https://www.high-endrolex.com/10 З початку 2017 року співробітники Національного університету цивільного захисту України запатентували 30 наукових розробок | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

31.08.2017
НУЦЗУ

З початку 2017 року співробітники Національного університету цивільного захисту України запатентували 30 наукових розробок

10 серпня 2017 року відповідно до Закону України «Про охорону прав на винаходи та корисні моделі» в Державному реєстрі патентів України зареєстровані сім чергових наукових розробок, заявником і власником яких є Національний університет цивільного захисту України.
31 серпня університет отримав підтверджуючі документи – оригінали патентів України на корисні моделі.
Авторами розробки «Система охолодження резервуарів в резервуарній групі» є творчий колектив у складі головного наукового співробітника науково-дослідного центру Юрія Абрамова, головного наукового співробітника наукового відділу з проблем цивільного захисту та техногенно-екологічної безпеки науково-дослідного центру Олексія Басманова та викладача кафедри піротехнічної та спеціальної підготовки факультету цивільного захисту Якова Кулика.
Дана система дозволяє підвищити ефективність охолодження резервуарів в резервуарній групі в 1,7 рази, що досягається за рахунок використання рідини, розміщеної в ємностях всіх модулів системи.
Автором розробки «Установка дистанційного гасіння пожеж гелеутворюючими складами» виступив колектив кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт у складі професора кафедри Юрія Сенчихіна, доцента Володимира Сирового та викладача Костянтина Остапова.
Запропонована конструкція приладу дозволяє забезпечити цілеспрямовану дистанційну подачу компактних або розпорошених струменів гелеутворюючих складів стволами-розпилювачами з підвищеною ефективністю.
Автором розробки «Термоелектричний генератор теплової та електричної енергії пожежного автомобіля» є колектив кафедри інженерної та аварійно-рятувальної техніки факультету оперативно-рятувальних сил у складі начальника кафедри Андрія Калиновського, професора Олександра Ларіна, доцентів Станіслава Виноградова і Сергія Васильєва та ад’юнкта Романа Коваленка.
Запропонована конструкція термоелектричного генератора теплової та електричної енергії пожежного автомобіля дозволяє підвищити коефіцієнт корисної дії термоелектричних модулів  для забезпечення електроживлення освітлювальних приладів при гасінні пожеж.
Авторами розробки «Спосіб визначення динамічних характеристик газогенератора системи зберігання та подачі водню» є головний науковий співробітник науково-дослідного центру Юрій Абрамов, професор кафедри фізико-математичних дисциплін факультету техногенно-екологічної безпеки Валентина Кривцова та доцент цієї ж кафедри Віталій Борисенко.
Запропонований спосіб дозволяє скоротити число вимірів величини зростання тиску в газогенераторі при визначення його динамічних характеристик до одного вимірювання.
Авторами розробки «Переносний пристрій ежекційного типу для отримання вогнегасного гелю» є творчий колектив у складі начальника та заступника начальника кафедри наглядово-профілактичної діяльності факультету цивільного захисту Ольги Островерх та Олександра Савченка відповідно, начальника кафедри інженерної та аварійно-рятувальної техніки факультету оперативно-рятувальних сил Андрія Калиновського, доцента цієї ж кафедри Станіслава Виноградова, викладача Володимира Баркалова, а також професора кафедри спеціальної хімії та хімічної технології факультету оперативно-рятувальних сил Олександра Кірєєва.
Використання запропонованого пристрою дозволяє здійснювати гасіння пожеж вогнегасним гелем з використанням штатних елементів насосно-рукавної системи пожежного автомобіля.
Авторами розробки «Спосіб визначення динамічного параметра газогенератора системи зберігання та подачі водню» є головний науковий співробітник науково-дослідного центру Юрій Абрамов, професор кафедри фізико-математичних дисциплін факультету техногенно-екологічної безпеки Валентина Кривцова та доцент цієї ж кафедри Віталій Борисенко.
Запропонований спосіб дозволяє підвищити точність визначення динамічного параметра газогенератора системи зберігання та подачі водню.
Автором розробки «Всюдихідний транспортний засіб на повітряній подушці» є колектив кафедри інженерної та аварійно-рятувальної техніки факультету оперативно-рятувальних сил у складі начальника кафедри Андрія Калиновського, доцентів Олександра Ковальова та Сергія Васильєва.
Запропонована конструкція всюдихідного транспортного засобу на повітряній подушці завдяки високої прохідності, керованості та здатності до пересування по будь-яким поверхням дозволяє забезпечити доставку особового складу та аварійно-рятувального обладнання навіть в особливо складних позашляхових умовах руху.
Як зазначив проректор з наукової роботи Володимир Андронов, в 2016 році університет подав 40 заявок та отримав 35 охоронних документів на право інтелектуальної власності, а протягом перших восьми місяців 2017 року – вже подано 33 заявки та отримано 30 патентів України на винаходи та корисні моделі, а також 6 позитивних рішень за результати експертизи по суті на відповідність умовам патентоздатності.
Бажаємо авторам подальших успіхів і творчої наснаги на шляху винахідництва і раціоналізаторства!

Євгеній Рибка, відділ організації науково-дослідної роботи НУЦЗ України, прес-служба НУЦЗУ

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10