https://www.high-endrolex.com/10 На допомогу першокурснику | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

05.09.2014
НУЦЗУ

На допомогу першокурснику

Про питання якнайшвидшої адаптації першокурсника до навчання розповів в інтерв’ю
прес-службі університету проректор по служби Національного університету цивільного захисту України, кандидат технічних наук, полковник служби цивільного захисту Олег Семків.

Розпочався новий навчальний в Національному університеті цивільного захисту України. Успішне навчання, звичайно ж, нелегка справа. Вона вимагає часу і старанності. А якщо це навчання у вищому навчальному закладі, та ще й у такому, як відомчий навчальний заклад ДСНС України, де курсанти несуть службу, проживають у курсантському гуртожитку, живуть за розпорядком, і навіть на заняття ходять строєм, – то воно (успішне навчання) вимагає не тільки часу і старанності, а й неабиякої дисциплінованості, зібраності, вміння підкорятися наказам старших за званням та максимально використовувати час, відведений на самопідготовку. Звичайно, багато залежить від самих курсантів та студентів. Але велику роль відіграють і морально-психологічна атмосфера та міжособистісні стосунки у колективі; а також вчасна допомога наставників та ненав’язливий контроль з боку психологів університету.
Якнайшвидше адаптуватися до умов навчання в університеті та службової діяльності першокурсникам допомагають під час табірного збору та в перші місяці навчання керівники курсів, працівники кафедр, старшокурсники, психологи.
«Адаптація першокурсника – одне із завдань психологічної служби в НУЦЗУ. Головна мета, яку ми переслідуємо, – допомогти у спілкуванні молодим людям, які потрапили у новостворені колективи, – розповідає проректор по служби НУЦЗУ, кандидат технічних наук, полковник служби цивільного захисту Олег Семків. . – Під час табірного збору, який проходили в цьому році 185 юнаків і дівчат з числа курсантів-першокурсників, було проведено по три заняття з кожним із новостворених навчальних взводів. До речі, вперше в історії вишу на перший курс зараховані 22 дівчини-курсантки».
«Кожне заняття має свою тему і свою особливу мету, –. розповідає полковник Семків. – На першому занятті «Комунікативна компетентність. Основи саморегуляції» розглядаються особливості спілкування на перших етапах становлення колективу та правильна організація спілкування, що базується на поняттях безоціночності, об’єктивності та безконфліктності. Кожний курсант має можливість розповісти про себе, про свої захоплення, бажання та цілі. Це дозволяє молодим людям краще пізнати один одного. При цьому важливий акт усвідомлення власного вибору та мети, до якої потрібно прийти. Також під час заняття курсанти розширяють свої знання щодо методів самодопомоги у складній ситуації. На другому занятті проводиться психодіагностика, під час якої курсанти заповнюють спеціальні форми психологічних тестів та карти психологічного супроводження. Третє заняття має за мету вивчення міжособистісних стосунків у колективах, психологічної атмосфери у навчальних взводах. Колективу пропонуються на розгляд декілька екстремальних ситуацій із подальшим аналізом способів виходу із них».
Як правило, навчання на першому курсі в будь-якому вищому навчальному закладі – найбільш складне і відповідальне. Від якості старту багато в чому залежить успішність завершення навчання у вузі.
Звичайно, багато залежить від самих курсантів та студентів. Але велику роль відіграють і морально-психологічна атмосфера та міжособистісні стосунки у колективі; а також вчасна допомога наставників та ненав’язливий контроль з боку психологів університету.


Сектор зв’язків за ЗМІ та роботи з громадськістю
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10