https://www.high-endrolex.com/10 Досвід пожежних Франції - у центрі уваги психологів НУЦЗУ | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

09.03.2016
НУЦЗУ

Досвід пожежних Франції - у центрі уваги психологів НУЦЗУ

З 07 січня 2016 року старший науковий співробітник науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології науково-дослідного центру Національного університету цивільного захисту України Цокота Вікторія Ризванівна проходить стажування в Університеті імені П’єра Мендеса-Франса (м. Гренобль, Франція).

Напередодні святкування Міжнародного жіночого дня - 8 Березня для Вікторії Цокоти була організована екскурсія до пожежної частини міста Гренобль.


 

Пропонуємо вам узагальнений погляд науковця нашого вишу на побутові та організаційні умови діяльності французьких пожежних.

Сама будівля пожежної части займає семиповерховий будинок в центрі міста Гренобль, де на першому поверсі знаходиться гараж пожежної техніки; з 2 по 5 поверхи – зали для тренувань, робочі кабінети та зал для теоретичної підготовки з проектором; з 6 по 7 поверхи – розташовані кімнати пожежних.


 

 

Загалом робота пожежного у Франції є дуже престижною та поважною. Вона має широку підтримку у пересічних громадян.
 

 

На відміну від українських фахівців Служби порятунку, французькі пожежні можуть похвалитися зручним графіком роботи: одне денне чергування, одне нічне, три дні вихідних поспіль та достойна заробітна платня (початкова зарплатня пожежного – 1400 євро, яка суттєво зростає в залежності від стажу роботи та посади. Наприклад, начальник пожежного департаменту Ізарда, до якого входить Гренобль та найближчі маленькі міста (можна порівняти з рівнем Харківської області) отримує близько 8000 – 9000 євро в місяць. Завдячуючи цьому, - бажаючих опанувати професію пожежного чимало).

Підготовка пожежного триває 4 місяці, та включає: спортивні тренування; вивчення пожежної техніки та спорядження; основи допомоги постраждалим; проведення пожежних та рятувальних розгортань (маневрів).

В кінці підготовки кандидати здають екзамен на відповідність очікуваної посаді. Для подальшого просування по службі та можливості переходу на вищу посаду кандидат подає необхідні документи на конкурс (це можна зробити лише після 4 років праці у пожежній частині, або після отримання вищої освіти).

Треба зазначити, що окремих спеціалізованих навчальних закладів для підготовки рядових пожежних у Франції не має.

Крім того, у Франції, як і в більшості країн Євросоюзу, використовуються не тільки професійні пожежні команди, а й існує розгалужена система волонтерської допомоги.

Денна чергова команда складається з 11 чоловік, нічна - з 9, плюс волонтери (наприклад, у пожежній частині, де перебувала Вікторія Цокота, налічується 22 волонтера). Волонтери, як і професійні пожежні, теж проходять спеціальну підготовку, та зараховуються до лав тієї чи іншої частини. У вільний від основної роботи час вони можуть приходити в свою пожежну частину та виїжджати на інциденти, при цьому кожен виїзд їм матеріально компенсується.

Денне чергування французького пожежного починається о 6 ранку та продовжується до 18.00. Під час відсутності необхідності виїзду основна увага приділяється спортивній підготовці (обов’язкові заняття проходять двічі на день у спеціально облаштованому залі чи скалодромі.

 



Потім пожежні переходять до тренувальних маневрів. Після обіду кожний представник пожежно-рятувальної команди займається справами в залежності від своїх посадових обов’язків (наприклад, гід нашої Вікторії, - Ольв’є є сержантом та водієм пожежної машини, відповідальним за планування діяльності команди та відповідну документацію).

Під час нічного чергування пожежні знаходяться в казармі, у якій облаштовані окремі кімнати для двох/трьох чоловіків з комфортабельними меблями.

У вільний від виїзду та обов’язків час представники команди можуть відпочивати у комфортабельному відеосалоні або випити чашечку безалкогольного напою у барі (наприклад, Вікторію Цокоту у «пожежному» барі пригощали гарячим шоколадом, який готується у будівлі пожежної частини).

 



Протягом екскурсії науковець нашого вишу ознайомилася з останніми моделями пожежної техніки, та екіпірування, які використовують у повсякденній роботі пожежні-рятувальники Франції.

 


  



Відзначимо і організацію французької екстремальної психологічної служби, яка суттєво відрізняється від вітчизняної. Наприклад, на весь департамент Ізард приходиться лише один психолог, який знаходиться у головному департаменті та виїжджає за запитом до місця інциденту.

Гід нашої співвітчизниці сержант Ольв’є за свій багаторічний досвід так і не зміг згадати жодного випадку роботи французького психолога в пожежній частині Гренобля. Скоріш за все, це свідчить про високий рівень європейської профілактики широкомасштабних критичних інцидентів.

Самі пожежні розповідали, що у випадку психологічних проблем вони звертаються до приватних психологів. Витрати на спілкування з приватним психологом повністю покриває обов’язковий страховий поліс.

Повна вражень, Вікторія Цокота висловила вдячність за надцікаву екскурсію французьким колегам та подякувала їм за отриману пам’ятну сувенірну французьку пожежну машинку, яку зобов’язалася передати у музей Національного університету цивільного захисту України.

Наразі стажування Вікторії Цокоти триває…

 

Науково-дослідна лабораторія екстремальної та кризової психології, фото - В.Цокота.

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10