https://www.high-endrolex.com/10 Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій - :: Версія для друку

 27.04.2024

Науково-освітній портал навчальних закладів Державної служби України з надзвичайних ситуацій
http://www.edu-mns.org.ua

RSS

Новини навчальних закладів

17.09.2018
НУЦЗУ

Співробітники Національного університету цивільного захисту України запатентували п’ять чергових наукових розробок

27 серпня 2018 року відповідно до Закону України «Про охорону прав на винаходи та корисні моделі» в Державному реєстрі патентів України зареєстровані чергові наукові розробки, заявником і власником яких є Національний університет цивільного захисту України.
17 вересня університет отримав підтверджуючі документи – оригінали патентів України на корисні моделі:
 
Авторами розробки «Система зберігання та подачі водню» є головний науковий співробітник науково-дослідного центру Юрій Абрамов, професор кафедри фізико-математичних дисциплін факультету техногенно-екологічної безпеки Валентина Кривцова та начальник докторантури, ад’юнктури Андрій Михайлюк. Ця система забезпечує проведення самоконтролю параметрів системи зберігання та подачі водню безпосередньо в режимі його експлуатації.
 
Авторами розробки "Спосіб гасіння пожежі мобільним роботом» є творчий колектив у складі проректора з наукової роботи Володимира Андронова, проректора Олега Семківа, начальника відділу організації науково-дослідної роботи Євгенія Рибки, провідного наукового співробітника наукового відділу з проблем цивільного захисту та техногенно-екологічної безпеки Бориса Поспєлова, провідного наукового співробітника відділу організації науково-дослідної роботи Костянтина Карпця та наукового співробітника цього ж відділу Тараса Качура. Цей спосіб дозволяє підвищити ефективність пожежогасіння з використанням мобільного роботу за рахунок оптимізації відстані до осередку пожежі.
 
Авторами розробки «Спосіб вимірювання рівня відкладень твердих часток на внутрішній поверхні резервуарів при зберіганні світлих нафтопродуктів» є творчий колектив кафедри пожежної і техногенної безпеки об'єктів та технологій факультету пожежної безпеки у складі старшого викладача Володимира Липового, викладача Костянтина Афанасенка, професора кафедри Олександри Михайлюк та викладача Сергія Гарбуза.
Запропонований спосіб дозволяє знизити вартість вимірювальної системи за рахунок використання одиничного зануреного інфрачервоного датчика вимірювання відстані із схемою сканування замість мережі датчиків.
 
Авторами розробки «Спосіб гасіння пожеж горючих та легкозаймистих рідин в резервуарі» є професор кафедри спеціальної хімії та хімічної технології факультету оперативно-рятувальних сил Олександр Кірєєв, докторант Ільгар Дадашов та доцент кафедри інженерної та аварійно-рятувальної техніки факультету оперативно-рятувальних сил Олександр Ковальов.
Реалізація запропонованого способу дозволяє підвищити ефективність гасіння пожеж у резервуарах з горючими та легкозаймистими рідинами за рахунок скорочення часу пожежогасіння та збільшення стабільності ізолюючого шару на поверхні палаючої рідини.
Авторами розробки «Трансмісія насосно-рукавного пожежного автомобіля» є творчий колектив кафедри інженерної та аварійно-рятувальної техніки факультету оперативно-рятувальних сил у складі її начальника Андрія Калиновського, заступника начальника Станіслава Виноградова та доцента Сергія Васильєва, а також начальника факультету оперативно-рятувальних сил Андрія Титаренка та доцента кафедри організації та технічного забезпечення аварійно-рятувальних робіт факультету цивільного захисту Дмитра Соколова.
Запропонована трансмісія дозволяє забезпечувати електроенергією споживачів загальною потужністю до 50 кВт.
 
Як зауважив проректор з наукової роботи Володимир Андронов, в 2017 році університет подав 45 заявок та отримав 43 охоронних документи на право інтелектуальної власності, а протягом восьми місяців 2018 року – вже подано 52 заявки та отримано 3 патенти на винаходи, 36 патентів на корисні моделі, а також 10 позитивних рішень за результатами експертизи по суті на відповідність умовам патентоздатності.
Побажаємо авторам подальших успіхів і творчої наснаги на шляху винахідництва і раціоналізаторства!
 
Євгеній Рибка, відділ організації науково-дослідної роботи НУЦЗ України, прес-служба НУЦЗУ
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин


© 2004-2024 EDU-MNS.org.ua
https://www.high-endrolex.com/10