https://www.high-endrolex.com/10 Я Б У РЯТУВАЛЬНИКИ ПІШОВ… НЕХАЙ МЕНЕ НАВЧАТЬ! | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

01.10.2010
ЧІПБ НУЦЗУ

Я Б У РЯТУВАЛЬНИКИ ПІШОВ… НЕХАЙ МЕНЕ НАВЧАТЬ!

З недавніх пір жителі Черкас почали звертати увагу на школярів у форменому одязі, схожому на одяг працівника МНС України із літерою «Л» на погонах. Це юні ліцеїсти з Черкаської гімназії № 9 імені О.М. Луценка. Першого вересня 2009 року у цьому навчальному закладі було відкрито гвардійський клас з числа хлопчиків, які мріють у подальшому опанувати професію рятувальника чи військового.
    Хлопці щодня відвідують гімназію у спеціально пошитому форменому одязі і навіть прийняли Присягу гвардійця! 19 вересня 2009 року на урочистій лінійці, у присутності педагогів та школярів вони одноголосно поклялися бути «чесним і відданим товаришем», «берегти свою честь, честь класу і честь гвардійця». У школі їх називають гвардійцями, кадетами або ж ліцеїстами. 

    Так склалося, що серед учнів гімназії переважна більшість – хлопчики (близько 70 відсотків). Тож ідея створення такого класу з числа восьмикласників виникла у керівництва навчального закладу не випадково. Загалом, Черкаська гімназія № 9 імені О.М. Луценка – єдина в області експериментальна школа, в якій з 1999 року запроваджено модульно-розвивальне навчання. Тут постійно запроваджуються різноманітні педагогічні інновації, інтерактивні технології, сучасні методики навчання.
    Тож, зважаючи на прохання школярів та їх батьків, керівництво гімназії вирішило будувати профорієнтаційну роботу, втілюючи на практиці ідею Міністерства освіти і науки України про безперервність освіти, налагоджуючи зв’язки між середньою та вищою школами. Ще під час навчання у гімназії хлопчики отримують певну базу знань та вмінь у галузі «чоловічих» професій, пов’язаних зі службою в МНС України та інших силових структурах, щоб на момент остаточного визначення зі вступом до вишу не зробити помилку.

    Зіграв свою роль і той факт, що в Черкасах розташована Академія пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України. Не кожне місто України може похвалитися таким вищим навчальним закладом! Багато хто з черкаських школярів, дивлячись із захватом на юнаків та дівчат у курсантському форменому одязі, мріють також колись навчатися у вищих навчальних закладах МНС України чи інших силових структур. 
    Проте сама по собі професія пожежника-рятувальника вимагає гарної фізичної підготовки, спеціальних знань та особливих психологічних якостей. Тому керівництво гімназії розробило список вимог, за якими до гвардійського класу зараховуються лише хлопчики, які мають міцне здоров’я, гарні оцінки в табелі (особливо, з фізкультури) та гарну поведінку, а також пройшли тестування на загальний рівень знань та співбесіду з психологом.

    Окрім гімназійної програми, гвардійці поглиблено вивчають основи військової справи, мають змогу вдосконалювати свою фізичну підготовку, набувати практичний досвід з основ пожежно-рятувальної справи в Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України та з основ прикордонної служби – в навчальному центрі підготовки молодших спеціалістів Державної прикордонної служби України, розташованому в селі Оршанець, займатися військово-прикладними видами спорту в Центрі виховання молоді «Вулкан».
    Ініціативу гімназії підтримало керівництво Академії пожежної безпеки, і навчальний заклад взяв шефство над юними гвардійцями.
    «Ми зацікавлені в тому, щоб наші абітурієнти мали гарну підготовку, – коментує ситуацію ректор академії полковник служби цивільного захисту Микола Кришталь. – Учні гімназії № 9 посилено вивчають природничо-математичні дисципліни. А протягом останнього року згідно з розробленими планами співпраці мають змогу оволодіти ще й базовими знаннями та навичками з основ пожежно-рятувальної справи. Програма співпраці розрахована ще на чотири роки – з 8 по 11 клас. До роботи з гвардійцями ми плануємо залучати найбільш досвідчених викладачів та кращих магістрів, які, в свою чергу зможуть таким чином отримати навички педагогічної роботи».

    Нині безпосередньо організацією роботи з юними кадетами в академії опікуються закріплені викладачі-куратори – ветерани пожежно-рятувальної служби, полковники служби цивільного захисту у відставці завідувач кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальної техніки факультету цивільного захисту та техногенної безпеки Юрій Дендаренко та доцент цієї ж кафедри Сергій Щепак. Велику увагу дітям приділяє і рада ветеранів академії на чолі з колишнім проректором, полковником внутрішньої служби у відставці Борисом Орлом. 
    Під час зустрічей з ветеранами та на заняттях, що проводяться в останній четвер кожного місяця на базі академії (чотири уроки з обідом у курсантській їдальні), 25 гвардійців отримують початкові знання зі стройової, психологічної, медичної підготовки, нормативно-правової бази цивільного захисту тощо. Мають змогу вони й відвідувати підрозділи ГУ МНС України в Черкаській області, знайомитися з їх матеріально-технічною базою, на власні очі бачити бойові будні рятувальників та пожежно-рятувальну техніку в дії.

