https://www.high-endrolex.com/10 Українські школярі на один день «перетворились» на рятувальників | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

28.03.2011
НУЦЗУ

Українські школярі на один день «перетворились» на рятувальників

26-го березня більше 500 українських школярів узяли участь у навчаннях рятувальників. Масштабний захід, проведений у рамках Дня відкритих дверей у Національному університеті цивільного захисту України, зібрав майбутніх абітурієнтів та гостей більше, ніж із 15 областей нашої держави.
«Надзвичайний» день для школярів, їх батьків та гостей розпочався у головному корпусі навчального закладу. Тут майбутні абітурієнти мали можливість познайомитись не тільки із славною історією першого в Україні вищого навчального закладу пожежно-рятувального профілю, що у 2013 році святкуватиме свій 85-річний ювілей, а й із славними сьогоднішніми традиціями університету, його випускниками, навчально-матеріальною базою, умовами вступу та навчання. А ще - потрапити до сучасно обладнаних навчальних аудиторій і дослідних лабораторій, мультимедійних класів, укомплектованих бібліотек, затишного гуртожитку, спальних приміщень навчального закладу. У клубі Національного університету цивільного захисту України відбулася зустріч керівництва навчального закладу із гостями. Ректор університету генерал-лейтенант служби цивільного захисту Володимир Садковий зазначив, що на сьогодні матеріально-технічна база навчального закладу дозволяє навчати до 3000 курсантів та студентів денної форми навчання. Приємним моментом є те, що кращі студенти мають можливість переходити в курсанти. Протягом останніх трьох років близько 150 студентів факультету техногенно-екологічної безпеки закінчили навчальний заклад уже в лейтенантських погонах. У доброзичливій та теплій атмосфері відбулася бесіда між керівництвом навчального закладу та майбутніми абітурієнтами. Питань було безліч, а основні – які бали повинні бути в сертифікатах та з яких предметів проходити тестування. Сертифікати з оцінками (кількістю балів) нижче 4 балів за 12-бальною шкалою оцінювання або 124 бали за 100-бальною шкалою оцінювання Національним університетом цивільного захисту України не прийматимуться.
Потім гості навчального закладу автобусами дістались до навчально-тренувального полігону університету по вулиці Барській, 7. Саме тут вони мали змогу стати спостерігачами демонстрації елементів висотної підготовки, а саме: евакуації постраждалих з 4-го поверху гуртожитку за допомогою рятувальних пристроїв та підйому рятувальників на дах гуртожитку за допомогою верхолазного спорядження. Також майбутні абітурієнти на власні очі переконались у небезпечності професії рятувальника при проведенні рятувальних робіт на воді, аварійно-рятувальних робіт на міському електротранспорті під час ДТП, при аварії на повітряному транспорті (літак, гелікоптер), в завалах зруйнованих будівель.
«Я глибоко вражений побаченим, - ділиться майбутній випускник донецької середньої загальноосвітньої школи № 45 Андрій Маловенко. – Особливо зацікавили рятувальні роботи на воді. Сьогодні вже відчуваю свою причетність до обраної професії».
Також гості відвідали зимовий сад, лабораторію спеціальної хімії та хімічної технології, науково-дослідну лабораторію управління у кризових ситуаціях.
«Мій син, - говорить Тетяна Миколаївна із Тернопільської області, - на жаль, в силу обставин не зміг приїхати до університету на День відкритих дверей. Тому я вирішила сама відвідати навчальний заклад – подивитись та все розпитати. Відтепер я підтримую вибір сина. Нехай в цих стінах він стане справжнім чоловіком та справжнім рятівником не тільки для своєї родини, а й для людей».
«Сподіваюсь, - ділиться Олексій Солодовченко, майбутній випускник Запорізького військового ліцею, - що моя мрія нарешті здійсниться - влітку я стану студентом цього навчального закладу. Я завжди захоплювався і захоплююсь героїзмом тих людей, які щодня зіткаються із пожежами, різного роду небезпечними ситуаціями. Після закінчення університету хочу бути рятувальником».
Також вразили присутніх дії курсантів на смузі психологічної підготовки рятівників.
Але найзахоплюючими стали змагання з перетягування канату між курсантами та майбутніми абітурієнтами. Звичайно, цього дня переможницею стала дружба. Після побаченого та почутого на гостей чекали смачний куліш та гарячий чай.
Вражень багато – тепер слід правильно зробити свідомий крок у своє майбутнє. Тож, успіхів тобі, абітурієнте!


 

Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, фото – Ігоря Котова.





 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10