https://www.high-endrolex.com/10 У ДОБРУ ПУТЬ... | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

17.06.2006
ЧІПБ НУЦЗУ

У ДОБРУ ПУТЬ...

Червень – пора випускних у вузах держави.

16 червня святкував черговий випуск пожежників-рятівників а також 30-річчя першого випуску навчального закладу і Черкаський інститут пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля. В цей день на його плацу зібрався увесь особовий склад, випускники минулих років, представники Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, керівництво міста та інші високі гості, а також рідні, близькі та друзі випускників.

Востаннє у строю особового складу цього відомого в державі вузу стояли юнаки і дівчата, що самі по собі є символом майбутнього України: 107 випускників, серед яких 96 курсантів (39 магістрів та 57 спеціалістів), а також 11 студентів (10 спеціалістів та один магістр).  32 з них отримали дипломи з відзнакою! Це Андрій Бобир, Сергій Батечко, Роман Бебешко, Роман Буртовий, Лілія Вернигорова, Юлія Макодзеба, Владислав Дендаренко, Роман Журавльов та інші відмінники навчання, якими пишається навчальний заклад, батьки і друзі. Приємно констатувати і той факт, що саме цього дня випускалися 257 спеціалістів та 15 магістрів з числа слухачів факультету заочного навчання інституту. І шестеро з них також отримали дипломи з відзнакою!

Свято випуску розпочалося рано в ранці на плацу інституту з оголошення наказу про присвоєння перших офіцерських звань – лейтенант внутрішньої служби. Випускників 2006 року – відмінників навчання – кращого курсанта, який отримав звання старшого лейтенанта внутрішньої служби, Андрія Бобира, та лейтенанта вн.сл. Володимира Науменка за досягнення високих результатів у навчанні та науково-дослідній роботі, активну участь у громадському житті інституту, зразкову дисципліну було нагороджено відзнакою інституту – нагрудним знаком “За заслуги”;  прізвища Андрія Бобира та Юлії Макодзеби занесено на Дошку пошани, а Олександр Мусієнко та Михайло Пустовіт візьмуть участь у  зустрічі випускників подібних внз України з Президентом, яка незабаром відбудеться у м. Києві. 

Саме ж вручення дипломів відбулося трішки згодом у присутності чисельних гостей. Цього дня було висловлено багато побажань на адресу випускників від заступника Міністра України з питань надзвичайних ситуацій Анатолія Медвідя, від чисельних випускників минулих літ, інших гостей, батьків і самих випускників... Було вручено багато нагород та подарунків випускникам та співробітникам навчального закладу від Мінстра Віктора Балоги, керівництва інституту та гостей. Завершилися урочистості на плацу проходженням особового складу святковим маршем, під час якого, випускники “на прощання” і “на щастя” підкидали вгору жмені копійок за давньою традицією своїх попередників. Згодом їх освятив у добру путь священик храму-каплиці інституту ікони Божої Матері “Неопалима Купина”, і вони взяли участь у презентації книги, виданої в інституті з нагоди 30-річчя першого випуску навчального закладу - багато ілюстрованої книги-альбома “Лицарі порятунку”, яка розповідає про історію навчального закладу, його досягнення та сьогодення.

Завершилося свято офіцерським зібранням у їдальні інституту для іменинників – молодих лейтенантів та випускників минулих років і святковим концертом у клубі навчального закладу для їх батьків.

Позаду у сьогоднішніх випускників насичені роки навчання. Черкаський інститут пожежної безпеки завжди у русі, адже його очолює досвідчений керівник, який пройшов усі щаблі пожежної служби і ранги від рядового пожежника... – кандидат технічних наук, доцент, доктор філософії, Заслужений працівник освіти України, генерал-майор внутрішньої служби Микола Шкарабура. Нині під його керівництвом працюють і навчаються відомі в Україні науковці, спортсмени, творчі працівники... Щороку тут відбувається багато значимих подій.

