RSS

Новини навчальних закладів

24.10.2019
НУЦЗУ

В НУЦЗУ побачила світ нова монографія

В Національному університеті цивільного захисту України вийшла друком нова монографія “Розрахунково-експериментальна оцінка надійності гумо-кордних напірних рукавів”, авторами якої стали С.Ю. Назаренко, Г.О. Чернобай, О.О. Ларін, А.Я. Калиновський, В.Ю. Назаренко.
У монографії проведено аналіз конструкцій напірних рукавів (НР), особливостей їх експлуатації та методів випробувань на цілісність та герметичність.
Наведено результати експериментальних досліджень зміни тиску в рукавній лінії під час гасіння пожеж. Статистичною обробкою встановлено максимальне експлуатаційне значення тиску, що визначає силове навантаження НР. Експериментально визначено фізико-механічні властивості матеріалів гумо-кордних НР, зокрема модулів пружності та коефіцієнтів дисипації при деформації розтягання у поздовжньому та поперечному напрямках, а також модулі пружності та коефіцієнтів дисипації при зсуві з випробувань на кручення. Наведено результати експериментальних випробувань гумо-кордних матеріалів з визначення їх пружних та в’язкопружних характеристик і випробувань на втомливу міцність до та під час штучного старіння матеріалу. Проведено числові розрахунки параметрів напружено-деформованого стану рукавів, як неушкоджених, так і з дефектами, на розробленій методом скінченних елементів моделі, адекватність якої доведено експериментально.
На основі проведеної роботи розроблено прототип відповідного випробувального пристрою, експериментальною експлуатацією якого доведено як його працездатність та адекватність прийнятих у процесі розробки математичної моделі припущень, так і доцільність запропонованого методу пошуку прихованих дефектів рукавів.
Монографія орієнтована на наукових і практичних працівників органів і підрозділів служби цивільного захисту, викладачів, ад’юнктів і здобувачів вищої освіти.

 

Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.