https://www.high-endrolex.com/10 Організація початкового етапу розслідування і процесуально-точне оформлення проведення кожної слідчої дії – найважливіші чинники якісного розслідування і визначення причин пожеж. | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

30.11.2010
НУЦЗУ

Організація початкового етапу розслідування і процесуально-точне оформлення проведення кожної слідчої дії – найважливіші чинники якісного розслідування і визначення причин пожеж.

Докази, зібрані в ході проведення слідчих дій на стадії дізнання, розглядаються судом так само, як і докази під час проведення попереднього слідства, говорить капітан Островерх. З цього і випливає, наскільки важливо на початковому етапі розслідування виявити і правильно процесуально оформити проведення кожної без винятку слідчої дії. Та корифеї розслідування і визначення причин пожеж, а це Кріса Іван Якимович, Палюх Володимир Григорович, Бєлан Сергій Володимирович, Михайлов Юрій Миколайович, Штангей Геннадій Володимирович, із особистої практики знають – далеко не за  всіма справами про пожежі в ході дізнання  повинні проводитись усі слідчі дії. Дізнавачу надано законом право вирішувати, які саме дії, коли й у якій послідовності слід проводити. А це залежить від багатьох факторів конкретної пожежі. Закон указує лише головний напрямок у черговості виконання слідчих дій. У першу чергу слід проводити невідкладні слідчі дії, тобто такі, зволікання з проведенням яких може призвести до втрати доказів, упевнена Ольга Островерх.

Курсанти Національного вишу МНС – майбутні дізнавачі і слідчі – вчать методику проведення кожної із слідчих дій, обґрунтовують на заняттях визначення черговості щодо проведення, планування розслідування, набувають навичків і закріплюють тактичні прийоми. Дізнання -  це діяльність спеціально уповноважених органів, що базується на процесуальному законі і спрямована на запобігання та розкриття злочинів, розшук та викриття осіб, винних у їх скоєнні, встановлення місця виникнення пожежі, її фабули, даних про її розвиток і гасіння, збирання інформації про стан та особливості об’єкта, на якому виникла пожежа. Капітан Островерх упевнена, що конференції, семінари, форуми та збори експертів-дізнавачів дають можливість удосконалювати свою майстерність, опановувати юридичну науку, науку встановлювати істини, вчать мистецтву  роботи із доказами, допомагають тренеру вати  інтуїцію, розвивати проникливість.

 

Лариса Кошеварова

Національний університет цивільного захисту України

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10