https://www.high-endrolex.com/10 Славимо ім’я твоє, Великий Тренере! | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

28.11.2006
НУЦЗУ

Славимо ім’я твоє, Великий Тренере!

Із досьє Кабанова Михайла Леонтійовича

Підполковник внутрішньої служби у відставці Кабанов Михайло Леонтійович, 1926 року народження, росіянин, має вищу освіту, Харківське пожежно-технічне училище МВС СРСР закінчив у 1952 році, у 1959 році закінчив Київський державний інститут фізичної культури

 

На сьогодні ім’я цієї відомої, заслуженої, скромної та напрочуд порядної людини відомо не тільки на Україні, а й далеко за її межами.

Михайло Леонтійович розпочав свою службу в органах внутрішніх справ СРСР у березня 1947 року на посаді пожежного 4-ої воєнізованої пожежної команди 1-го загону воєнізованої пожежної охорони МВС міста Баку. Там здобув певний досвід практичної роботи, а у 1949 році був направлений на навчання до Харківського пожежно-технічного училища МВС СРСР. Після закінчення навчального закладу Михайло Леонтійович залишився працювати викладачем фізичної підготовки. Цілеспрямований і наполегливий, він всю свою 38-річну службу присвятив становленню, розвитку і зміцненню пожежно-прикладного спорту. Цей вид спорту в училищі став «Спортом № 1», коли Кабанов Михайло Леонтійович став старшим тренером збірної команди України з пожежно-прикладного спорту. «Тоді майор Кабанов, - пригадує теперішній тренер збірної команди з пожежно-прикладного спорту вже Університету цивільного захисту України Володимир Іванович Бєлов, - зробив ставку на молодих, активізував роботу секції пожежно-прикладного спорту в училищі і перспективних курсантів став запрошувати кандидатами до збірної України. І не помилився». Першими звання «Майстер спорту СРСР» отримали А.І.Трещов, В.І.Бєлов, А.І. Романченко, А.П. Обозний, В.В. Сировий, П.Т. Смородін. А.Трещов виборює І місце на чемпіонаті України на 100-метровій смузі, В. Бєлов та А. Романченко стають чемпіонами на висувній драбині, В. Бєлов, А. Трещов та П. Смородін – на пожежній естафеті 4/100 метрів. При цьому всі отримують золоті медалі чемпіонів України. І все це під чітким керівництвом Михайла Леонтійовича.

Визначною подією стала участь представників училища у складі збірної команди СРСР на міжнародних змаганнях у Югославії. Достойно представили А.Трещов, В.Бєлов, А.Бутильський та А.Обозний збірну СРСР на такому відповідальному заході. Збірна команда училища успішно виступає на чемпіонатах України протягом 1968 – 1970 років, виборює перші місця. За успішний виступ кубок України назавжди було залишено в училищі. А за підготовку чемпіонів та призерів СРСР Кабанову Михайлу Леонтійовичу у 1969 році було присвоєно високе звання «Заслужений тренер УРСР».

«У той час він був фанатом пожежно-прикладного спорту, - говорить начальник відділення комплектування та проходження служби полковник внутрішньої служби Лідія Тимофіївна Маліновська, - і такі ж якості прививав своїм вихованцям – майбутнім призерам та чемпіонам. Як на мене, його сильні спортивні зв’язки із різними гарнізонами України, зі всіма нашими комплектуючими допомагали нам залучати справжніх спортсменів на навчання до училища».

Протягом 19 років Михайло Леонтійович Кабанов був старшим тренером збірних команд УРСР з пожежно-прикладного спорту серед юнаків та дорослих. У своєму активі має 25 чемпіонів та призерів Радянського Союзу та міжнародних змагань. Слід зазначити, що за період служби в училищі він підготував більше сімдесяти майстрів спорту СРСР. Вражаюча цифра… Справді, він був закоханий у свою професію, віддавав всі свої сили та енергію на розвиток пожежно-прикладного спорту в Україні. Його труд високо оцінений - він має почесні звання «Почесний майстер спорту СРСР», «Заслужений тренер УРСР», нагороджений знаком «Відмінник народної освіти УРСР».

 

 

 

Сьогодні Великий Тренер перебуває на заслуженому відпочинку. Але не забуває сьогоднішніх курсантів, постійно підтримує тісний зв’язок із колективом навчального закладу. Як ветеран пожежної охорони та учасник тилу під час Великої Вітчизняної війни Михайло Леонтійович бере активну участь у патріотичному вихованні молоді університету. Його біографія є однією з тих, що завжди була, є і буде прикладом для наслідування. Великі результати його діяльності, вражаючі, відчутні, значить, недарма живе людина, неперевершений його авторитет. Особливо у наш екстремальний час багатющий досвід Великого Тренера, його високий професіоналізм та талант педагога, як ніколи, потрібний не тільки вихованцям, а й викладачам Університету. Є, в кого вчитись. І майбутні рятівники вчаться.

25 листопада відзначався Ювілей Великого тренера в Університеті. Приємно було, що 80-річчя Михайла Леонтійовича стало приводом до зустрічі його вихованців з усіх куточків України, навіть прибули його учні з Ростова та Бєлгорода. Серед присутніх Ювіляри приїхали привітати представники Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

Тож нехай буде Божа ласка прихильною до нього і довгих йому років життя!

Коленко В., прес-центр університету.

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10