https://www.high-endrolex.com/10 В НУЦЗ України відбулося виїзне заняття на базі КП «Харківські теплові мережі» | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

19.04.2018
НУЦЗУ

В НУЦЗ України відбулося виїзне заняття на базі КП «Харківські теплові мережі»

 

Тема заняття «Системи забезпечення екологічної безпеки енергогенеруючого підприємства». КП «Харківські теплові мережі» спеціалізується на виробництві, транспортуванні та постачанні теплової енергії усім групам споживачів міста Харкова, селища Пісочин Харківського району, селища Солоницівка Дергачівського району Харківської області. Майже чверть із загального обсягу виробництва тепла припадає на «ТЕЦ-3», яку й відвідали студенти університету.

Першим етапом знайомства з підприємством став інструктаж з питань техніки безпеки.

Теплоелектроцентраль - це найефективніша енергогенеруюча станція, яка водночас може виробляти електричну енергію та постачати теплову енергію у вигляді пару, гарячої води та централізованого опалення. Суміщення функцій генерації тепла та електроенергії (когенерація) є безумовно вигідною, адже при цьому досягається найвищий рівень енергозбереження – коефіцієнт корисної дії технологічного процесу ТЕЦ може досягати значення у 80 відсотків. 

Наступним етапом було заплановано знайомство з особливостями організації роботи систем замкненого водопостачання «ТЕЦ-3». Турбіни ТЕЦ дозволяють відбирати регульовану кількість пару з системи електрогенерації та після його конденсації використовувати його для підігріву води у мережах централізованого опалення та гарячого водопостачання. 

Кількість використовуваної води є дуже великою, а вимоги до її якості – високими, тому питання забезпечення максимального ступеню її повторного використання є актуальним. Зокрема, майбутні фахівці із забезпечення техногенно-екологічної безпеки вивчили роботу спеціально впорядкованих відстійників для очищення водяних шламів від твердих забруднень для подальшого повторного використання води у системі замкненого водопостачання.

Також під супроводом співробітників КП «Харківські теплові мережі» було розглянуто на практиці роботу замкненої регенеративної вентиляційної системи, пилоосаджувальних камер, засобів забезпечення екологічної безпеки систем масляного охолодження, зливової каналізації та багатьох інших систем забезпечення екологічної безпеки енергогенеруючого виробництва.

Наступним етапом заняття майбутніх фахівців з техногенно-екологічної безпеки було ознайомлення з методами та засобами забезпечення екологічної безпеки виробництва електроенергії. Зокрема було розглянуто питання підвищення рівня безпеки довкілля за рахунок використання більш ефективних видів палива та впровадження магістральних систем та пунктів розподілу електричної енергії між споживачами.

Під час відвідин центру управління енергопостачанням особливу зацікавленість у майбутніх фахівців з охорони навколишнього середовища викликала можливість практичного ознайомлення зі змістом Плану техногенно-екологічного становища міста Харкова.

Студенти змогли власними очами побачити можливість досягнення суттєвих результатів за умови системного впровадження на підприємстві політики екологічного управління. Наочним прикладом цього, зокрема стало близьке сусідство зеленіючих рослин та птахів із об’єктами, що можуть становити потенційну небезпеку для довкілля. 

Дякуємо адміністрацію КП «Харківські теплові мережі» за сприяння набуттю корисних знань та вмінь, цікавого досвіду майбутніми фахівцями-випускниками Національного університету цивільного захисту України!

Доцент кафедри прикладної механіки Колосков В.Ю.

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10