https://www.high-endrolex.com/10 Харків: відтепер рятувальники користуватимуться своїм професійним словником | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

25.09.2012
НУЦЗУ

Харків: відтепер рятувальники користуватимуться своїм професійним словником

24 вересня у рамках спільного з представниками Міжнародного комітету Червоного Хреста семінару щодо реалізації діяльності в галузі усунення небезпеки від вибухонебезпечних предметів науково-педагогічними працівниками кафедри мовної підготовки Національного університету цивільного захисту України було презентовано словник професійних термінів рятувальників.
Укладачі лінгвістичного посібника працювали над його створенням майже п’ять років. Словник вміщує понад 40 тисяч професійних термінів та словосполучень, говорить начальник кафедри мовної підготовки навчального закладу Ірина Богданова, і створений він для підвищення мовної компетентності кожного рятувальника. Відтепер при користуванні документами усіх рівнів, проведенні інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення, пропаганді здорового способу життя рятувальники застосовуватимуть свій професійний словник. У ньому, зазначає Ірина Богданова, проаналізовано особливості функціонування пожежно-технічної та рятувальної термінології як системи термінологічних одиниць, висвітлено специфіку перекладу пожежно-технічних і рятувальних термінів та систематизовано пожежно-технічну, рятувальну терміносистему.
Нам особливо потрібна така лінгвістична допомога, говорить головний фахівець відділу роботи із засобами масової інформації та громадськістю Територіального управління МНС України в Тернопільській області майор служби ЦЗ Андрій Брик, ми безпосередньо працюємо із засобами масової інформації. Аби правильно, дохідливо та своєчасно довести ту чи іншу інформацію до пересічних громадян, потрібно використати правильну термінологію. Переконаний, що незабаром такий словник стане настільною книгою кожного підрозділу МНС.
Сьогодні МНС розширює свої міжнародні зв’язки, зазначає представник відділу зв’язків із засобами масової інформації та роботи з громадськістю МНС України Олена Стадник, тому нам надзвичайно приємно, що такий словник нарешті з’явився, адже він містить професійну термінологію не тільки українською та російською мовами, а й англійською. Це дуже важливо при проведенні спільних міжнародних навчань рятувальників.
Доцент кафедри мовної підготовки Наталія Кринська упевнена, що з появою такого словника терміносистема аварійно-рятувальної справи нарешті буде упорядкована. На жаль, сьогодні маємо некоректний переклад з англійської мови, наприклад, «димові детектори» («smoke detector») – замість нормативного «димовий пожежний сповіщувач» або «водяний танк» (англійською - «water tank») – замість загальновживаного «автоцистерна» тощо.
Словник можуть використовувати у своїй діяльності фахівці аварійно-рятувальних підрозділів МНС, працівники Держтехногенбезпеки України, представники засобів масової інформації, що відповідають за своєчасне та достовірне доведення повідомлень про ту чи іншу надзвичайну ситуацію тощо.
У перспективі, зауважують упорядники, такий словник буде укладено ще й німецькою мовою.
Цього ж дня завідувач кафедри мовної підготовки Ірина Богданова та доцент кафедри Наталія Кринська провели також практичне заняття за темою «Комунікативний тренінг з української мови за професійним спрямуванням для співробітників МНС».
З 24 до 27 вересня на базі Навчального центру Оперативно-рятувальних сил цивільного захисту МНС України у с. Ватутіне спільно з представниками Міжнародного комітету Червоного Хреста буде проведено семінар щодо реалізації діяльності в галузі усунення небезпек від вибухонебезпечних предметів. З учасниками семінару будуть працювати провідні фахівці та викладачі Національного університету цивільного захисту України. 27 вересня спеціалісти науково-дослідної лабораторії  НУЦЗУ екстремальної та кризової психології проведуть психологічний тренінг «Психологічні особливості екстремальної журналісти».

 

Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ

 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10