https://www.high-endrolex.com/10 Психологічна служба МНС сьогодні | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

28.10.2006
НУЦЗУ

Психологічна служба МНС сьогодні

26 жовтня Університет цивільного захисту України радо приймав представників ЗМІ. На порядку денному було єдине слушне питання – роль психологічної служби МНС при виникненні надзвичайних ситуацій. Як виявив час, сьогодні така служба вкрай необхідна та затребувана. Підтвердженням цьому є дії практичних психологів при виникненні екстремальних ситуацій, наприклад, події в Новобогданівці, резонансні вибухи у Харкові, проведення рятувальних робіт у Західній Україні, катастрофа російського літака ТУ-154.

«Психологічна підготовка персоналу МНС на даному етапі проводиться, - говорить начальник кафедри прикладної психології полковник внутрішньої служби Віталій Христенко, - але останнім часом сили МНС зіштовхуються з новими проявами надзвичайних ситуацій, до яких, на жаль, не всі готові. Наприклад, катастрофа російського літака під Донецьком показала, що 172 працівники ГУ МНС України в Донецькій області, що були задіяні для ліквідації цієї надзвичайної ситуації, далеко не всі змогли виконувати свої обов’язки. Під час цієї роботи у молодих працівників були спроби відмовитися від виконання завдань з пошуку та збору тіл загиблих та їх фрагментів. У 18 ліквідаторів після закінчення робіт  було виявлено всі ознаки посттравматичного стресового розладу. Такі факти і ведуть до основного – наша служба повинна проводити психологічний супровід службової діяльності персоналу МНС та оперативно працювати з населенням, яке постраждало внаслідок різноманітних надзвичайних ситуацій».

Зрозуміло, що психологічна підготовка особового складу повинна перш за все допомагати персоналу МНС у вирішенні таких основних питань, як вміння керувати своїм психічним станом, особливо під час перебування в ситуації загрози здоров’ю чи життю, спілкування з потерпілими під час ліквідації надзвичайних ситуацій, коли потерпілий перебуває в стані емоційної напруги, вміння бути постійно готовим до виконання несподіваних задач.

Саме такі науково-дослідні проблеми і вирішує щойно утворена в університеті лабораторія екстремальної та кризової психології, поки що єдина в Україні та далеко за її межами.

«Групою практичних психологів МНС України, - говорить начальник лабораторії полковник внутрішньої служби Олександр Тімченко, - з 18 по 23 вересня 2006 року було здійснено виїзд до Новобогданівки, села Відродження, Спаське, Троїцьке,  Федорівка з метою визначення психологічного стану постраждалого населення. Було виявлено повний інформаційний вакуум, що призводив до поширення різних пліток серед населення та значне погіршення психологічного стану і здоров’я людей: страхи, пов’язані з вибухами снарядів, психосоматичні розлади, сімейні проблеми. При навіть незначних запланованих вибухах, салюті, громі діти падають на підлогу та закривають голову руками, ховаються за меблі і таке інше. Це свідчить, що постраждалі потребують висококваліфікованої психологічної допомоги, яку і повинна координувати перш за все психологічна служба МНС України. Це є основною метою функціонування науково-дослідної лабораторії Університету».

Прес-конференція дійшла свого апогею. Представники ЗМІ були задоволені почутим, тим паче, що мали нагоду переглянути унікальні відеосюжети з Новобогданівки та Донецька, люб’язно представлені лабораторією Університету.

Коленко В.В., прес-центр університету

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10