https://www.high-endrolex.com/10 На Харківщині за ініціативи Держслужби України з надзвичайних ситуацій триває акція «Абетка рятувальників для школярів та їх батьків» | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

14.02.2013
НУЦЗУ

На Харківщині за ініціативи Держслужби України з надзвичайних ситуацій триває акція «Абетка рятувальників для школярів та їх батьків»

13 лютого курсанти та студенти Національного університету цивільного захисту України у рамках соціальної акції «Абетка рятувальників для школярів» провели надзвичайні заняття для учнів 8-их, 9-их, 10-их та 11-их класів, вчителів, батьків профільної середньої загальноосвітньої школи № 36 м. Харкова. У рамках шкільних курсів з «Основ здоров’я», «Захисту Вітчизни» та «Основ безпеки життєдіяльності» майбутні рятівники провели свої «уроки» з правил безпечної поведінки у зимовий період, надання першої медичної допомоги постраждалому внаслідок надзвичайної ситуації, культури вживання сучасних напоїв та основ самозахисту і самооборони.
Уроки-практикуми проходили одночасно у трьох аудиторіях. У першій – обговорювались у формі дискусії основні небезпеки під час перебування поза приміщеннями у зимовий період при ожеледиці, намерзаннях льоду на висотних будівлях, перебуванні на водоймищах тощо. ТВО начальника кафедри піротехнічної та спеціальної підготовки НУЦЗУ підполковник служби цз Ігор Толкунов, старший викладач кафедри підполковник служби цз  Олександр Ігнатьєв та курсанти факультету цивільного захисту продемонстрували основні прийоми надання першої медичної допомоги постраждалим у зимовий період з використанням штатних та підручних засобів при переохолодженні організму та відмороженні окремих ділянок тіла, отриманні скелетних травм (переломів, вивихів), при отриманні поверхневих ушкоджень (ран, забоїв) з виникненням кровотеч, при порушенні або відсутності основних життєво важливих функцій організму. Також спеціалісти вищого навчального закладу ознайомили школярів з правилами поведінки та заходами особистого захисту під час аварій на хімічно та радіаційнонебезпечних об’єктах.

У другій аудиторії спеціалісти Національного університету цивільного захисту Державної служби України з надзвичайних ситуацій розкрили та поглибили знання школярів щодо особливостей сучасних напоїв. Корисно чи небезпечно вживати сучасну мінеральну воду, як правильно дбати про своє здоров’я при вживанні сучасних напоїв – питної і мінеральної води, солодких газованих, слабоалкогольних і спиртних напоїв. Неспроста фахівці з охорони праці порушують проблему культури вживання напоїв: на сьогодні – їх безліч і слід правильно орієнтуватись при виборі питної води, аби не зашкодити своєму здоров’ю. Вичерпну інформацію та наочну демонстрацію щодо цієї проблеми надали завідувач кафедри охорони праці та техногенно-екологічної безпеки університету Олександр Васюков, доцент кафедри Олена Шароватова, третьокурсниця факультету техногенно-екологічної безпеки Аліна Карлюк, а також курсанти – майбутні спеціалісти з охорони праці Михайло Тищенко та Вадим Мурза.

У третій аудиторії, яка зібрала школярів у спортивній залі профільної школи, досвідчені спортсмени НУЦЗУ та їх вихованці навчали учнів прийомам самозахисту. Чемпіон України з професійного боксу, чемпіон Європи з рукопашного бою викладач кафедри фізичної підготовки університету Валентин Головко та курсанти навчального закладу продемонстрували елементарні способи самооборони.
Учні залишились у захваті від почутого та побаченого. А головне - один раз побачене залишиться надовго в їхній пам’яті. Як зазначила директор школи Лариса Ричкова, проведена університетом робота є дуже корисною та цікавою для дітей, а особливо, коли учні переконались у шкоді та небезпеці вживання слабоалкогольних напоїв, енергетиків, усвідомили правила небезпечної поведінки при ожеледиці, на льоду, а також зрозуміли важливість дбати про своє фізичне здоров’я та вести здоровий спосіб життя.
Беззаперечно, проведення таких пізнавальних навчально-тренінгових занять дасть свої плідні результати, і надзвичайних ситуацій стане менше.

Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, фото – Ігоря Котова
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10