https://www.high-endrolex.com/10 До Дня вшанування ветеранів пожежної охорони | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

29.01.2013
НУЦЗУ

До Дня вшанування ветеранів пожежної охорони

Сьогодні в однострої зі своїми однодумцями - ветеран державної пожежної охорони, викладач кафедри пожежної профілактики в населених пунктах Володимир Петрович Єременко.
«Життя швидкоплинне, - говорить шанований ветеран, - не встигаєш рахувати роки. Тож, слід кожний день жити максимально і не безцільно».


Після закінчення школи в 1965 році юнак працював на заводі «Комунар» слюсарем-складальником, а в 1966 році доля надала йому можливість стати курсантом ХПТУ МВС СРСР.
Згадуючи роки навчання, Володимир Петрович виділяє тих викладачів, командирів, професіоналів своєї справи, справжніх вихователів–педагогів, на яких усе життя рівнявся, пишається, що вони його навчали. Це, перш за все, - Ступак В.А., Криворучко В.Р. та Гуро І.М. з викладачів - Бронішевський Б.П., Чижевський М.Л., Панов П,І., Харченко М.І., Кожевніков В.М., Хлопицька В.П. та багато інших. Пригадує,як тоді шанобливо та з повагою називали начальника училища Капустянського О.Г. - наш «батя».
«Навчання в училищі, - ділиться своїми спогадами Володимир Петрович, мені давалося легко. Крім того, я ще був обраний секретарем комсомольської організації на першому курсі взводу, а потім до кінця навчання - секретарем курсу. Був членом редакції стінгазети курсу, художником – оформлювачем в клубі. Одним словом, завжди був в активі курсу і училища».
Після закінчення училища у 1969 році Володимир Петрович обіймав різні посади в підрозділах та управлінні Харківського гарнізону пожежної охорони. У 1978 році він закінчив Харківський інженерно-будівельний інститут. Уся його діяльність була пов’язана із державним пожежним наглядом, але доводилося шанованому ветеранові брати участь у гасінні великих і невеликих пожеж, розслідувати їх причини. За одну з них він був нагороджений медаллю «За відвагу на пожежі». Майже двадцять п’ять років віддав Володимир Петрович практичній діяльності. А з 2 березня 1992 року доля повернула його знову до рідної альма-матер - ХПТУ МВС ім. Г.І. Петровського, але це вже був новий навчальний заклад – Міжвідомчий навчально-науковий комплекс ХІСІ-ХПТУ, що був створений 22 січня 1992 року.

Володимир Петрович обіймав посаду старшого викладача циклу організації діяльності пожежної охорони, начальником якого був полковник Боровок М.С., в циклі працювали тоді викладачі - Сєргєєв Г.І, Коробка В.Л., Капустянський В.Л., Мазур О.М., Горобець В.С.
«Скажу чесно, – зазначає Володимир Петрович, - викладацька робота мені подобалася завжди. А ще, маючи великий практичний досвід профілактичної та управлінської роботи, я майже з перших днів почав читати дисципліну. Багато перечитав тематичної літератури з педагогіки. Часто звертався до своєї першої вчительки у школі - Глушко С.А., відвідував лекції, які читали Боровок М.С., Сировий В.В., Пустомельник В.П., Чижевський М.Л., Сєргєєв Г.І. Набирався викладацького досвіду».
Великі зміни в педагогічній діяльності Володимира Петровича, як і інших викладачів навчального закладу, почалися у квітні 1992 року, коли почали формуватися кафедри, навчальні та тематичні плани, з’явилися нові дисципліни. На той час він був призначений начальником кафедри організації управління в діяльності пожежної охорони. Слід було підбирати нові наукові кадри для кафедри відповідно до вимог вищого навчального закладу, готувати необхідну навчально-методичну базу. А паралельно з цим завершувалося навчання останнього випуску молодих спеціалістів для пожежної охорони. Випуск 1994 року став останнім в історії ХПТУ.
Величезна організаторська і кадрова робота проводилася начальником училища, а потім - ректором полковником Палюхом Володимиром Григоровичем. На той час головною задачею було створення наукового потенціалу із викладачів навчального закладу. Тоді у навчальному закладі було два кандидати наук. Це - Удянський М.М. та Волокітін О.О., тому до лекційної, науково-методичної роботи були залучені вчені-педагоги Харківського інженерно-будівельного інституту та інших вищих закладів Харкова. У створеній науковій раді за спеціальністю «Пожежна безпека» при Харківському інженерно-будівельному інституті захистили свої дисертаційні дослідження Кулєшов М.М., Дерев’янко О.А., Сировий В.В., Глотов Е.Ю., Уваров Ю.В., Сирих В.М., Радченко С.О., Сенчихін Ю.М., а трохи пізніше - Бєлан С.В. та інші. «Слід зазначити, - пригадує Володимир Петрович, - що ректор інституту Володимир Палюх дав можливість мені займатися підбором професорсько-викладацького складу для кафедри. Задача була не простою. Треба було, щоб кандидати були і вчені, і мали великий практичний досвід, і спеціальну освіту, тому на дисципліну «Економіка пожежної безпеки» до нас прийшов професор, заслужений працівник освіти, кандидат технічних наук Савченко Б.Г. із Інженерно-економічного інституту. З цього ж навчального закладу на дисципліну «Організація управління» прийшов доктор економічних наук, професор, завідувач кафедрою Орлов П.А. Дисципліну «Правові основи в діяльності державної пожежної охорони» стали читати випускники ХПТУ Ушаков Л.А та Бєлан С.В.»
У 2000 році Інститут пожежної безпеки було реорганізовано в Академію пожежної безпеки. І знову - нові вимоги до педагогічних та наукових кадрів. Але незмінною вимогою була якісна, на високому рівні підготовка інженерних кадрів для державної пожежної охорони України та Азербайджану.
«Згадуючи роки зміцнення та становлення навчального закладу, - говорить Володимир Петрович, - слід виділити величезну організаторську роботу ректора Володимира Палюха. Він особисто цікавився якістю викладання дисциплін, проводячи педагогічний контроль всіх викладачів, вимагав від усіх бездоганно знати матеріали лекцій та ув’язувати їх із практичною діяльністю державної пожежної охорони, проводити стажування в практичних підрозділах, знайомитися постійно зі спеціальною літературою. Особисто перевіряв в бібліотеці, хто із викладачів і якою літературою користується, особливу увагу приділяв виховній роботі з курсантами».


Пролетіли роки - майже 12 років Володимир Єременко перебуває на заслуженому відпочинку і водночас обіймає посаду викладача кафедри пожежної профілактики в населених пунктах. Охоче ділиться він із курсантами своїм багатим досвідом, по-батьківськи дає слушні поради та настанови молодим фахівцям у їх подальшій службовій діяльності.

Микола Покідін, курсант 4 курсу факультету оперативно-рятувальних сил,
Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, фото - Ігоря Котова
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10