https://www.high-endrolex.com/10 Військовий джаз | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

11.05.2011
НУЦЗУ

Військовий джаз

 Музична історія Національного університету цивільного захисту України бере свій початок із вересня 1936 року, коли слухачі першого та другого курсів тоді ще Харківського пожежного технікуму (ХПТ) створили гурток духового оркестру. А вже в листопаді за наказом начальника технікуму Федора Лагна від 6.11.1936 духовий оркестр став окремим підрозділом ХПТ.
«Слухачів технікуму – членів гуртка духового оркестру з підрозділів технікуму виключити. Духовий оркестр, у стройовому відношенні, вважати окремим підрозділом. Слухачів, які беруть участь у духовому оркестрі, від усіх навантажень і нарядів, не пов’язаних із навчанням та спеціальною бойовою підготовкою, звільнити, – йшлося в наказі начальника технікуму. – За досягнуті результати диригенту оркестру Пономарьову Н. В. оголосити подяку та преміювати грошима в сумі 300 руб. Слухачів, які беруть участь у духовому оркестрі і вчаться тільки на «добре» й «відмінно», нагородити грошима в сумі 100 руб. кожного».
 
«Через два-три місяці ми вже грали «Інтернаціонал»
Таке заохочення від начальника технікуму музиканти отримали неспроста. Від самого початку свого існування оркестр показував високі творчі здобутки та швидке художнє становлення.
«Я ще до технікуму грав у духовому оркестрі, – пригадує колишній слухач Харківського пожежного технікуму – полковник внутрішньої служби Всеволод Харченко. – І таких слухачів, які вже грали на різних духових інструментах, у технікумі тоді було чимало. Тому наш оркестр швидко набирав сили. Буквально через два-три місяця ми вже грали «Інтернаціонал», марші, вальси, фокстроти та інші музичні твори».
Відтоді кожної суботи та неділі оркестр обов’язково очолював стрій слухачів технікуму, що йшли на обід. Крім того, музиканти практично одразу почали отримувати запрошення виступити на різноманітних святах у Палаці піонерів, на випускних балах у харківських школах, у міських парках культури та відпочинку.
 
75 років по тому
Зараз до складу духового оркестру Національного університету цивільного захисту України входять не студенти, як колись, а професійні музиканти. І це, мабуть, єдина велика переміна за всю історію існування оркестру. Як і 75 років тому, сьогодні без їхньої участі в Харкові не проходить практично жодне міське свято. Музиканти регулярно виступають на різноманітних концертах, урочистих парадах і навіть на похоронах. Про високий рівень професійності оркестру свідчить також і участь у різних конкурсах. Так, у червні цього року музиканти НУЦЗУ поїдуть до Севастополя на Другий міжнародний фестиваль духових оркестрів. А у вересні дадуть урочистий концерт з нагоди свого ювілею, до якого вже підготували оригінальну святкову програму і навіть встигли її «обкатати».
 
Джазовий концерт пройшов «на ура»
15 квітня музиканти Національного університету цивільного захисту України відіграли півторагодинний концерт у джазовому стилі, яким, власне, і розпочали святкування 75‑річчя заснування свого духового оркестру.
«У мене давно була мета створити тут джазовий оркестр, – розповідає диригент оркестру НУЦЗУ старший лейтенант служби цивільного захисту Станіслав Ленівенко. – У нашому місті є п’ять духових оркестрів, і репертуар усіх розподіляється тільки на службово-стройовий і концертний. На мою думку, вже давно треба було внести в місто якусь родзинку для духового оркестру. І тут у мене народилася ідея зіграти концерт джазу».
Після цього на музикантів чекав процес підбору репертуару, в якому вони покладалися переважно на власні смаки. І, зігравши на пробу близько тридцяти джазових творів, вони відібрали для свого концерту вісімнадцять. Потім було індивідуальне ознайомлення кожного музиканта з нотами, чотири місяці загальних репетицій і – довгоочікуваний дебют.
«Концерт пройшов «на ура». Публіка сприймала чудово. І це не наші слова, – розповідає артист духового оркестру НУЦЗУ Олександр Болдінов. – Річ у тому, що на концерті були присутні представники інших оркестрів. Вони казали, що такого від нас не очікували. Також були й люди, які до музики жодного відношення не мають. Їх слова: ми думали, що духовий оркестр зіграє якісь марші, класику, але джаз!...»
 
Їм і рок-концерт під силу
Після такого фурору музиканти оркестру, звісно, не збираються зупинятися на досягнутому. І коли святкування ювілею завершиться, вони обіцяють обов’язково придумати ще щось цікаве, незвичайне, оригінальне. Що саме це буде, поки не розповідають. Але на пропозицію кореспондента «СК» відіграти рок-концерт уже зараз не пристали. І не тому, що їм не вистачить на це майстерності. Артисти переживають, що рок не сприйме публіка.
«Джаз – це музика, яку люди повинні зрозуміти. Деяким вона подобається, а є такі, хто може її полюбити, якщо цю музику правильно подати, – пояснює диригент оркестру Станіслав Ленівенко. – Якщо взяти рок, то це напрям суто «на любителя». До цієї музики не можна привчити. Із нею треба жити. Тому, чесно кажучи, не хотілося б її зачіпати. Але в принципі зіграти рок їм під силу».
 
 
 
 
Журналіст - Юлія Горобець, спеціальний кореспондент газети «Слобідський край»
«Слобідський край», № 54, 7 травня 2011   http://www.slk.kh.ua/view_post.php?id=7017
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10