    Вже традиційно гвардійці беруть участь й у різного роду громадських заходах, виставках та пожежно-тактичних навчаннях, що проводяться в академії та ГУ МНС України в Черкаській області. Наприклад, на початку нового навчального року вони взяли участь в урочистих заходах з нагоди відкриття меморіальної дошки пам’яті черкаського пожежника Олексія Олексійовича Жирного, який загинув двадцять років тому під час виконання службових обов’язків внаслідок отруєння небезпечними для здоров’я і життя хімічними речовинами. А 17 вересня – у святкових заходах до Дня рятівника, що розпочалися із самого ранку на плацу Академії пожежної безпеки. 
     Під час урочистостей командир гвардійського класу Олександр Нікончук навіть отримав можливість привітати присутніх від імені своїх однокласників (хлопець був вибраний командиром класу після проведеного голосування; дуже серйозно ставиться до своїх обов’язків; заради навчання у гвардійському класі пожертвував пристрастю до баскетболу, в який грав з 10 років (виступав у складі юнацької збірної міста); за рівнем успішності входить у п’ятірку кращих у класі).
    Звертаючись до присутніх Олександр, зокрема, сказав: «Ми пишаємося тим, що живемо в одному місті з вами. Із самого малечку батьки і вчителі вчили нас пам’ятати номер виклику оперативно-рятувальної служби – 101. Кожен із жителів Черкас знає: у разі виникнення надзвичайної ситуації не варто залишатися наодинці з бідою, потрібно зателефонувати по заповітному номеру. Рятувальники прибудуть на допомогу вже за кілька хвилин. 
    Знаємо, з якою повагою дивляться на вас оточуючі, і теж хочемо колись стати частиною великого братерства – найсміливіших та найвідважніших представників суспільства. Ви – воїни мирного часу, професіонали своєї справи. Ви завжди на варті, пильні, врівноважені, мудрі і досвідчені. Знайте, для нас ви – герої і приклад для наслідування! Кожен із нас, гвардійців, хоче бути схожими на вас, мріє по завершенню навчання у гімназії здобувати вищу освіту в Академії пожежної безпеки, опановувати професію рятувальника». 

    Зважаючи на те, що саме 17 вересня за православним календарем відзначається свято чудотворної ікони Пресвятої Богородиці «Неопалима Купина», яка здавна вважається заступницею від пожеж та заступницею вогнеборців, присутній на святі Митрополит Черкаський та Канівський Високопреосвященнійший Владика Софроній, розповівши про біблійне тлумачення свята, вручив у подарунок кадетам Ікону Божої Матері «Неопалима купина» та щедро освятив їх на подальше щасливе життя.
    Після святкування в академії гвардійці взяли участь у заходах, які проводило ГУ МНС України в Черкаській області з нагоди Дня рятівника та 200-річчя пожежної охорони Черкащини, зокрема, у церемонії відкриття пам’ятника пожежникові–рятувальнику перед фасадом Черкаського міського управління МНС України.
    Разом з новим навчальним роком розпочалися для гвардійців і заняття в академії. Перше заняття, яке пройшло в останній четвер вересня, провів начальник сектору психологічного забезпечення АПБ підполковник служби цивільного захисту Сергій Мордюшенко. Воно було присвячене «психології спілкування».
    «Свою роботу з гвардійцями-ліцеїстами ми розглядаємо в контексті проведення профорієнтаційної роботи з молоддю, – розповідає Сергій Мордюшенко. – Вибір теми для першого цьогорічного заняття (всього їх буде три) продиктований особливостями віку наших підшефних, а ще тим важливим фактом, що клас, у якому вони вже рік навчаються, є своєрідною «закритою» чоловічою групою. Це мимоволі приводить до певної специфіки поведінки та стосунків на фоні загальних проблем підліткового віку. Саме у цей період свого життя молоді люди потребують особливої підтримки з боку референтної групи (значимих для них людей – в першу чергу, друзів та батьків). На основі непорозуміння іноді виникають конфлікти, що призводять до агресивних дій, навіть до приниження інших…» 
    Заняття із практичним психологом проходило у спеціально обладнаній в академії кімнаті психологічного розвантаження, зручна та затишна атмосфера якої спонукає до спілкування, щирості, відвертості та пошуків взаєморозуміння.
Під час заняття розглядалися різні аспекти спілкування – комунікативний (обмін інформацією між тими, хто спілкується), інтерактивний (взаємодія, що виявляється в організації людьми взаємних дій, спрямованих на проведення спільної діяльності), перцептивний (розуміння людини людиною); різні типи та методи спілкування – вербальні (мовлення) та невербальні (міміка, пантоміміка, жести, інтонація тощо).
    Під час міжособистісного спілкування діти виконували вправи, направлені на пошук комфортності у спілкуванні. Учні одностайно прийшли до висновку, що кожній людині корисно розуміти значимість мистецтва спілкування, й особливо важливо – навчитися оцінювати свої слова та дії.
    Наступне заняття для юних кадетів з основ психології буде присвячене темі конфліктів.
Новий навчальний рік розпочався. Попереду у кожного із сьогоднішніх гвардійців, більшість з яких мріє колись стати рятувальником, цікаві уроки в Академії пожежної безпеки, багато подій і корисного спілкування. Ці особливі діти почувають себе дорослими і причетними до важливої справи державного значення. Їхні наставники у гімназії впевнені, що хлопці виростуть гідними мужчинами, чесними, принциповими, порядними людьми, справжніми патріотами своєї країни.


Світлана Єренкова
Фото Сергія Федоренка

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10