RSS

Новини навчальних закладів

03.09.2018
НУЦЗУ

Співробітники НУЦЗУ запатентували три чергові наукові розробки

10 серпня 2018 року відповідно до Закону України «Про охорону прав на винаходи та корисні моделі» в Державному реєстрі патентів України зареєстровані чергові наукові розробки, заявником і власником яких є Національний університет цивільного захисту України.
03 вересня університет отримав підтверджуючі документи  – оригінали патентів України на корисні моделі:
 
Авторами розробки «Спосіб гасіння пожежі мобільним пожежним роботом» є головний науковий співробітник науково-дослідного центру Юрій Абрамов, професор кафедри фізико-математичних дисциплін факультету техногенно-екологічної безпеки Валентина Кривцова та начальник кафедри організації та технічного забезпечення аварійно-рятувальних робіт факультету цивільного захисту Віталій Собина. Реалізація запропонованого способу забезпечує підвищення ефективності гасіння пожежі за рахунок послаблення гідродинамічної дії вогнегасної речовини на осередок горіння.
 
 
Авторами розробки «Система примусової вентиляції технологічного обладнання від парів легкозаймистих та горючих рідин» є творчий колектив кафедри пожежної і техногенної безпеки об'єктів та технологій факультету пожежної безпеки у складі старшого викладача Олексія Роянова, заступника начальника кафедри Володимира Олійника, доцента Наталії Коровникової та професора кафедри Олександри Михайлюк. Забезпечується можливість прогнозування необхідного часу роботи системи для ефективної вентиляції технологічного обладнання від залишків легкозаймистих та горючих рідин за рахунок одночасного вимірювання температури як залишків легкозаймистих та горючих рідин, так і повітря в обладнанні.
 
 
Авторами розробки «Спосіб визначення коефіцієнту використання води при гасінні пожежі класу В» є головний науковий співробітник науково-дослідного центру Юрій Абрамов та начальник кафедри організації та технічного забезпечення аварійно-рятувальних робіт факультету цивільного захисту Віталій Собина. Запропонований спосіб дозволяє визначати коефіцієнт використання води при гасінні пожежі класу В без повторного її гасіння.
 
 
Як зауважив проректор з наукової роботи Володимир Андронов, в 2017 році університет подав 45 заявок та отримав 43 охоронних документи на право інтелектуальної власності, а протягом восьми місяців 2018 року – вже подано 51 заявка та отримано 3 патенти на винаходи, 31 патент на корисні моделі, а також 10 позитивних рішень за результатами експертизи по суті на відповідність умовам патентоздатності.
Побажаємо авторам подальших успіхів і творчої наснаги на шляху винахідництва і раціоналізаторства!
 

Євгеній Рибка, відділ організації науково-дослідної роботи НУЦЗ України, прес-служба НУЦЗУ

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.