https://www.high-endrolex.com/10 Володимир Садковий: Серед головних державних документів, які впроваджуються начасі у дію, є Закон «Про вищу освіту» | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

31.10.2011
НУЦЗУ

Володимир Садковий: Серед головних державних документів, які впроваджуються начасі у дію, є Закон «Про вищу освіту»

Роботу  третього з’їзду освітян у Києві відкрив міністр освіти і науки, молоді та спорту України  Дмитро Табачник. Майже тисяча делегатів були зареєстровані, повідомляє ректор НУЦЗУ Володимир Петрович Садковий. Половина – педагогічні працівники різного рівня. У роботі з’їзду взяли участь народні депутати, відповідальні  представники Адміністрації Президента України, а також представники педагогічної громадськості.
Головними документами, які розглянув з’їзд, стали проект Національної стратегії розвитку освіти на 2012-2021 рр., нова редакція Закону «Про вищу освіту», а також  і проект державного стандарту базової і середньої освіти. Володимир Петрович повідомив, що стратегія розвитку освіти, яка  була розглянута на з’їзді, отримала позитивний висновок європейських структур. Нагадаємо, з’їзд міністрів освіти європейських держав «Школа ХХІ сторіччя: київські ініціативи» проходив в Києві 22-23 вересня 2011 року.
Крім того, повідомляє ректор, міністр МОН України Дмитро Табачник зазначив, що надзвичайно важливо, аби педагогічні вищі навчальні заклади та інститути підвищення кваліфікації оперативно та творчо розпочали підготовку до розбудови нової початкової школи. З 1 вересня 2012 року початкова школа в Україні розпочинає нову дорогу в майбутнє. До кінця поточного року всі педагогічні працівники мають ліквідувати свою «комп’ютерну малописемність». В державі потрібно нарощувати темпи «хрестового походу» за повернення дитячих садків та, посилаючись на розрахунки демографів, пояснив, чому з роками кількість шкіл в Україні буде зменшуватися, повідомив Володимир Петрович, посилаючись на стверджування міністра. Крім того, за 10 років в Україні стало на 2,5 млн. менше школярів і ці процеси неминуче призвели до зменшення кількості шкіл та наповнюваності класів. За словами міністра,  практично не залишилось учительських вакансій, значно зріс відсоток вчителів пенсійного віку та в кілька разів зросла вартість навчання одного учня. Для подальшого розуміння ситуації в стратегічній перспективі МОН  звернувся до Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук України із проханням надати прогноз впливу демографічної ситуації на сферу освіти на віддалену перспективу. І цей прогноз -  маловтішний. Офіційний сайт МОН, посилаючись на слова Дмитра Табачника, пише, що кількість школярів до 2018 року зберігатиметься приблизно на сучасному рівні. Після чого на п'ять років рівень школярів трохи зросте, але після 2024 року знову почне зменшуватись. Найскладніша ситуація буде з чисельністю осіб віком від 18 до 23 років. До початку 2020-х років їх кількість скоротиться більш ніж на 40%. Всі ці явні  демографічні тенденції вплинуть на заповнення абітурієнтами вищої школи, зауважив ректор НУЦЗУ Володимир Садковий.

 

Лариса Кошеварова

Національний університет цивільного захисту України

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10