстрували представникам ЗМІ, запросивши їх до участі у тренінгу. Отже, всі учасники вправи поділилися на дві команди і вистроїлися одне навпроти одного за принципом «хлопчик – дівчинка», тримаючись за руки. Двоє крайніх учасників команд взяли в руки обруч – своєрідний символ України. Завдання вправи полягало в тому, щоб, не розриваючи рук, всі учасники пролізли через цей обруч – одразу по двоє (по одному з кожної команди). Автору цієї статті випала честь тримати «Україну» в своїх руках. «Батьківщина» геть розпадалася і ледь-ледь трималася. Учасники демонстрували дива акробатики та, незважаючи на часом надзвичайно поважні комплекції, пролазили через обруч. А потім – знову пролазили, але із зав’язаними очима. Все це дійство мало символізувати єдність у проведенні Євро–2012. Проте, обруч процедури не витримав і розвалився просто в руках автора матеріалу, вочевидь, провіщаючи нашій державі щось не дуже приємне... Втім, тренери допомогли вчасно реанімувати пошкоджену «Україну» і врешті-решт пропустити через неї всіх «учасників Євро».
«Зараз представники різних сфер об’єдналися заради однієї справи і впоралися з нею, – підсумувала тренінг Світлана Лєбедєва. – Сподіваюся, що у 2012 році ми так само зможемо об’єднати наші зусилля і разом достойно проведемо в Харкові фінальну частину чемпіонату Європи з футболу».

 

Журналіст – Тетяна Огородня

Газета «Слобідський край», № 25, 26.2.2011

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10