Сьогоднішні випускники лише за останній навчальний рік не тільки навчалися і одночасно випробували на практиці свої знання, не тільки писали дипломні роботи і складали випускні іспити... Разом з усім колективом вони брали участь у відкритті спортивно-оздоровчого комплексу інституту та у приведенні до Присяги перших курсантів інституту з числа студенток! Відкрили нову базу газодимозахсників, сучасний кабінет та лабораторію з водопостачання, електронну бібліотеку інституту... А у квітні - монумент “Героям Чорнобиля”, що увіковічив прізвища випускників навчального закладу, які у різний час брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та відзначали її 20-ту річницю. А ще, вибирали міс інституту, аплодували своїм кращим науковцям,  спортсменам-прикладникам, які у складі збірної України з пожежно-прикладного спорту, прославляють Черкащину на міжнародних чемпіонатах, збірній інституту з міні-футболу, своїм прославленим волейболісткам та багатоборцям, стрілкам та легкоатлетам... Своїй команді КВН інституту “Зворотна тяга” – переможниці першого конкурсу команд КВН  вищих навчальних закладів системи МНС! А згодом – і учасникам Першого фестивалю колективів художньої самодіяльності вищих навчальних закладів МНС України, який нещодавно відбувся саме у Черкасах.

Протягом року інститут приймав чимало гостей з усієї держави, з близького та з дальнього зарубіжжя, налагоджував міжнародні зв’язки. Так, за цей рік відбулося чимало подій не тільки на рівні держави й у маленькій державі, що зветься Черкаський інституту пожежної безпеки! Червневі дні, в які інститут зазвичай проводжає у самостійне професійне життя своїх вихованців, збирають у його стінах і випускників минулих років. “Ми дуже бережно ставимося до цієї традиції, - говорить ректор інституту генерал-майор вн.сл. Микола Шкарабура. – На відміну від багатьох інших вузів, ми намагаємося не втрачати зв’язок поколінь, це як зворотний зв’язок – зв’язок з минулим, без якого майбутнє буде не таким повноцінним, не таким суттєвим... Ми завжди раді бачити своїх випускників, і не важливо, чи це вчорашні випускники, чи вже ветерани пожежно-рятувальної служби... Українське пожежне братство завжди славилося своїми надзвичайними традиціями. Ми ж намагаємося зберегти той особливий зв’язок, який роками складався між людьми нашої особливої професії. Тому-то й немає у нас проблем ні з працевлаштуванням випускників, ні з проходженням нашими вихованцями практики у підрозділах МНС...”

Цього разу в інституті зібралося найбільше випускників першого випуску навчального закладу (тоді ще Черкаського пожежно-технічного училища), які в цьому році відзначають 30-річчя випуску, та випускників, які відзначають 20-ти та 25-річчя своїх випусків...

Випуск 2006 року – ще одна віха у житті вузу. Ця подія – важлива не тільки для вчорашніх курсантів, які завершили навчання і з нетерпінням чекають на можливість випробувати свої сили у бойових напружених буднях... не тільки для батьків, які 5 років тому проводжали з дому своїх юних синів, а сьогодні бачать перед собою змужнілих досвідчених професіоналів... не тільки для командирів, викладачів, усіх співробітників вузу, що сьогодні з гордістю дивляться на творіння рук своїх і благословляють вихованців у добру путь... Це важлива подія і керівництва Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. І для всієї України, яка на сьогодні має потребу у молодих досвідчених кадрах, натхненній, крилатій молоді. У нових умовах роботи новоспеченим лейтенантам, як і всім співробітникам пожежно-рятувальної служби у складі Міністерства надзвичайних ситуацій, доведеться виконувати більш широкий, ніж у минулі роки, обсяг службових обов’язків. Проте за роки навчання у такому престижному вузі вони, безперечно, стали універсальними спеціалістами, які зможуть не тільки приборкати вогонь, воду та інші стихійні лиха, а й отримати перемогу над буденною, рутинною паперовою роботою, вийти гідним і толерантним переможцем під час конфліктних ситуацій з громадянами, у сутичках зі злом і халатним нерозумінням. Нині офіцер пожежно-рятувальної служби одночасно є і висококласним спеціалістом, і гарним психологом, і юристом, і педагогом, і переконливим оратором, і справжнім героєм.  Одним словом, спеціалістом широкого профілю.

Свято видалося на славу. Природа після кількаденних дощів порадувала усіх сонячною погодою... А ще, цей день був для всіх осяяний світлом надії. Адже сьогоднішні випускники – живе підтвердження незаперечної істини: поки існують ті, чиє покликання і професійний обов’язок – самопожертва заради свого народу – у держави є надія на  щасливе майбуття.

У добру путь ідіть, випускники,

Окрилені високою метою!

І де б ви не були у зоні неспокою,

Минулі юності курсантської роки

Залишаться, як місце в однім строї,

У серці інституту на віки...

Світлана Єренкова

Фото Сергія Федоренка

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10