https://www.high-endrolex.com/10 Держава планує збільшити кількість інспекторів із охорони праці, а випускники НУЦЗУ вже працюють на підприємствах над попередженням нещасних випадків | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

04.11.2011
НУЦЗУ

Держава планує збільшити кількість інспекторів із охорони праці, а випускники НУЦЗУ вже працюють на підприємствах над попередженням нещасних випадків

 
Охорона праці в Україні потребує додаткової уваги, як з боку наймачів, так і з боку працівників. За минуле десятиліття на підприємствах України щорічно травмувалося більше 125 000 працівників, з них гинуло майже 3000, такими цифрами апелює під час лекцій викладач кафедри охорони праці і екологічної безпеки, кандидат технічних наук Сергій Білан. Сергій Володимирович упевнений, що в  Україні першочерговим завданням має бути визначено запобігання ризикам виникнення нещасних випадків або аварій на виробництві, а не їх ліквідації. «Державі не вистачає інспекторів із охорони праці. І, якщо державні Закони дійсно спрацюють на збільшення кількості фахівців із цього напрямку діяльності, виграє життя. Людське життя», - підкреслив науковець. Основними причинами нещасних випадків в Україні є порушення техніки безпеки наймачами та працівниками, відсутність засобів індивідуального захисту, порушення трудового розпорядку та дисципліни працівниками.  Саме науці запобігання ризикам виникнення нещасних випадків, травмування, аварій на виробництві і навчають в Національному університеті цивільного захисту України. Треба відмітити, що кафедра охорони праці і екологічної безпеки в НУЦЗУ  доволі молода. За напрямком навчання «охорона праці» в університет прийшли навчатись 24 першокурсники у 2007 році. У цьому році дев’ять бакалаврів випустились і пішли працювати на виробництва. Решта продовжують навчання в НУЦЗУ, а в 2012-му році почнуть працевлаштовуватись. Науково-дослідна робота кафедри здійснюється за такими напрямками: екологія, екологічна безпека, моніторинг довкілля, гідро екологія, екологічна безпека, цивільний захист, безпека життєдіяльності, охорона праці. Зокрема, кафедрою проведена науково-дослідна робота на тему «Закономірність забруднення важкими металами компонентів територіальних комплексів у залежності від фізико-географічних умов Північно-східного регіону України».
 
 
За останні роки майже до 30 відсотків зросла питома вага працівників, зайнятих у шкідливих для здоров’я умовах праці в результаті чого постійно збільшується кількість уперше виявлених професійних захворювань (6-7 тисяч на рік), знають викладачі кафедри НУЦЗУ. На лекціях в університеті майбутні "охоронці праці" дізнаються, зокрема про таке: відповідно до частини 2 статті 6 закону "Про охорону праці" працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо склалася виробнича ситуація небезпечна для його життя чи здоров'я. При цьому, щоб надалі до працівника не було вжито заходів дисциплінарного стягнення, у зв'язку з відмовою, бажано, щоб факт наявності небезпечної виробничої ситуації був підтверджений документально фахівцями з охорони праці підприємства та представниками профспілки; виробничою травма буде вважатися, в тому випадку, коли комісією з розслідування нещасного випадку буде ухвалено рішення про те, що нещасний випадок пов'язаний з виробництвом, береться до обліку і по ньому складається акт форми Н-1. Факт нещасного випадку на виробництві може бути встановлений в судовому порядку. а у випадку, коли ушкодження здоров'я сталося при виконанні трудових обов'язків, випадок визнаний страховим і не настало стійкої втрати працездатності, відшкодування шкоди здійснюється Фондом соціального страхування з тимчасової непрацездатності. У разі встановлення стійкої втрати працездатності Медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) - відшкодування збитків з урахуванням ступеня втрати працездатності, відшкодовується Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві. Сергій Білан зауважує, що критична ситуація в Україні у сфері безпеки праці проявляється високим рівнем виробничого травматизму і професійної захворюваності, незадовільними умовами праці та санітарним станом підприємств, внаслідок чого держава втрачає кваліфікованих працівників, а натомість отримує десятки тисяч осіб, які потребують повноцінного соціального захисту.
 
 
Не дивлячись на те, що з року в рік кількість травмованих на виробництві в Україні зменшується, рівень виробничого травматизму у порівнянні з країнами Західної і навіть Східної Європи залишається високим. Аналіз ситуації показує, що зазначене зниження за останні 10 років відбувається у більшій мірі в результаті зменшення числа робочих місць, значних обсягів неврахованих, або переведених у категорію не пов’язаних з виробництвом нещасних випадків.
 
Лариса Кошеварова
Національний університет цивільного захисту України
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10