https://www.high-endrolex.com/10 Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій - :: Версія для друку

 30.04.2024

Науково-освітній портал навчальних закладів Державної служби України з надзвичайних ситуацій
http://www.edu-mns.org.ua

RSS

Новини навчальних закладів

22.01.2007
ЛДУ БЖД

Празник Господнього Богоявлення

Львівський державний університет безпеки життєдіяльності МНС України відзначив Празник Господнього Богоявлення конкурсом вертепів між факультетами навчального закладу.

Почали святкувати празник Господнього Богоявлення ще в ІІ-ІІІ століттях після Різдва Христового. Тоді й зародилися перші традиції святкування, а також написані перші молитви на честь хрещення Ісуса Христа в річці Йордан. Зараз третій празник різдвяного циклу називають Водохрестям, Водохрещем, Йорданом.

Напередодні 18 січня - люди постують. Сідають вечеряти, коли вже засяє вечірня зоря. На стіл подають пісні страви - смажену рибу, вареники з капустою, гречані млинці на олії, кутю та узвар. Вранці (19 січня) в церкві відбувається богослужіння, потому весь народ іде процесією на річку до хреста.

Колись воду на Йордан освячували на річках та озерах. Після відправи в церкві люди зі священиком йшли до ріки, й тут, біля утвореної ополонки, відбувалося благословення води. Вважалося, що протягом певного часу вода у цій річці - свята.

Такий обряд також здійснюють і в наші часи, але той колорит та загадковість на превеликий жаль втрачені. Відбувається все це напевно тому, що клімат на нашій планеті потеплішав і вже немає тих зим.

Ранок для науково-педагогічного персоналу, працівників, курсантів та студентів Львівського державного університету безпеки життєдіяльності розпочався зі служби Божої у церкві Покрови Пресвятої Богородиці, розташованої на території навчального закладу. Службу правив настоятель церкви отець Роман Великий.

По завершенню служби Божої, отець Роман обійшов підрозділи університету та здійснив освятив усі приміщення та кабінети. У цей день замість звичного: «Добрий день!» - при зустрічі лунало - «Христос хрестився!», - все навкруги було наповнене святковою та радісною атмосферою.

Викладачі та працівники університету подарували для своїх колег справжній різдвяний вертеп. Глядачі дружньо аплодували і підхоплювали колядки та щедрівки слідом за виконавцями. У всіх присутніх панував гарний настрій та піднесення, усі були одним цілим, однією родиною.

21-го січня зал культурно-просвітницького центру університету знову був переповнений. Відбувся конкурс «Різдвяних вертепів» між факультетами навчального закладу. Кожен факультет підготував свою програму в сучасній імпровізації. Видовище було дійсно цікавим та феєричним.

На жаль, саме Водохрещя закінчує великий цикл різдвяних святкування і після 19-го січня потрібно братися до роботи.

 

 

 



Антон Крук
керівник Прес-служби ЛДУ БЖД МНС

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин


© 2004-2024 EDU-MNS.org.ua
https://www.high-endrolex.com/10