https://www.high-endrolex.com/10 Представник ЛДУ БЖД МНС А.Крук розповів медикам, як налагоджувати комунікації в умовах кризових ситуацій | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

18.04.2011
ЛДУ БЖД

Представник ЛДУ БЖД МНС А.Крук розповів медикам, як налагоджувати комунікації в умовах кризових ситуацій

Речник Львівського державного університету безпеки життєдіяльності Антон Крук взяв участь у науково-практичному семінарі „Готовність медичної галузі до роботи в умовах надзвичайних ситуацій. Медицина та Євро-2012. Досвід, реалії, перспективи”.
Представник Університету МНС виступив із доповіддю на тему «Кризові комунікації в умовах надзвичайних ситуацій». Виступ викликав схвальні відгуки у присутніх, які запропонували А.Круку провести тренінги для посадовців ЛОДА на подібну тематику.
У програмі конференції понад 20 виступів фахівців з екстреної медичної допомоги, науковців-епідеміологів, кілька майстер-класів та тренінгів за участю викладачів-рятувальників Академії медичної у Вроцлаві (Польща). Така велика аудиторія і розгляд різнопланових питань не випадкові. Адже у розвинутих країнах світу проблема надання екстреної медичної допомоги (ЕМД) є надзвичайно актуальною і стоїть у пріоритетних програмах уряду. Створення систем ЕМД розпочалося за кордоном ще у 60-70 роках минулого століття і продовжувалось понад 20 років. Це було пов’язано з структурними перебудовами всієї служби охорони здоров’я та значними матеріальними затратами.
Мотивацією реформування системи ЕМД є те, що, не зважаючи на певний прогрес в розвитку охорони здоров’я України, смертність від нещасних випадків залишається високою упродовж 10 років і складає 132 випадки на 100 тисяч населення. В абсолютних цифрах це понад 60 тисяч осіб, при чому 24% помирає в лікарняних закладах, а 76% - на догоспітальному етапі.
В розвинутих країнах навпаки - 72% помирає у лікарні, а 28% - на догоспітальному етапі ”.
Ю. Пацюрко, директорк комунального закладу Львівської обласної ради „Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” повідомив, що за минулий рік у Львівській області сталося 11 тисяч 413 дорожньо-транспортних пригод, у яких загинули 210 осіб, а ще понад 2 тисячі отримали травми.
„Львівська область є територією, що межує з багатьма країнами. Наявність транспортної мережі міжнародного значення, якою інтенсивно здійснюється рух та перевозяться спеціальні вантажі, у багатьох випадках - незадовільний стан цих магістралей та порушення правил дорожнього руху учасниками цього руху, пішоходами тягне за собою збільшення кількості дорожньо-транспортних пригод з великою кількістю потерпілих. Кожний відрізок автодороги закріплений за конкретною медичною установою. Для надання екстреної медичної допомоги на дошпитальному етапі у разі виникнення надзвичайних ситуацій, ДТП в першу чергу залучаються бригади швидкої медичної допомоги лікувальних закладів Львівської області,” – зазначив Ю. Пацюрко.
З надзвичайно цікавою доповіддю „Протиепідемічне забезпечення Євро-2012 і з врахуванням світового досвіду” виступила професор кафедри епідеміології ЛНМУ ім. Д. Галицького, професор Н. Виноград. Вона повідомила присутніх, що проведення масових заходів, що супроводжуються суттєвим збільшенням щільності людей на обмежених територіях, до яких належать карнавали, фестивалі, спортивні змагання тощо, супроводжується зростанням ризиків виникнення нештатних ситуацій за рахунок епідемічних ускладнень природного або штучного генезу. Досвід держав, де проводилися такі заходи, свідчить, що епідеміологічна ситуація може стрімко змінитися від благополучної до надзвичайної, що потребує негайного реагування за сценарієм , якому відповідає вид і рівень небезпеки.
Для зменшення ризику і масштабів епідемічних ускладнень розробляються і реалізуються комплекс заходів у три етапи: до початку події, під час її проведення і після завершення. Кожний з етапів має свої особливості та завдання, але кінцевою метою є забезпечення епідеміологічного благополуччя території (довкілля) та людей, які у різний спосіб підпадають під ризик ураження патогенними біологічними агентами (ПБА).
Під час проведення науково-практичної конференції відбулися тренінги за європейськими стандартами, які провели медичні рятувальники, викладачі Академії медичної у Вроцлаві (Польща).
Президент компанії EMS Poland Роберт Палка представив учасникам сучасні системи медичного рятування.
Завершилася конференція проведенням круглого столу „Обговорення сучасного стану системи надання екстреної медичної допомоги в Україні”.




Олена ГОНЧАРУК
Прес-служба ГУОЗ ЛОДА

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10