https://www.high-endrolex.com/10 Власкори центральних каналів телебачення гартували власну свідомість на базі психолого-тренувального центру | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

24.05.2011
ЛДУ БЖД

Власкори центральних каналів телебачення гартували власну свідомість на базі психолого-тренувального центру

Власні кореспонденти центральних телеканалів спробували себе у ролі рятувальників. Вони пройшли тренування на базі психолого-тренувального центру підготовки пожежних та –аварійно-рятувальних команд Львівського державного університету безпеки життєдіяльності.
«Тренування дозволяє звести до мінімуму загибель та травмування рятувальників, простих людей під час реальної надзвичайної ситуації та психологічно адаптувати до дій в екстремальних умовах. Центр має широке застосування. Тут проходять тренінги також керівники шкіл, дошкільних установ, лікарень з метою адаптації персоналу й дітей до дій в екстремальних ситуаціях. Таке навчання додає практичного досвіду й самим рятувальникам. Центр є базою підвищення кваліфікації та перепідготовки працівників підрозділів МНС України», - розповів речник Університету Антон Крук.
Журналісти змогли на собі відчути усю небезпечність та важкість професії. Власний кореспондент телеканалу «1+1» Омелян Ощудляк розповів, що навчання далося йому нелегко. «Потрібно пройти лабіринт, виконати завдання, а на спині 10 кг балон з повітрям. Потрібно мати достатній рівень фізичної підготовки, а головне приймати рішення в обмежених часом умовах. Загалом такий тренінг дозволяє адаптуватися до дій в надзвичайних ситуаціях», - додав журналіст.
У центрі передбачені приміщення для медиків, психологів, зали для інструктажів і занять, а також - система лабіринтів і перешкод, де в умовах, наближених до реальних, рятувальники виконують складні завдання. Тренінг розпочинається з інструктажу, який проводить начальник Центру. Потім група, яка прибула для тренінгу (3-5 чоловік) проходить медичне обстеження й тести психолога. Згодом учасники тренінгу отримавши спецодяг і спорядження, апарат на стислому повітрі, переходять у зал очікування. Там виконують вправи на тренажерах, дістають певні фізичні навантаження. Далі починається проходження системи лабіринтів з перешкодами, яке спостерігає оператор чи керівник навчань на екрані пульта управління. Проходження супроводжується димовими і звуковими ефектами, а також температурою від 60 до 80 градусів у секціі, де “горить вогонь” (насправді - лампи розжарювання). За цих умов рятівник має винести на плечах потерпілого, який не може йти. (Є спеціальні шкіряні манекени, які важать 60-70 кілограмів, треба їх тягнути). Щодо моделі технологічного об'єкту, то завдання полягає у тому, щоб при аварії відключити електроенергію, перекрити газ, винести ємності із легкозаймистими рідинами. Також є макет житлової квартири створений для імітації реальних умов пожежі, нестандартних ситуацій за місцем проживання людей. В ньому є можливість створення затемнення, задимлення, короткого замикання електромережі, витоку газів, тощо. Навички дій людини, отримані під час відповідних тренінгів в центрі, надзвичайно необхідні, оскільки при НС і пожежах найбільше потерпають люди в будинках і житловому секторі (75-80 % пожеж; більше 50 % смертельних випадків). Набуті знання сприятимуть зменшенню побутового травматизму і підвищенню рівня безпеки життєдіяльності населення.



Прес-служба ЛДУ БЖД МНС

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10