https://www.high-endrolex.com/10 Медики Національного вишу МНС розпочали інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення щодо правил “кашльового етикету» та особистої гігієни | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

13.10.2010
НУЦЗУ

Медики Національного вишу МНС розпочали інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення щодо правил “кашльового етикету» та особистої гігієни

Недарма медики підкреслюють, що грип та інші гострі респіраторні вірусні інфекції за кількістю випадків щорічно переважають усі інфекційні хвороби. Так, медики Національного університету цивільного захисту України розпочали інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення щодо убезпечення себе від гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ), а в разі хвороби — як ефективно її побороти.

Чому гострі респіраторні вірусні інфекції найчастіше вражають наш організм? «Причина цього, - говорить начальник медичної служби Національного університету цивільного захисту України підполковник служби цивільного захисту Юрій Приходько, -   в мінливості вірусів (збудників ГРВІ), які спричиняють захворювання, а також у великій їх кількості. Ці віруси, а саме віруси сезонного грипу (А, В), пташиного, свинячого грипу, парагрипу, риновіруси, реовіруси, збудники аденовірусної та респіраторно-синцитійної інфекцій та інші мають багато різновидів. Виробити імунітет проти кожного з них організм не в змозі. Зараження іншим типом вірусу, навіть після того, як ви тільки-но одужали, може спричинити нове захворювання. Тим більше, що за останні 50 років у світі було визначено майже 50 нових, не відомих раніше інфекцій, переважно вірусної природи. За допомогою нових технологій у хворих з гострими респіраторними захворюваннями ідентифіковано такі нові респіраторні віруси, як метапневмовірус, кілька видів коронаровірусів, серед яких і той, що зумовлює "нетипову пневмонію" з важким перебігом».

Як відомо, поширюється небезпечна інфекція повітряно-крапельним шляхом. Зараженню сприяють близьке спілкування з хворим, погане провітрювання помешкання, порушення санітарно-гігієнічних норм.

«Захворювання починається раптово із остуди (ознобу) та швидкого підвищення температури з явищами загальної інтоксикації. – зазначає заступник медичної служби Національного університету цивільного захисту України майор служби цивільного захисту Олег Перешлюга. - Хворий скаржиться на слабкість, головний біль, ломоту в тілі, нерідко болять м'язи рук, ніг, тулуба. Майже одночасно з'являються чхання та закладеність в носі, нежить, дискомфорт та біль у горлі, кашель. Грип здебільшого супроводжується трахеїтом та серцево-судинними ускладненнями, а для нового "свинячого" грипу притаманні ураження травного тракту, стрімке поширення пневмонії».

Зазвичай ГРВІ та грип, зауважують медики, виліковуються приблизно за тиждень. Якщо за цей термін одужання не сталося і спостерігаються прояви наведених вище ускладнень, потрібно повторно звернутися до лікаря, щоб уточнити діагноз та оцінити ефективність проведеного лікування.

До речі, всього за офіційною інформацією, представленою ВООЗ, ЕСDC,CDC, у 214 країнах лабораторно підтверджено 18 398 летальних випадків від захворюваності на пандемічний грип (станом на 30 липня 2010 року). Найбільш постраждалими стали американський та європейські регіони.

Проведення систематичної медико-просвітницької роботи щодо заходів особистої і громадської профілактики, необхідності своєчасного звернення за медичною допомогою і шкоди самолікування, правил "кашльового етикету" медичними працівниками Національного вишу МНС набуло масового розповсюдження. Сьогодні, 13-го жовтня серед широкого загалу залучених до просвітницької діяльності були не тільки курсанти та студенти навчального закладу, а ще й школярі харківських шкіл.

Така робота щойно розпочалась і набула систематичності. Тож, сподіваємось, що надзвичайних епідеміологічних ситуацій буде якомога менше. 

 

 Прес-служба Національного університету цивільного захисту України, фото – Ігоря Котова

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10