RSS

Новини навчальних закладів

16.11.2010
НУЦЗУ

Національний університет цивільного захисту України на варті сьогодення

Сьогодні населення та територія України перебувають під значним негативним впливом техногенних та природних вражаючих чинників, які призводять до виникнення надзвичайних ситуацій і небезпечних подій, загибелі людей на виробництві і в побуті, погіршення умов життєдіяльності населення, забруднення навколишнього природного середовища та значних економічних збитків. Свідченням цьому є останні події в різних регіонах України й на Слобожанщині - вибухи газу в Дніпропетровську, на шахті ім. Засядько у Донецьку, вибухи боєприпасів у Новобогданівці та Лозовій, природні та техногенні катаклізми в Закарпатті тощо. До ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного та екологічного характеру залучаються сили та засоби Єдиної державної системи цивільного захисту населення і територій, основу якої складає МНС України.
Це вимагає удосконалення та використання найбільш ефективних мір з попередження, запобігання виникненню та ліквідації наслідків таких надзвичайних ситуацій. Тому поглиблюються та розширюються напрями та спеціальності з підготовки фахівців. Так, в Національному університеті цивільного захисту України розпочато процедури ліцензування підготовки спеціалістів та магістрів зі спеціальностей “Цивільний захист”, “Управління у сфері цивільного захисту”, “Управління пожежною безпекою” та підвищення кваліфікації керівних кадрів у галузі знань 1702 “Цивільна безпека”.
Однією із найважливіших складових успішної діяльності будь-якої організації є наявність кваліфікованих, професійних управлінських кадрів, здатних ефективно управляти персоналом. Це певною мірою стосується Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, адже від професійного, компетентного керівництва її органами та підрозділами залежить їх боєздатність, спроможність реагувати і захищати людей під час виникнення аварій, катастроф та інших стихійних лих, а також мінімізувати наслідки надзвичайних ситуацій.
Необхідність організації системної підготовки професійних управлінців підтверджується політикою усіх розвинутих країн світу, в тому числі і нашої держави.
Стратегія освітньої діяльності щодо підготовки спеціалістів та магістрів за вищеназваними спеціальностями передбачає формування управлінського ядра та створення наукового потенціалу для підрозділів та навчальних закладів МНС України. Майбутні фахівці отримають поглиблені знання щодо специфіки управлінської діяльності у сфері цивільного захисту та пожежної безпеки, матимуть можливість вивчити та практично втілити сучасний зарубіжний досвід у галузі “Цивільна безпека”. Магістерські програми підготовки майбутніх фахівців створять потужний науковий та науково-педагогічний кадровий резерв.
Випускники також отримають поглиблені знання з особливостей специфіки діяльності підрозділів цивільного захисту МНС України як в умовах повсякденної діяльності, так і під час надзвичайних ситуацій. Вони працюватимуть у галузі практичного забезпечення надзвичайних ситуацій різноманітного походження, захисту населення і територій від непередбачуваних подій техногенного походження із застосуванням спеціальних технологій, технічних засобів та техніки.
Успішне виконання функцій підрозділів цивільного захисту та пожежно-рятувальної служби залежить від постійного удосконалення їх готовності до дій за призначенням та підвищення рівня володіння способами та засобами пожежегасіння і забезпечення аварійно-рятувальних робіт з боку фахівців. На сьогодні цілеспрямованої підготовки фахівців за спеціальностями “Цивільний захист”, “Управління у сфері цивільного захисту”, “Управління пожежною безпекою” та підвищення кваліфікації керівних кадрів у галузі знань 1702 “Цивільна безпека” для Єдиної державної системи цивільного захисту населення і територій та підрозділів МНС України в Харківській області цілеспрямовано не здійснював поки що жоден вищий навчальний заклад. МНС України та Харківська Регіональна експертна комісія підтримала ініціативу Університету щодо підготовки фахівців даних напрямів.

Андрій Морозов, начальник навчально-методичного відділу
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.