https://www.high-endrolex.com/10 Науково-педагогічні працівники Національного університету цивільного захисту України звітували про готовність до нового навчального року | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

29.08.2013
НУЦЗУ

Науково-педагогічні працівники Національного університету цивільного захисту України звітували про готовність до нового навчального року

Олег Олександрович вітав науково-педагогічних працівників із початком нового навчального року, підвів підсумки минулого року навчального, дав оцінку цьогорічній вступній кампанії вишу, звернув увагу на досягнення та проблеми навчально-виховного процесу, говорив про загальноукраїнські тенденції у сфері освіти та  бажав плідних результатів працівникам навчального закладу у роботі. Учасники збору мали змогу ознайомитись із основними завданнями у 2013-2014 навчальному році  щодо навчальної та методичної роботи, вимогами нормативних документів з підготовки кадрів у вищих навчальних закладах ІІІ-IV рівнів акредитації, про які довів учасникам збору начальник навчально-методичного відділу, полковник служби цз Андрій Морозов.
 Також на зборах були розглянуті питання щодо застосування новітніх інформаційних технологій у навчально-виховному процесі, перспектив розвитку навчально-тренувального комплексу та кризового центру в надзвичайних ситуаціях у  підготовці фахівців цивільного захисту,  зосередились на  проблемних питаннях в аспекті підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня “магістр” в сучасних умовах.
Крім цього, науково-педагогічні працівники НУЦЗУ під час проведення зборів говорили про сучасні тенденції розвитку працеохоронної політики. Метою доповіді професора кафедри охорони праці та техногенно-екологічної безпеки Юрія Древаля стало окреслення взаємозв’язків державного управління та працеохоронної політики. Зокрема, доповідач зауважив, що важливо більш глибоко проаналізувати питання щодо кола суб’єктів, причетних до державного управління охороною праці. «Такий перелік визначено у ст. 31 Закону України «Про охорону праці», відповідно до якого державне управління охороною праці здійснюють Кабінет міністрів України, Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці, Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування, - зауважив професор Древаль. - Але ж, на що слід звернути особливу увагу, органи місцевого самоврядування принципово не можуть бути віднесені до органів державної влади. Отже, виходячи навіть з наведених вище аргументів, слід відмовитися від спрощеного розуміння зв’язків державного управління та охорони праці, які є доволі змістовними та насиченими багатьма важливими положеннями».
Не забули і про нормативне фахове мовлення майбутніх працівників служби цивільного захисту. Як вважає доцент кафедри мовної підготовки НУЦЗУ Олена Кучеренко, дотримання норм саме фахового мовлення нашими курсантами та студентами важливе протягом усього періоду навчання в університеті, особливо при опрацюванні дипломних проектів, написанні наукових робіт, бо це вагомий елемент формування особистісного погляду випускника-рятувальника на будь-які проблеми і певний рівень володіння українською термінологією сфери цивільного захисту. «Існує нагальна потреба усебічного опрацювання чинних державних нормативних документів сфери цивільного захисту, - зауважила доцент Кучеренко. І, як приклад Олена Федорівна привела уживання у фаховому мовленні термінів «рятувальник» і «рятівник». «У фаховому мовленні спостерігається тотожність уживання термінів рятувальник і рятівник, що не зовсім відповідає лексичній нормі, бо рятувальник – особа, яка має відповідну освіту та професію, займається рятуванням людей, а рятівник – це особа, яка врятувала людину за певних життєвих обставин, але вона не має відповідного фаху. Наприклад можна сказати «він мій рятівник», - зауважила Олена Кучеренко.
Не менш красномовною була доповідь щодо вивчення досвіду  висотно-верхолазної підготовки у рятувальників навчального центру пожежної частини міста Кайзерслаутерн (ФР Німеччина). Доцент кафедри пожежної та рятувальної підготовки НУЦЗУ, капітан служби цивільного захисту Ігор Поляков, зокрема, зосередив увагу на сутності  висотно-верхолазної підготовки й визначенні її місця у підготовці пожежного-рятувальника ДСНС України, на питаннях організації забезпечення висотно-рятувальних робіт у ГУ ДСНС України в областях, розповів про організацію висотно-рятувальної служби та здійснення висотно-верхолазної підготовки у пожежних-рятувальників в навчальному центрі пожежної частини міста .Кайзерслаутерн, земля Рейнланд-Пфальц, Федеративна Республіка Німеччина, а також зробив порівняльний аналіз навчальних програми німецького навчального центру міста Кайзерслаутерна та НУЦЗУ. До речі, Ігор Поляков у квітні цього року пройшов  курс  спеціальної підготовки в навчальному центрі Управління пожежної охорони та цивільного захисту міста Кайзерслаутерн, земля Рейнланд-Пфальц, Федеративна Республіка Німеччина. За результатами заліку керівник навчального центру Міхаель Уфер вручив нашому науковцеві свідоцтво, яке надає  право виконувати висотно-рятувальні роботи на об’єктах, що мають висоту понад 130 метрів.
Звітуючи про  готовність до нового навчального року, не забули і про приємне. Заохочення кращих. Заслужені нагороди знайшли працелюбів та сіячів доброго, вічного, справжнього, а університетська Дошка Пошани вже незабаром оновиться і засяє фотосесією найкращих працівників за підсумками роботи в 2012-2013-му навчальному році.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Лариса Кошеварова 
Фото – Ігор Котов
НУЦЗУ
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10